Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Między brzozami

Między brzozami

Ania111 09:55, 18 lis 2019

Mnie nie pytaj

Ja mam z tym problem
Misia 10:13, 18 lis 2019

Po przemyśleniach doszłam do wniosku że nie ma co się czaić i w weekend poprzesadzałam i wsadziłam ostatnie rośliny. :

Oczywiści nie obyło się bez modyfikacji w terenie Klon ginnala którego w ogóle nie widać, został wysunięty do przodu dzięki czemu w samym narożniku bukowo - cisowym jest miejsce na jeszcze coś Pasowało by mi drzewo ażurowe, z jesiennym żółtym przebarwieniem, dość wąskie do 4 m i nie za wysokie max do 10 m. Teraz chodzę i myślę co by do tego opisu pasowało Myślałam o zwykłej brzozie ale ona za duża urośnie, potem o doorenbos ale te z kolei nie są tak ażurowe. Może ma ktoś jakiś pomysł?
galgAsia 10:19, 18 lis 2019

Plany wydają się dobre, tylko się zastanawiam nad sąsiedztwem dereni i ginnala… Jedne i drugie przebarwiają się cudnie jesienią - czy te kolory się nie zleją? Połącznie z czymś bardziej neutralnym kolorystycznie może podbić i podkreślić kolor i uczynić tę rabatę jeszcze bardziej kolorową jesienią.
Gdybym miała doradzać, to chyba bym wymieszała 6 i 7, derenie trochę w stronę jodły - to są Sibirica? - a ginnali dołożyłabym trochę traw. Klony w towarzystwie traw bardzo mi się podobają
Edit. - właśnie zobaczyłam, że moje rady lekutko spóźnione
Misia 10:25, 18 lis 2019

Asiu dereni na razie nie mam, i nie wiem czy będą a plan mam taki że między berberysy idą miskanty i werbena patagońska a przodem jeżówki i stipa. Tylko teraz drzewa za w narożnik mi brakuje
Ania111 10:25, 18 lis 2019

Oczywiści nie obyło się bez modyfikacji w terenie Klon ginnala którego w ogóle nie widać, został wysunięty do przodu dzięki czemu w samym narożniku bukowo - cisowym jest miejsce na jeszcze coś Pasowało by mi drzewo ażurowe, z jesiennym żółtym przebarwieniem, dość wąskie do 4 m i nie za wysokie max do 10 m. Teraz chodzę i myślę co by do tego opisu pasowało Myślałam o zwykłej brzozie ale ona za duża urośnie, potem o doorenbos ale te z kolei nie są tak ażurowe. Może ma ktoś jakiś pomysł?

Misia ,
Cieszę się ,ze wszytko poszło zgodnie z Twoim planem ,
I jestem pod wrażeniem jak doskonale wiesz czego potrzebujesz do ogrodu ,
ja też chyba powinnam tak do tego podejść

Widzę , że ta rabatka to będzie spora i jeszcze coś się na niej zmieści
Misia 10:35, 18 lis 2019

Ania111 napisał(a)

Misia ,
Cieszę się ,ze wszytko poszło zgodnie z Twoim planem ,
I jestem pod wrażeniem jak doskonale wiesz czego potrzebujesz do ogrodu ,
ja też chyba powinnam tak do tego podejść

Widzę , że ta rabatka to będzie spora i jeszcze coś się na niej zmieści

No tak nie do końca tego planu się trzymałam

A rabata to jest na kartce duża, oj wiele się może pomieścić, jak jestem przed nią to nagle mała się wydaje, a jak zaczynam sadzić to wtedy znów jest duuuża chyba dlatego że rośliny tyci tyci
Ania111 10:40, 18 lis 2019

Misia napisał(a)

No tak nie do końca tego planu się trzymałam

A rabata to jest na kartce duża, oj wiele się może pomieścić, jak jestem przed nią to nagle mała się wydaje, a jak zaczynam sadzić to wtedy znów jest duuuża chyba dlatego że rośliny tyci tyci

Misia,

To świetnie
więcej się zmieści ,
a to oznacza więcej zakupów ,
i więcej przyjemności

A co zamierzasz posadzić ?
Upatrzyłaś już sobie jakieś roslinki
sylwia_slomc... 11:13, 18 lis 2019

Może miłorząb.
Misia 15:07, 18 lis 2019

Ania111 napisał(a)

Misia,

To świetnie
więcej się zmieści ,
a to oznacza więcej zakupów ,
i więcej przyjemności

A co zamierzasz posadzić ?
Upatrzyłaś już sobie jakieś roslinki

Aktualnie to drzewa jaszcze szukam a tak to między berberysy myślę że trawy i werbenę a przed nimi to jeżówki i stipe, może jeszcze jakieś rozchodniki. Brakuje mi jeszcze czegoś za sosną i pod drzewem, którego jeszcze nie ma, w narożniku. A póki się trawy nie rozrosną to przyjdą kanny. Taki jest plan na razie ale do wiosny to jeszcze może się coś zmienić
Misia 15:08, 18 lis 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Może miłorząb.

Też o nim myślałam, właściwie to po brzozie była moja druga myśl ale boję się że za masywny będzie...