Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 09:03, 27 maj 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Ja wszystkie wyciągi rozcieńczam 1:5
Gnojówki i gnojowice 1:10
Na ogół wygląda to tak, że wlewam do konewki 9l wody deszczowej i uzupełniam ją 1l gnojowicy sporządzonej z krowich i gołębich odchodów w 200l beczce schowanej pod ziemią.
W dalszym ciągu polecam wszystkim wykonywanie oprysków biopreparatem sporządzonym na bazie wyciągu z kompostu ANHK. Jest to ,,miód" dla zmęczonej i wyjałowionej sztucznymi nawozami gleby, oraz dla wszystkich roślin w ogrodzie. Napowietrzony płynny koncentrat z kompostu występuje również pod nazwą ,,compost tea".

Sorrki. Na pozostałe posty odpowiem nieco później.

Waldku,
przy okazji tematu gnojówek, napisz proszę jak długo może taka gnojówka stać w beczce.
Zrobiłam swoją niecałe 3 tygodnie temu, gotowa była chyba już po 10 dniach, bo po pianie nie było śladu, potem przyszła fala deszczów, obecnie działkę mam tak podlaną, że nie ma co lać tej gnojówki w tej chwili, parę dni trzeba odczekać, aż grunt trochę przeschnie i stąd pytanie jak długo ten roztwór może stać w beczce, zanim się popsuje?
Mam miodówkę na bukszpanach, czy mogę je popryskać dolistnie roztworem z gnojówki w stężeniu 1/10, wcześniej chcę zastosować Mospilan.

Gdzie można nabyć te preparaty, które podawałeś na tarczniki i kompost tea?

Dziękuję za bardzo cenne porady ze strony 52!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:26, 27 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
wszystko piękne, a najbardziej zauroczyły mnie pełne orliki.

Ana, przy okazji mam pytanko, jak wysokie masz ekobordy na przedpłociu?
tak piękne są
Ecobordy wszędzie mam w jednym rozmiarze, czyli te najniższe
Ogród wyrozumiały 00:18, 27 maj 2015

Do góry
Olili napisał(a)
szemusia

lindsay80 - dziewczyny,bo to jest taka specjalna mieszanka : chwastnica ,koniczyna, perz. Uśmiałam się ,jednak w zdjęciach jest magia ! Trawnik mam straszny !!!!! Ale co tam nie będę Was przekonywać

no co ty.... A ja się też zachwyciłam...
Czasem słońce czasem deszcz 00:06, 27 maj 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Ja mam strasznie zachwaszczone nie wiem czy z pol czy zle odchwasciłam czy zasiałam hihihi .....ale troche czasu moze sie cos polepszy po koszeniu. Kiedy mozna zasilic taki mlody trawnik wiecie?

po koszeniu z chwastami powinno być lepiej, trawa je zadusi - będzie dobrze, a zasilanie to chyba musisz zostawić na przyszły rok, młodego trawnika nie męczy się ponoć ani żadnymi zabiegami ani nawożeniem.
Tu ma być ogród :) 23:53, 26 maj 2015

Do góry
no to łączę się z Tobą w bólu, miałam sporo, ale dało się wyzbierać i podczas siania trawnika teren już był czyściutki, a ja jestem w takich kwestiach bardzo pedantyczna więc dokładnie sprawdziłam.
U BusyBee w ogródku... 23:50, 26 maj 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

U mnie to samo na targach i w ogrodniczym stało kilka rodzajów szałwii, ale nie dowiesz się jak się nazywają. Jedyna odpowiedź, to "Szałwia"

ja też do nazwy doszłam sama, w miejscu gdzie kupowałam były bezimienne, ale w innej szkólce spotkałam z podpisem i już sobie dopasowałam.
Świetna też jest odmiana kwitnąca na biało - chyba się skuszę przy najbliższej okazji.
A w ogóle z tym brakiem nazw to standard, szczególnie jeśli chodzi o żurawki.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:45, 26 maj 2015

Do góry
wszystko piękne, a najbardziej zauroczyły mnie pełne orliki.

Ana, przy okazji mam pytanko, jak wysokie masz ekobordy na przedpłociu?
Tu ma być ogród :) 23:16, 26 maj 2015

Do góry
temat kamieni przerobiłam w ubiegłym roku, więc znam ten ból.
Niedługo czeka mnie powtórka z rozrywki, bo trawnik jest na razie na połowie działki, druga część czeka na doprowadzenie do stanu używalności.
Mamy się tym zająć wkrótce.
Tu ma być ogród :) 22:38, 26 maj 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Gdybym choć taki miała to bym i tak była szczęśliwa

Będziesz miała i to pewnie niedługo, czytaj co my tu wypisujemy i ucz się na naszych błędach to nie będziesz przeżywała takich rozczarowań jak ja teraz.
A kiedyś myślałam, że trawnik to pikuś.... delikatnie mówiąc to się pomyliłam
Nie jest łatwo mieć ładny trawnik.
Tu ma być ogród :) 22:35, 26 maj 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
A co to mąż będzie działał? Co to za niespodzianka?

mają być donice Kasiu, takie, które będą stały na tarasie.
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 22:33, 26 maj 2015

Do góry
ja z chęcią wpadnę na te zdjęcia z Barcelony
I pocieszę Cię, że wiele moich roślin też czeka od tygodni w doniczkach na posadzenie i jeszcze poczekają, bo ten tydzień całkiem nie ogrodowy, leje ciągle a końcówka ma być towarzysko-rozrywkowa, więc też czasu na ogródek nie będzie, ale nie wyglądają te rośliny źle i jeden pożytek z deszczu jest, że podlewa wszystko za mnie
Czekam niecierpliwie na gotową pergolę.

Tu ma być ogród :) 22:32, 26 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
a wygląda to tak

Gdybym choć taki miała to bym i tak była szczęśliwa
Tu ma być ogród :) 21:41, 26 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Poczekaj tydzień, dam znac jaki efekt u mnie po tym wcześniejszym wypaleniu...
Ja swój trawnik ewidentnie spaliłam, gdyz uażałam że yara podobnie jak azofoska , florovit i Agrecol rozpuści sie po zraszaczach. Granulki yara mila sie nie rozpuszczają tak szybko a potem przez dwa u tygonie swieciło słonce.... Dlatego spaliłam. Nie ma znaczenia jaka yara mila tylko jak chemia przy Ostrym słońcu podziałała na źdźbła trwa. Co roku sypie intensywnie nawozy azotowe na trawnik, trawa na poczatku sezonu jest mega zielona a jesienia przeazoztowna. Dlatego teraz dla regeneracji sypnełam nawozem z duza dawka azotu a latem znów yara miła o wiekszej zawartości fosforu i potasu ale bede lac do pory wode aby sie dobrze rozpuściła...

O postępach prac będę informować.

Tak zrobię, bo ja dopiero raczkuję w temacie trawnikowym, rady bardziej doświadczonych ogrodniczek i ogrodników zawsze mile widziane
Tu ma być ogród :) 21:11, 26 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
no ja właśnie nie wiem jak to jest z tym nawożeniem, z Siakową gadałam, bo ona też z tydzień przede mną nawoziła Yara Mila i choć znacznie więcej wysypali u niej efekt super, a u mnie porażka.
To jak u Ciebie Agrecol sprawi, że trawa wypięknieje to i ja kupię, ale z tydzień dam jej jeszcze odpocząć od wszelkich specyfików, niech sama sobie radzi.

Poczekaj tydzień, dam znac jaki efekt u mnie po tym wcześniejszym wypaleniu...
Ja swój trawnik ewidentnie spaliłam, gdyz uażałam że yara podobnie jak azofoska , florovit i Agrecol rozpuści sie po zraszaczach. Granulki yara mila sie nie rozpuszczają tak szybko a potem przez dwa u tygonie swieciło słonce.... Dlatego spaliłam. Nie ma znaczenia jaka yara mila tylko jak chemia przy Ostrym słońcu podziałała na źdźbła trwa. Co roku sypie intensywnie nawozy azotowe na trawnik, trawa na poczatku sezonu jest mega zielona a jesienia przeazoztowna. Dlatego teraz dla regeneracji sypnełam nawozem z duza dawka azotu a latem znów yara miła o wiekszej zawartości fosforu i potasu ale bede lac do pory wode aby sie dobrze rozpuściła...

O postępach prac będę informować.
Tu ma być ogród :) 21:07, 26 maj 2015

Do góry
dubelek
Tu ma być ogród :) 21:07, 26 maj 2015

Do góry
to Ty Gabrysiu masz pewnie taką jak Siakowa, co znaczy, że nic złego z trawnikiem po jej posypaniu nie powinno się zdarzyć.

Coraz bardziej lubię orliki, i pomyśleć, że do niedawna jakoś nie zwracałam na nie zbytniej uwagi.
Tu ma być ogród :) 20:20, 26 maj 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Donica?

A nawet cztery
Tu ma być ogród :) 20:19, 26 maj 2015

Do góry
Perukowiec będzie miał peruczki

Limki pokazują maleńkie pączki

Młode listki na katalpach

Kto zgadnie jak nazywa się ta roślina cała w pączkach?

Tu ma być ogród :) 19:54, 26 maj 2015

Do góry
i jeszcze trochę kwiatowo

Orliki

Azalie

Tu ma być ogród :) 19:43, 26 maj 2015

Do góry
Przywieźliśmy elementy, z których eM będzie coś tworzył zagadka nie jest trudna, na pewno się domyślicie, hihi...
Jest tylko jedno pytanie, kiedy to coś powstanie, biorąc pod uwagę, że on wiecznie w niedoczasie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies