Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

waldek727 18:44, 25 maj 2015

Mirka napisał(a)
Waldek w jakim stężeniu pryskać dolistnie wyciągiem czy gnojówką z pokrzyw i skrzypu.

Ja wszystkie wyciągi rozcieńczam 1:5
Gnojówki i gnojowice 1:10
Na ogół wygląda to tak, że wlewam do konewki 9l wody deszczowej i uzupełniam ją 1l gnojowicy sporządzonej z krowich i gołębich odchodów w 200l beczce schowanej pod ziemią.
W dalszym ciągu polecam wszystkim wykonywanie oprysków biopreparatem sporządzonym na bazie wyciągu z kompostu ANHK. Jest to ,,miód" dla zmęczonej i wyjałowionej sztucznymi nawozami gleby, oraz dla wszystkich roślin w ogrodzie. Napowietrzony płynny koncentrat z kompostu występuje również pod nazwą ,,compost tea".

Sorrki. Na pozostałe posty odpowiem nieco później.
oliwka 22:55, 25 maj 2015

waldek727 napisał(a)

Oliwko.
Jak najbardziej pozostałym wyciągiem z pokrzywy i skrzypu możesz zasilać rośliny na balkonie zarówno doglebowo jak i dolistnie. Jeżeli nie są to rośliny jednoroczne to na pewno będą miały czas na to aby minerałami zawartymi w tych dwóch roślinach odpowiednio się pożywić i wzmocnić strukturę swoich tkanek.
Pozdrawiam.

Wiosenne młode przyrosty po pierwszym oprysku ,,compost tea"

przepiękne, bardzo dziękuję za odpowiedź od dziś nikt w domu nie może wylać herbaty skrzypowo pokrzywowej do zlewu
pryskam i zasilam kiedy tylko coś zostanie na dnie dzbanka

pozdrawiam serdecznie
Sebek 23:01, 25 maj 2015

Widać, że Twoje rośliny lubią te mikstury Trawnik zwłaszcza
Bogdzia 23:09, 25 maj 2015

Waldku miałes miec z nami randke w minioną sobotę. Dużo dziewczyn czekało a Ty nawet słowa nie napisałes że nie bedziesz. Ładnie to tak?
Napia 22:28, 26 maj 2015

Poczekam
waldek727 05:17, 27 maj 2015

Bogdzia napisał(a)
Waldku miałes miec z nami randke w minioną sobotę. Dużo dziewczyn czekało a Ty nawet słowa nie napisałes że nie bedziesz. Ładnie to tak?

Bogdziu.
W ramach przeprosin całuję obie Twoje rączki. Nie omieszkałbym poinformować Cię o swojej nieobecności gdybym miał z Tobą kontakt telefoniczny. Moje obowiązki służbowe już nie raz pokrzyżowały mi szyki. Nawet nie wspominam nikomu, że mam w planach uczestniczyć w wyjazdowej piątej rocznicy ,,Ogrodowiska" ponieważ sam jeszcze nie wiem czy będę wtedy dysponował wolnym czasem, czy też znowu gdzieś mnie diabeł ze sobą weźmie.
Pozdrawiam wszystkich Twoich gości i przesyłam Ci buźkę.
Bogdzia 09:00, 27 maj 2015

waldek727 napisał(a)

Bogdziu.
W ramach przeprosin całuję obie Twoje rączki. Nie omieszkałbym poinformować Cię o swojej nieobecności gdybym miał z Tobą kontakt telefoniczny. Moje obowiązki służbowe już nie raz pokrzyżowały mi szyki. Nawet nie wspominam nikomu, że mam w planach uczestniczyć w wyjazdowej piątej rocznicy ,,Ogrodowiska" ponieważ sam jeszcze nie wiem czy będę wtedy dysponował wolnym czasem, czy też znowu gdzieś mnie diabeł ze sobą weźmie.
Pozdrawiam wszystkich Twoich gości i przesyłam Ci buźkę.

Moze Ci wybaczymy w takim razie
lindsay80 09:03, 27 maj 2015

waldek727 napisał(a)

Ja wszystkie wyciągi rozcieńczam 1:5
Gnojówki i gnojowice 1:10
Na ogół wygląda to tak, że wlewam do konewki 9l wody deszczowej i uzupełniam ją 1l gnojowicy sporządzonej z krowich i gołębich odchodów w 200l beczce schowanej pod ziemią.
W dalszym ciągu polecam wszystkim wykonywanie oprysków biopreparatem sporządzonym na bazie wyciągu z kompostu ANHK. Jest to ,,miód" dla zmęczonej i wyjałowionej sztucznymi nawozami gleby, oraz dla wszystkich roślin w ogrodzie. Napowietrzony płynny koncentrat z kompostu występuje również pod nazwą ,,compost tea".

Sorrki. Na pozostałe posty odpowiem nieco później.

Waldku,
przy okazji tematu gnojówek, napisz proszę jak długo może taka gnojówka stać w beczce.
Zrobiłam swoją niecałe 3 tygodnie temu, gotowa była chyba już po 10 dniach, bo po pianie nie było śladu, potem przyszła fala deszczów, obecnie działkę mam tak podlaną, że nie ma co lać tej gnojówki w tej chwili, parę dni trzeba odczekać, aż grunt trochę przeschnie i stąd pytanie jak długo ten roztwór może stać w beczce, zanim się popsuje?
Mam miodówkę na bukszpanach, czy mogę je popryskać dolistnie roztworem z gnojówki w stężeniu 1/10, wcześniej chcę zastosować Mospilan.

Gdzie można nabyć te preparaty, które podawałeś na tarczniki i kompost tea?

Dziękuję za bardzo cenne porady ze strony 52!
ren133 12:53, 27 maj 2015

Waldku
Jestem na etapie zakładania trawnika. Ziemię przekopywałam już i przegrabiałam. Przywiozłam 2m3 kompostu (kompostownia Łódź). I mam pytanie pierwsze odnośnie trawy jaką mógłbyś mi polecić (chodzi mi aby uzyskać efekt pięknego soczystego trawnika)? i drugie - czy ten kompost lepiej rozrzucić, przekopać z ziemią rodzimą, przegrabić, uwałować i siać trawę czy może posiać i przykryć cienką warstwą kompostu i uwałować?
Pozdrawiam
malkul 14:57, 27 maj 2015

Wiesz Waldku- tak sobie pomyślałam, że może w ramach słabości do bunetek podeslij mi tego kompciku dla roślinek -tak wiesz -no ja wiem - z zapasem na dwa lata