Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czasem słońce czasem deszcz

Czasem słońce czasem deszcz

Kuba 15:27, 26 maj 2015

polinka napisał(a)
Ciekawe jak taki trawnik z rolki ma się do dużego psa?

chyba nijak- pies to pies, jemu wszystko jedno czy z rolki za grube pieniądze
Magda70 15:48, 26 maj 2015

Toszka napisał(a)

To, ze nie kwitły to wynik braku należytej ilości wody w sierpniu, kiedy to zawiązują się paki kwiatowe.
Uważam, że formowanie rodka powinno mieć coś na celu. Zbytnie zagęszczenie nie jest dobre, bo brak przewiewu, idealne siedlisko dla szkodników i mało miejsca na rozwinięcie kwiatów. Można przycinać by np. zapanować na pokrojem lub wzrostem.
Azalie jap. (wielkokwiatowe też po prawdzie) tnę, bo zachwyciły mnie zdjęcia z Japonii strzyżonych w kule i żywopłoty przydrożne w mieście (pomiędzy chodnikiem a jezdnią).
Ale oczywiście nie wszystko tnę, bo nie zawsze jest taka potrzeba.
Ktoś nam kiedyś wmówił (a reszta powtarza jak mantrę), że rodków i azalii się nie strzyże.
W Japonii mogą, to czemu my nie?

O właśnie,...też widzialam u nich strzyżone różaneczniki...wprawdzie nie na żywo...ale zawsze
ewa004 15:53, 26 maj 2015

Ten rozchodnik który mi się tak bardzo u Sylwii spodobał nazywa się rozchodnik dark red ,ale nie mogę go teraz u Sylwii odnaleźć .

A tak w ogóle to najpierw powinnam się przywitać
lojalna_ 15:58, 26 maj 2015

Kuba napisał(a)
Jeszcze a propos tego co Toszka napisała wczoraj u Linsay o zanieczyszczeniach nasion trawy chwastami doszłam do wniosku, że chyba przemawia to za przewagą trawy z rolki bo przynajmniej człowiek widzi co kupuje

tak więc Juzia trzeba zacząć zbierać

Ja mam strasznie zachwaszczone nie wiem czy z pol czy zle odchwasciłam czy zasiałam hihihi .....ale troche czasu moze sie cos polepszy po koszeniu. Kiedy mozna zasilic taki mlody trawnik wiecie?
Iwk4 16:20, 26 maj 2015

Magda70 napisał(a)

O właśnie,...też widzialam u nich strzyżone różaneczniki...wprawdzie nie na żywo...ale zawsze

Moja siostra mieszka niedaleko holenderskiej granicy i u niej na działce rh rośnie jak goopi
Dostała go w spadku po poprzednich właścicielach. Od kilku lat go tnie, by nie zasłaniał wszystkiego. Dalej rośnie, ładnie kwitnie
Kuba 16:48, 26 maj 2015

Magda, Iwonka- idea strzyżenia rh bardzo mi odpowiada, będę próbować
Ewa- witam, takiego niestety nie mam ale zobaczę jeszcze w centrum ogr. bo widziałam ciemnoczrwony ale nie wiem czy dark red
Jola- wydaje mi się że trawnik można nawozić od razu bo potrzebuje kopa na start ale zapytaj jeszcze kogoś
Madzenka 23:00, 26 maj 2015

Ale ruch. ciebie i jakie cenne porady Toszki. Szkoda że nie ma swojego wątku, do którego mogłybyśmy wpadać z pytaniami
Zielona 23:43, 26 maj 2015

A ja tam cisa widzę I pozdrawiam

lindsay80 00:06, 27 maj 2015

lojalna_ napisał(a)

Ja mam strasznie zachwaszczone nie wiem czy z pol czy zle odchwasciłam czy zasiałam hihihi .....ale troche czasu moze sie cos polepszy po koszeniu. Kiedy mozna zasilic taki mlody trawnik wiecie?

po koszeniu z chwastami powinno być lepiej, trawa je zadusi - będzie dobrze, a zasilanie to chyba musisz zostawić na przyszły rok, młodego trawnika nie męczy się ponoć ani żadnymi zabiegami ani nawożeniem.
Kuba 08:33, 27 maj 2015

Marzenko też żałuję że Toszka nie ma wątku ale z sobie znanych powodów nie chce dać się przekonać, ale dobrze że i tak z nami jest

Marta- chyba tylko Ty zobaczyłaś tego cisa chociaż nie mam pewności czy przypadkiem nie tuję

Linsay-