Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Brązowienie starych przyrostów tui w środku krzewu 18:37, 19 paź 2016

Do góry
Oczywiście tak też napisałam, to co widać, reszty nie ma potrzeby.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:14, 19 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem pod wrażeniem tego co zrobiliście i jak rasowo ogród zaczyna wyglądać. Pozdrowienia dla M. za pracę ciężką i świetną.

Twoje słowa Danusiu to miód na moje serce Dziękuję Ci bardzo, bardzo
Żegnaj Chaosie czyli o ogrodowych zmaganiach Zuzi 17:26, 19 paź 2016

Do góry
Jeśli chcesz chaos zamienić na przytulny ogródek, to zrewiduj listę roślin. Do tych najładniejszych dokup jeszcze więcej takich samych a byle co oddaj.

I planuj, masz czas, bo zima idzie. Masz moje inspiracje, forumowiczów, artykuły i relacje z zagranicy. Inspiracji nie zabraknie, tylko naucz się decydować i wybierać, a z reszty rezygnować. Wszystkiego mieć nie można. Przygotuj się na to.
RHS Chelsea praktycznie 17:11, 19 paź 2016

Do góry
Teraz to raczej nie możesz kupić, bo nie są dostępne dla publiczności zwykłej.

Teraz mają linki do zakupu członkowie RHS. Ja kupiłam w zeszłym roku 3 listopada. Ale jestem członkiem RHS. Więc już mam link do zakupu. Wejdź na stronę RHS i zobacz czy jest już link do biletów dla publiczności. Regulamin RHS zabrania odsprzedawania biletów. I ogranicza maksymalną ich ilość na członka.

Czy na cały dzień? Nie spodziewam się abyście byli tacy zawzięci na cały dzień. Nie wytrzymasz cały dzień. Kup od 11, albo na popołudnie, wystarczy na pierwszy raz.

Bilet na kolej z Luton do metra to jakieś grosze, a bilet LOTu to już masakra czasem. Wizz dużo taniej.

Za każdym razem mieszkaliśmy w czymś innym, nie polecę bo nie byłam zadowolona. Zawsze coś nie tak. Odległość ok, ale reszta niekoniecznie do polecenia. Szukaj i wybieraj na własną odpowiedzialność. Napiszę w jakim hotelu a na drugi rok pół hotelu będzie z Polski O nie, wolę być incognicto

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:55, 19 paź 2016

Do góry
Jestem pod wrażeniem tego co zrobiliście i jak rasowo ogród zaczyna wyglądać. Pozdrowienia dla M. za pracę ciężką i świetną.
Trawy w donicach 16:53, 19 paź 2016

Do góry
Tak, Irence z Miłkowa się udaje chyba nawet bez wnoszenia. Musisz trochę podlewać żeby całkiem nie wyschła i nie za ciepło, bo będzie rosnąć.
Grill ogrodowy 16:52, 19 paź 2016

Do góry
Teraz już takich nie budujemy, inne robimy, moda się zmieniła.
Grill ogrodowy 16:35, 19 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrobiliśmy takiego grilla z łupka chyba kwarcytowego. Ponieważ właściciel miał sporo cegły z odzysku, wykorzystaliśmy ją w ten sposób.
Po prawej obok we wnęce jaest kamienny blat i rodzaj kranu-źródełka żeby można było pobrać wodę, albo umyć ręce. Do tego konstrukcja do uprawy winorośli.

Grill zbudowaliśmy w ogrodzie Macieja

Grill ogrodowy 16:34, 19 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrobiliśmy takiego grilla z łupka chyba kwarcytowego. Ponieważ właściciel miał sporo cegły z odzysku, wykorzystaliśmy ją w ten sposób.
Po prawej obok we wnęce jaest kamienny blat i rodzaj kranu-źródełka żeby można było pobrać wodę, albo umyć ręce. Do tego konstrukcja do uprawy winorośli.

Grill zbudowaliśmy w ogrodzie Macieja

[/q

Śliczny tez taki chcęęęęe....
Tawuła japońska - Spiraea japonica 16:16, 19 paź 2016

Do góry
Walerianka napisał(a)

Wczoraj zakupiłam tawuły Firelight i myslę co dalej.
Tuje zachodzą łukiem na trawnik i zasłaniają taras , dalej odcinek do tamaryszka.
Obecnie pod płotem rosną hortensje limelight a wszystko przed tujami przeniosłam w inne miejsce.
Odcinek od tui do tamaryszka chce powiększyć aby uzyskać wiekszą rabatę.

1. Hortensje
2. Tawuła
3. Lawenda jeśli jest tu słońce a jak nie ma to niższe bodziszki
4. Borodwe krzewy cięte w kulę ( niska drobniejsza odmiana pęcherznicy) lub tuje Danica w ostateczności zielone
5. Cisy kolumnowe
6. Śliwa wiśniowa 'Nigra'
7. Miskant 'Variegaus'
8. Czerwone kulki to może być kolumnowy berberys np. 'Red Pillar'

Świerki które masz musisz ciąć w stożki, bo inaczej zabiją wszystko na tej rabacie kiedyś za kilka lat, jeden całkiem przesadź ten przekreślony.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 15:57, 19 paź 2016

Do góry
Lepiej go zmieszać z ziemią ogrodową co najmniej pół na pół.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 15:50, 19 paź 2016

Do góry
Znam to od lat i pokazywane było pod inna nazwą. Rozumiem że robisz -produkujesz podobne, albo sprzedajesz je?

Ten watek zaprzecza kładzeniu tego bo tu jest o kancikach a nie o kładzeniu ograniczników trawnika.

Tu jest watek https://www.ogrodowisko.pl/watek/837-obrzeza-rabat-oddzielanie-kory-od-zwiru

Pokazałam je w 2011, pewnie jeszcze nikt nie wiedział o istnieniu takiego wynalazku.
Choroby trawnika 10:56, 19 paź 2016

Do góry
Wertykulacja, dobre nawożenie i podlewanie (odżywionego trawnika grzyby nie atakują, przenawożone i zagłodzone owszem), oprysk Topsinem.
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 10:23, 19 paź 2016

Do góry
U mnie też tak smutno. Ponuro. Słońca brak
Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 09:35, 19 paź 2016

Do góry
My byliśmy w październiku, było smętnie i ponuro, czerwiec zdecydowanie lepszy. Zauważam metalowe ławki, nie było ich.

Czy są te łuki cisowe czy ich nie ma?

Dereń pagodowy - Cornus controversa 07:32, 19 paź 2016

Do góry
Raczej nie, ładnie wygląda bez ingerencji.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 07:31, 19 paź 2016

Do góry
Niezłe zestawienie, ale torchę nudnawo by się zrobiło, tawuła aż się prosi jeszcze o kompozycję np. z lawendą, fajnie się przemieszają te kolory.

Tylko nie sadź pasami. Nieco łukowato posadź, a najlepiej zamieść jakiś rysunek, lub chociaż zdjęcie tego miejsca.

Trawnik z rolki 07:26, 19 paź 2016

Do góry
Nie, trzeba go zwinąć, wyrównać teren w miejscach zapadniętych i ponownie rozwinąć. Zapewne trawnik był układany nieprofesjonalnie bądź w pośpiechu i znając życie - na "odwalonego". Stąd zapadanie się.

Inne wyjście - odwinąć tylko w newralgicznych miejscach i dosypać ziemi na równo.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:33, 18 paź 2016

Do góry
maciej_cichon napisał(a)

Czy w tej sytuacji te sosnę watereri niedaleko tarasu też trzeba przesadzać

Ależ tego teraz nie wiadomo, będzie wiadomo jak zrobisz plan.
Lawenda - Lavandula 19:30, 18 paź 2016

Do góry
No ale nic na to nie poradzimy. Możesz próbować w garażu zimą, ale na bank zapleśnieje. Może w oranżerii, dużo światła simą potrzebuje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies