Mam obie te rośliny, i dalej nie wiem, która właściwie jest która, bo internetowe zdjęcia mieszają te dwie rośliny....
to jest tymianek? Wysoki, krzewiasty, mnoży się szybko, rozsiewa ( tu eksperymentalniew donicy)
a to oregano? Roślinka na dole zdjęcia - nie znalazłam lepszego (mam tego cztery rodzaje - zółte dość wysokie tzn na ok 10-15 cm, ciemnozielone niskie kwitnie na fioletowo i ładnie zadarnia, "łaciate" i to o jasnozielonym kolorze)
Macieju, bierz się za totalne uporządkowanie swojej przestrzeni, a nie myśl, że posadzenie w kolejnym chaosie traw przy tarasie załatwi twój kłopot. Zrób plan (rzut z góry) całego tego miejsca i poprzesadzaj niektóre drzewa z trawnika (a może nawet wszystkie) a przy tarasie stwórz rabatę nieco okalającą, która otuli taras i stworzy przesłonę, ale nie z traw, z roślin zimozielonych. To proste do osiągnięcia, nawet nie wiesz jak bardzo.
ale może też być śliwa wiśniowa, wtedy korona będzie się szerzej rozrastała, a na płot puść bluszcz, bi nie ma żadnego "zatrzymania" wzroku tylko patrzy się na ogród sąsiadki.