Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Fama 22:31, 16 paź 2016

Witajcie Zastanawiam się, co by tu posadzić w bukszpanowym zawijasku w przedogrodku a) wokół pnia wiśni umbraculifery oraz b) na prawo od rodków między cisami Hilly a bukszpanami. Jest to rabata przy samym wejściu. Słonko ma od około 13 w miesiącach letnich do zachodu. Mi się w zawijantusku jakaś fajna Róża okrywowa by się widziala. Na razie cień od wiśni praktycznie nie istnieje,ogólnie to takie ażurowe bardziej drzewko jest, więc wydaje mi się, że taka Róża co to polcien toleruje byłaby optymalna. Znacie jakieś pasujące odmiany? Ewentualnie co innego Wam tu pasuje. Pozdrawiam i z góry dziękuję za Wasze podpowiedzi.
08:39, 17 paź 2016
Kochani, apropo postu z poprzedniej strony.

A jakie drzewko blisko elewacji co by pasowało i z czym je połączyć. No i kompletnie nie mam pomysłu na kształt rabaty.

Pomóżcie
frezja 10:03, 17 paź 2016

MonikA napisał(a)
Kochani, apropo postu z poprzedniej strony.

A jakie drzewko blisko elewacji co by pasowało i z czym je połączyć. No i kompletnie nie mam pomysłu na kształt rabaty.

Pomóżcie

Moniko, proponuję wątek Marty z "Przedwiośnia ogrodu". Zacznij od wytyczenia rabaty...choćby wężem ogrodowym, jakimś sznurem i pokazuj będzie łatwiej.
maciej 10:51, 17 paź 2016

Gardenarium napisał(a)

Macieju, bierz się za totalne uporządkowanie swojej przestrzeni, a nie myśl, że posadzenie w kolejnym chaosie traw przy tarasie załatwi twój kłopot. Zrób plan (rzut z góry) całego tego miejsca i poprzesadzaj niektóre drzewa z trawnika (a może nawet wszystkie) a przy tarasie stwórz rabatę nieco okalającą, która otuli taras i stworzy przesłonę, ale nie z traw, z roślin zimozielonych. To proste do osiągnięcia, nawet nie wiesz jak bardzo.

Czy w tej sytuacji te sosnę watereri niedaleko tarasu też trzeba przesadzać
Pszczelarnia 13:25, 17 paź 2016

Danusiu, rozważam drzewa od frontu u nas (totalna demolka). Mam tyle wątpliwości. Możesz zajrzeć?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=1498#post_1
Nett 14:28, 18 paź 2016

Planuję od kilku tygodni nasadzenia w swoim ogrodzie i zastanawiam się nad wyborem drzewa/krzewu przy tarasie. Jest to strona południowa, więc chodzi o lekkie zacienienie tarasu + przysłonięcie od ulicy, po drugie chodzi o optyczne wypełnienie miejsca pomiędzy platanem a wierzbą (za wierzbą jest miłorząb), no i jest to wejście do ogrodu, więc chciałabym cos efektownego. Niestety nie mam pomysłu co by to mogło być.
Koło ma promień 2 metry.
monika_kus 15:39, 18 paź 2016

Witam! Poproszę o opinię na temat bukszpanow, czy one mają potencjał? Zostawić je, i podsadzic innymi roślinami lub pomyśleć o czymś innym?
evvk 18:01, 18 paź 2016

Witam, szukam pomysłów na aranżacje ogrodu tuż za bramą wjazdową (bramę kiedyś chcemy zmienić dlatego chcę się zająć przestrzenią od czerwonej linii do linii która tworzy choinka z pęcherznicą) Brama jest mniej więcej od wchodu, od południa jest skarpa porośnięta głównie leszczyną i klonami dlatego na tej części ogrodu panuje półcień. Między świerkiem a pęcherznicą jest przejście, przez które często biegają dzieci, zastanawiam się czy można jakoś sensownie dalej pociągnąć tą "ścieżkę"w kierunku bramy. Brakuje mi jednak wizji całości.
Bardzo wdzięczna będę za sugestie
Gardenarium 19:33, 18 paź 2016

maciej_cichon napisał(a)

Czy w tej sytuacji te sosnę watereri niedaleko tarasu też trzeba przesadzać

Ależ tego teraz nie wiadomo, będzie wiadomo jak zrobisz plan.

Instagram Ogrodowiska
BarteZ 20:39, 18 paź 2016

Te bukszpany całkiem spoko, ja bym nie wyrzucał tylko spróbował im dogodzić (wymiana górnej warstwy gleby, nawóz jesienny, ściółka, na wiosnę jakiś nawóz z azotem).

Szkoda tych pięknych roślin.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies