Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogródkowe perypetie:) 10:33, 20 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Hej
Abiko, napisz co jest zaakceptowane, a co do zmian, do przemyśleń. Te koliste rabaty, zaprojektowane zostaną, teraz trzeba włączyć skarpę w całość i pomyśleć nad kształtem przy samym domu. Tak, dobrze rozumiem?
Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w tym tygodniu. Idę właśnie zaraz do lekarza, mały jest chory. Obawiam się że usadzi mnie na kilka dni w domu. Jeśli tak to wydrukuję sobie Twój plan i będę myśleć w domu. Chociaż tam jakoś trudniej bo co chwila sie odrywam. Zresztą sama wiesz jak to w domu z czasem własnym jest.

Magnolio, mój ogródek sobie poczeka, najważniejsze zdrowie synka. W domu jak się ma wolne to się wolnego nie ma, zwłasza jak się ma chore dzieci i męża..choć nie wiem co gorsze

Zostaje rabatka przy zejściu z tarasu z miłorzębem. Zostaje warzywniak i faktycznie problem z rozplanowaniem skarpy i połączeniem jej z rabatą kwaśną. Plan mam, ale zapomniałam zabrac do pracy, żeby w wolnej chwili zeskanować
Więc na spokojnie jak wkleję będziemy kombinować co dalej.
Ogródkowe perypetie:) 10:29, 20 mar 2012

Do góry
Hej
Abiko, napisz co jest zaakceptowane, a co do zmian, do przemyśleń. Te koliste rabaty, zaprojektowane zostaną, teraz trzeba włączyć skarpę w całość i pomyśleć nad kształtem przy samym domu. Tak, dobrze rozumiem?
Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w tym tygodniu. Idę właśnie zaraz do lekarza, mały jest chory. Obawiam się że usadzi mnie na kilka dni w domu. Jeśli tak to wydrukuję sobie Twój plan i będę myśleć w domu. Chociaż tam jakoś trudniej bo co chwila sie odrywam. Zresztą sama wiesz jak to w domu z czasem własnym jest.
Przedogródek Agniechy973 09:27, 20 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
(...)
Ale też można zostać przy 1 odmianie róż, do tego ładne zadarnienie z niskich bylin. Kurcze, tu też mi nie pasuje ramka bukszpanowa, bo na kolistej rabacie ma być taka naturalistyczna kompozycja, na drugim kole też trzeba będzie nawiązać stylem do koła pierwszego,a ta ramka jest taka klasyczna. też bym dałam kule jako akcent

Magnolio, tu rozprawiałyśmy o różance, ale zaciekawiło mnie to zdanie, że w drugim kole trzeba będzie nawiązać stylem do pierwszego. Czyli w stylu tej rabaty T. S-S? Jakie rośliny wchodzą tam w grę? Trawy ozdobne z czymś jeszcze czy może być większa swoboda nasadzeń? Co prawda nie będę w tym sezonie tu działać, ale jak już mnie coś zaciekawi, to nie mogę przestać myśleć. Rozjaśnisz trochę jak znajdziesz czas?
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 00:23, 20 mar 2012

Do góry
Jeszcze raz dziękuję Magnolio za porady
Wertuję zdjęcia i czytam o wymienianych przez Ciebie gatunkach. To bardzo fajny pomysł z dostosowaniem roślin do pór roku Muszę pomyśleć co i jak. Bardzo dużo tej nowej wiedzy do ogarnięcia

magnolia napisał(a)
o którym miejscu piszesz?- druga strona przy tarasie? czy gdzie?

Chodziło mi o prawy górny róg (zielony krzyżyk na planie poniżej)

Tak sobie dziś pochodziłam po ogrodzie i mam jeszcze jedną wątpliwość. Załączam zdjęcie żeby było wiadomo o co chodzi (czerwone kreski to płotek okalający taras, a w środku schodki).

Między tarasem, a siatką jest bardzo wąsko – ok. 3 metry. Nie wiem czy uda mi się tam zrobić takie ładne linie rabat, rośliny się za bardzo mieścić nie będą… Zresztą przy tarasie od strony sąsiada jest rozrośnięta Akinidia, którą w takich ładnych ramach zamknąć się nie da. No i chciałabym przysłonić trochę szopę sąsiada (szary budynek za świerkiem) i tak sobie pomyślałam, że może tą część w ogóle „zabudować” roślinami i przejścia nie robić? Wtedy do drewutni szło by się tylko przez taras (plan na górze - na czerwono).

Tylko teraz zupełnie nie wiem jak by poprowadzić linie rabat w takim wypadku żeby to miało ręce i nogi…
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 22:03, 19 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
tak sobie myślę że można do tej przestrzeni wybrać kilka gatunków o mocnych cechach w określonej porze i obsadzić tylko nimi w kilku miejscach każdy. Wtedy mamy dominujące plamy , wyraziste, piękne.
.

Fajny pomysł, Magnolio, pory roku byłoby super widać, w każdej ogród byłby inny.
I jak Abrakadabro? Dasz się namówić?
Ogródkowe perypetie:) 13:58, 19 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
jeszcze pytanie- to co narysowałaś jest na jednym poziomie? Poza skarpą oczywiście, reszta jest płaska? Bo gdzieś jest jakaś różnica poziomów z murkiem oporowym.
Wiem że powinnam przejrzeć Twój wątek i tak się zorientować, ale w biegu trochę jestem

Ten murek jest wzdłuż czerwonej linii, oddziela skarpę od płaskiego. Tylko tyle. W domu wkleję to narysowałam jak możesz zobacz na spokojnie w miarę wolnego czasu Jeśli taki można mieć przy dzieciach
Ogródkowe perypetie:) 13:57, 19 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
hej, jestem.
Na planie która linia jest czerwona? Nie widzę jej.

Magnolio, do czerwonej linii wszystko jest płasko. Od czerwonej jest skarpa.
Przedogródek Agniechy973 13:11, 19 mar 2012

Do góry
pewnie że tak.
Przedogródek Agniechy973 12:22, 19 mar 2012

Do góry
super, udało się!
Jeszcze 2-3 tygodnie i będę całkiem zieloniutkie, ze świeżymi listkami
Ogródkowe perypetie:) 12:20, 19 mar 2012

Do góry
jeszcze pytanie- to co narysowałaś jest na jednym poziomie? Poza skarpą oczywiście, reszta jest płaska? Bo gdzieś jest jakaś różnica poziomów z murkiem oporowym.
Wiem że powinnam przejrzeć Twój wątek i tak się zorientować, ale w biegu trochę jestem
Ogródkowe perypetie:) 12:13, 19 mar 2012

Do góry
hej, jestem.
Na planie która linia jest czerwona? Nie widzę jej.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 12:10, 19 mar 2012

Do góry
tak sobie myślę że można do tej przestrzeni wybrać kilka gatunków o mocnych cechach w określonej porze i obsadzić tylko nimi w kilku miejscach każdy. Wtedy mamy dominujące plamy , wyraziste, piękne.
Z drzew- serby i coś- np brzozy, wiśnie..
- na zimę-derenie
- na późne lato i jesień- hortensje i miskanty, może jeszcze rozplenice
- na późn a jesień- berberysy Green C, może do tego jeszcze Erecta
-na późną wiosnę- może jaśminowce , niższe odmiany - Belle Etoille? czy o podobnej sylwetce, tawuły brzozoslistne, tawuła japońskie ( 1 czy 2 odmiany)
- na wiosnę wczesną- Lilaki meyrea Palibin, albo jakieś tawuły-nippońska, trójłatkowa , czy obiela The Bridge.
Do tego akcenty- takie jak perukowiec czy coś , no i wypełniacze- np byliny, krzewinki czy trawki do zadarnienia pod krzewami.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 11:59, 19 mar 2012

Do góry
abrakadabra napisał(a)
Rzeczywiście te trawy i berberysy to tak powsadzałam już na siłę żeby dziury zatkać

To ja jako „2” wybieram chyba perukowca. Szkoda mi klona palmowego żeby się tam zmarnował. Nad pęcherznica Diabolo też myślałam, ale nie mogę się jakoś do niej przekonać.

Studzienka jest niska – równa prawie z poziomem ziemi, zresztą ja ją wyrównam jeszcze i korą przysypię żeby aż tak się w oczy nie rzucała (szczególnie z okna sypialni na górze strasznie razi). Jednak to duża powierzchnia – 80cm na 120cm… No i jest od siatki tylko 50 cm – czy ja tam w ogóle zmieszczę cisa?

To może obok studzienki (tam gdzie „10”) berberysy Green carpet – ostatnio je odkryłam, niesamowite są. No i ich gałęzie chybaby fajnie zachodziły na studzienkę.
A Tobie chodziło żeby w tamte miejsce między niskie rośliny coś wyższego dać czy gdzieś z boku?
Mam migdałka szczepionego na pniu – ładny jest, 150cm i przesadzić go muszę koniecznie bo rośnie na środku trawnika i podczas koszenia się go ciągle zahacza. Nadał by się między berberysy Green Carpet? Bo coś mi z nim nie pasuje…

A ten dereń między hortensjami to ma być powtórzony Elegantissima czy lepiej coś innego?

Cis się zmieści na tych 50 cm.
Wybór Green Carpeta podoba mi się.
Migdałka Ci odradzam- to krótkowieczne drzewko , zwykle ok 10 lat już umiera. i bardzo łatwo łapie choroby. częściej jest chory i paskudny niż zdrowy. zdobi wiosną, a potem jest wiecznie oblepiony mszycami, bez liści od mączniaka itp. Zamiast niego może wisnię Pissardii, albo wisnię Umbraculifera, czy miłorząb Saratoga, grab Fastigiata, dereń jadalny, amelanchier lamarckii, brzoza little king
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 11:47, 19 mar 2012

Do góry
z dereni ja jeszcze bardzo lubię odmianę Ivory Halo- sporo mniejsza od reszty z czerwonymi pedami. No i dereń swidwa 'Midwinter Fire' z zielonymi liśćmi.
Pod świerkiem rododendrony- można. Z hostami- tak, z paprociami- tu warto uważać, bo niektóre są dość inawazyjne i trochę bałaganią. One lepsze są do miejsca swobodnych dzikawych.
Może lepiej zamiast nich parzydło blekotolistne, albo tawułki chińskie. Możesz tez zostać przy hostach- np 2 odmianach, lub do host dodać hakonechoę- trawę, która doda lekkości kompozycji. Z rododendronów dziewczyny bardzo warto wybierać z różaneczników fińskich- żeby były mocne i nie kapryśne. No i wypróbowanego Cuningham White.

Natomiast z drugiej strony (od płotu) stoję totalnie i nie wiem co dalej. Po lewej stronie chciałam drzewko tylko kompletnie nie mogę kompozycji do niego wymyśleć
Myślałam tam o wiśni umbraculifera . Nie wiem tylko czy się nie będzie „zlewać ” podczas kwitnienia z kwitnącymi za płotem jabłoniami .
- o którym miejscu piszesz?- druga strona przy tarasie? czy gdzie?

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:04, 19 mar 2012

Do góry
Witam wszystkich szerokim uśmiechem
Już projekt ogrodu jest klepnięty i gotowy Jest cudnie. ale co tam będę Wam opowiadała, lepiej zrobię jak uchylę rąbka tajemnicy :0)
A więc zaczynamy.
Nie będzie tak jak planowałam na początku przygody z prokjektowaniem samodzielnym - I dobrze!!
Miało być minimalistycznie i bez kolorów, ale że z czasem jak oglądłam w necie inspiracje to się mi pozmieniało i będzie - jak to trafnie ujęła kiedyś Magnolia - NOWOCZEŚNIE W DUCHU NATURALISTYCZNYM
Główną rolę zagraja trawy, będzie kilka sztuk większych drzew oraz byliny i krzewy.
Dal jasności obrazu wklejam kilka inspiracji które pojawią się w przybliżonym klimacie w moim wyczekanym ogrodzie:
Będą czosnki w trawie

Będą jeżówki w trawach

Będę też próbowała stworzyć BONSAI z graba przy tarasie coś na styl

Co poza tym, będzie gabion a zza niego będą wyglądały trawy i jarzminki.
Zaprojektowany jest też żywopłot z graba (rzadki) prowadzony w formie ściany na rozpiętych linkach, odgradzający warzywnik.
Będą buki i klony tatarskie i tojeść orszelinowata i bukszpany i cisy i hortensje.
Strzasznie mi się podoba to co zostało zaprojektowane i zamierzam to bardzo rzetelnie zrealizować.
Pomóżcie, proszę ! 15:15, 18 mar 2012

Do góry
Kochani, w sobotę przenosiliśmy magnolię
Nie było łatwo, mężowi z synem zajęło to prawie cały dzień! Najtrudniej było ją obkopać i podnieść z całą bryłą korzeniową do góry.

Była tak ciężka, że nawet samochód nie był w stanie ruszyć tej bryły z miejsca. Panowie próbowali podnieść ją stosując podnośniki, ale nawet nie drgnęła!

Mąż zbudował specjalną konstrukcję z zawieszonym wciągnikiem (chyba tak to ustrojstwo się nazywa) i udało się! Gdy magnolia wisiała w powietrzu to zawinęli bryłę korzeniową w plandekę i za pomocą wciągnika przenieśli ją na przyczepę.

Nawet pies z kotem byli mocno zainteresowani, towarzyszyli prawie we wszystkich pracach

Gdy panowie przewieźli delikwentkę na docelowe miejsce i ustawili nad dołem drewnianą konstrukcję z wciągnikiem, okazało się, że wciągnik się zepsuł i pracuje tylko w jednym kierunku (do góry), nie chce pracować w dół.
Nie było innego wyjścia jak odpiąć magnolię i pozwolić jej wpaść do dołu

Przeprowadzka zakończyła się bez większych strat (kilka ułamanych gałązek), ale czy magnolia przeżyje tę operację? Muszę z nią przeprowadzić poważną rozmowę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:46, 17 mar 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Ogród nie tylko bukszpanowy znowu w prasie!
Kupiłam sobie wczoraj nowy "Kwietnik" a tam zapowiedź nowego miesięcznika wydawanego przez Agorę pt. "Magnolia". Na pierwszej stronie zapowiedzi numeru i tytuł "Lustro w ogrodzie niezwykły efekt małym kosztem " opatrzony zdjęciem... No właśnie, zgadnijcie jakim? Oczywiście na zdjęciu jest lustro z ogorodu bukszpanowego, oczywiście w ogrodzie.
Mam nadzieję Danusiu, że to legalne zdjęcia a może i Twój artykuł.
W każdym badź razie kupię sobie ten nowy miesięcznik, zapowiada się nieźle. Pozdrawiam.

No to powiem już w takim razie bo to była wielka tajemnica.hehe Będzie nowe pismo - Magnolia. Otóż mam tam publikację ogrodu nie tylko bukszpanowego, duże wyróżnienie znaleźć się w pierwszym numerze - moje zdjęcia, artykuł o ogrodzie - redakcja, potem moje rady odnośnie luster i zdjęcia, jeszcze nie wiem jakie i inne materiały. Dawałam też z ogrodu z lustrem o trawniku z rolki, Grzesio będzie na zdjęciach. Powiem Wam, że zanosi się na owocną współpracę i częste moje materiały w nowym piśmie

Gratuluje zatem Danuś Chociaż Twoich publikacji tutaj nic nie zastąpi

Też tak myślę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:53, 16 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Kupiłam sobie wczoraj nowy "Kwietnik" a tam zapowiedź nowego miesięcznika wydawanego przez Agorę pt. "Magnolia". Na pierwszej stronie zapowiedzi numeru i tytuł "Lustro w ogrodzie niezwykły efekt małym kosztem " opatrzony zdjęciem... No właśnie, zgadnijcie jakim? Oczywiście na zdjęciu jest lustro z ogrodu bukszpanowego, oczywiście w ogrodzie.
W każdym badź razie kupię sobie ten nowy miesięcznik, zapowiada się nieźle. Pozdrawiam.

No to powiem już w takim razie Będzie nowe pismo od maja - Magnolia. Otóż mam tam publikację ogrodu nie tylko bukszpanowego, to duże wyróżnienie znaleźć się w pierwszym numerze - moje zdjęcia, artykuł o ogrodzie - redakcja, potem moje rady odnośnie luster i zdjęcia, jeszcze nie wiem jakie i inne materiały. Dawałam też z ogrodu z lustrem o trawniku z rolki, Grzesio będzie na zdjęciach. Powiem Wam, że zanosi się na owocną współpracę i częste moje materiały w nowym piśmie

Świetnie !
szczerze gratuluję, faktycznie pierwszy numer i publikacja ogrodu to zaszczyt, będę kupowała

Danusiu - jestem ciekaw jak będą wyglądać hortensje latem - czy inaczej niż zawsze A Magnolię muszę koniecznie kupić
A z tym lodem w stawie to rzeczywiście nie był żart - skute lodem... Mam nadzieję, że roztopi się ten lód szybko...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:33, 16 mar 2012

Do góry
Nowe pismo Agory nazywa się
Magnolia. Jest o tym napisane w aktualnym numerze Kwietnika
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:34, 16 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kupiłam sobie wczoraj nowy "Kwietnik" a tam zapowiedź nowego miesięcznika wydawanego przez Agorę pt. "Magnolia". Na pierwszej stronie zapowiedzi numeru i tytuł "Lustro w ogrodzie niezwykły efekt małym kosztem " opatrzony zdjęciem... No właśnie, zgadnijcie jakim? Oczywiście na zdjęciu jest lustro z ogrodu bukszpanowego, oczywiście w ogrodzie.

No to powiem już w takim razie Będzie nowe pismo od maja - Magnolia. Otóż mam tam publikację ogrodu nie tylko bukszpanowego, to duże wyróżnienie znaleźć się w pierwszym numerze - moje zdjęcia, artykuł o ogrodzie - redakcja, potem moje rady odnośnie luster i zdjęcia, jeszcze nie wiem jakie i inne materiały. Dawałam też z ogrodu z lustrem o trawniku z rolki, Grzesio będzie na zdjęciach. Powiem Wam, że zanosi się na owocną współpracę i częste moje materiały w nowym piśmie

Świetnie !

Danusiu - jestem ciekaw jak będą wyglądać hortensje latem - czy inaczej niż zawsze A Magnolię muszę koniecznie kupić
A z tym lodem w stawie to rzeczywiście nie był żart - skute lodem... Mam nadzieję, że roztopi się ten lód szybko...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies