Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

abrakadabra 09:52, 19 mar 2012

Dzięki Danusiu. To ja powtórzę derenia Elegantissima, miałam obawy bo on wielki rośnie. Najwyżej będę go ciąć troszkę jak zacznie na hortensje włazić.

Gardenarium 09:54, 19 mar 2012

abrakadabra napisał(a)
Dzięki Danusiu. To ja powtórzę derenia Elegantissima, miałam obawy bo on wielki rośnie. Najwyżej będę go ciąć troszkę jak zacznie na hortensje włazić.

On nie jest taki wielki jak Sibirica, jest delikatniejszy, a wiosną aby miał czerwone gałązki, możesz go ciachać nawet przy ziemi.

Instagram Ogrodowiska
abrakadabra 10:01, 19 mar 2012

Dziękuję za porady
abrakadabra 10:19, 19 mar 2012

A ja z tym projektem nadal się męczę – no nie wiem zupełnie jak go ugryźć. Wymyśliłam na razie, żeby pod świerkiem przy tarasie dać grupę różaneczników(różowe i białe?) podsadzoną paprociami i hostami białymi . Myślałam o tych całkiem białych – Feather, ale się jeszcze nie doczytałam czy jakiś problemów z nimi nie ma. Jak się nie nadają to mogą być hosty Patriot. Czy w ogóle zestaw różaneczniki +paprocie + hosty pasuje?

Natomiast z drugiej strony (od płotu) stoję totalnie i nie wiem co dalej. Po lewej stronie chciałam drzewko tylko kompletnie nie mogę kompozycji do niego wymyśleć
Myślałam tam o wiśni umbraculifera . Nie wiem tylko czy się nie będzie „zlewać ” podczas kwitnienia z kwitnącymi za płotem jabłoniami .

A w ogóle przez te fotorelacje w waszych wątkach to się można depresji nabawić Tak wszyscy w weekend ruszyli do roboty, że ho ho. A ja, ślamazara, tylko jukę zdążyłam okopać
magnolia 11:47, 19 mar 2012

z dereni ja jeszcze bardzo lubię odmianę Ivory Halo- sporo mniejsza od reszty z czerwonymi pedami. No i dereń swidwa 'Midwinter Fire' z zielonymi liśćmi.
Pod świerkiem rododendrony- można. Z hostami- tak, z paprociami- tu warto uważać, bo niektóre są dość inawazyjne i trochę bałaganią. One lepsze są do miejsca swobodnych dzikawych.
Może lepiej zamiast nich parzydło blekotolistne, albo tawułki chińskie. Możesz tez zostać przy hostach- np 2 odmianach, lub do host dodać hakonechoę- trawę, która doda lekkości kompozycji. Z rododendronów dziewczyny bardzo warto wybierać z różaneczników fińskich- żeby były mocne i nie kapryśne. No i wypróbowanego Cuningham White.

Natomiast z drugiej strony (od płotu) stoję totalnie i nie wiem co dalej. Po lewej stronie chciałam drzewko tylko kompletnie nie mogę kompozycji do niego wymyśleć
Myślałam tam o wiśni umbraculifera . Nie wiem tylko czy się nie będzie „zlewać ” podczas kwitnienia z kwitnącymi za płotem jabłoniami .
- o którym miejscu piszesz?- druga strona przy tarasie? czy gdzie?

agniecha973 11:56, 19 mar 2012

Magdo, nie stresuj się pracami wykonanymi przez innych, powoli do przodu.
magnolia 11:59, 19 mar 2012

abrakadabra napisał(a)
Rzeczywiście te trawy i berberysy to tak powsadzałam już na siłę żeby dziury zatkać

To ja jako „2” wybieram chyba perukowca. Szkoda mi klona palmowego żeby się tam zmarnował. Nad pęcherznica Diabolo też myślałam, ale nie mogę się jakoś do niej przekonać.

Studzienka jest niska – równa prawie z poziomem ziemi, zresztą ja ją wyrównam jeszcze i korą przysypię żeby aż tak się w oczy nie rzucała (szczególnie z okna sypialni na górze strasznie razi). Jednak to duża powierzchnia – 80cm na 120cm… No i jest od siatki tylko 50 cm – czy ja tam w ogóle zmieszczę cisa?

To może obok studzienki (tam gdzie „10”) berberysy Green carpet – ostatnio je odkryłam, niesamowite są. No i ich gałęzie chybaby fajnie zachodziły na studzienkę.
A Tobie chodziło żeby w tamte miejsce między niskie rośliny coś wyższego dać czy gdzieś z boku?
Mam migdałka szczepionego na pniu – ładny jest, 150cm i przesadzić go muszę koniecznie bo rośnie na środku trawnika i podczas koszenia się go ciągle zahacza. Nadał by się między berberysy Green Carpet? Bo coś mi z nim nie pasuje…

A ten dereń między hortensjami to ma być powtórzony Elegantissima czy lepiej coś innego?

Cis się zmieści na tych 50 cm.
Wybór Green Carpeta podoba mi się.
Migdałka Ci odradzam- to krótkowieczne drzewko , zwykle ok 10 lat już umiera. i bardzo łatwo łapie choroby. częściej jest chory i paskudny niż zdrowy. zdobi wiosną, a potem jest wiecznie oblepiony mszycami, bez liści od mączniaka itp. Zamiast niego może wisnię Pissardii, albo wisnię Umbraculifera, czy miłorząb Saratoga, grab Fastigiata, dereń jadalny, amelanchier lamarckii, brzoza little king
abiko 12:03, 19 mar 2012

Abrakadabro przepraszam, że u Ciebie, ale Magnolio, wpadniesz do mnie na chwilkę
magnolia 12:10, 19 mar 2012

tak sobie myślę że można do tej przestrzeni wybrać kilka gatunków o mocnych cechach w określonej porze i obsadzić tylko nimi w kilku miejscach każdy. Wtedy mamy dominujące plamy , wyraziste, piękne.
Z drzew- serby i coś- np brzozy, wiśnie..
- na zimę-derenie
- na późne lato i jesień- hortensje i miskanty, może jeszcze rozplenice
- na późn a jesień- berberysy Green C, może do tego jeszcze Erecta
-na późną wiosnę- może jaśminowce , niższe odmiany - Belle Etoille? czy o podobnej sylwetce, tawuły brzozoslistne, tawuła japońskie ( 1 czy 2 odmiany)
- na wiosnę wczesną- Lilaki meyrea Palibin, albo jakieś tawuły-nippońska, trójłatkowa , czy obiela The Bridge.
Do tego akcenty- takie jak perukowiec czy coś , no i wypełniacze- np byliny, krzewinki czy trawki do zadarnienia pod krzewami.
agniecha973 12:17, 19 mar 2012

O matko ile nowych roślin do ogladnięcia!