Magnolio - serdecznie dziękuję za porady. Wieczorkiem usiądę na spokojnie i przestudiuję Twoje wpisy.
Teraz muszę biec do obowiązków. Pozdrawiam serdecznie
Jeszcze raz dziękuję Magnolio za porady
Wertuję zdjęcia i czytam o wymienianych przez Ciebie gatunkach. To bardzo fajny pomysł z dostosowaniem roślin do pór roku Muszę pomyśleć co i jak. Bardzo dużo tej nowej wiedzy do ogarnięcia
Chodziło mi o prawy górny róg (zielony krzyżyk na planie poniżej)
Tak sobie dziś pochodziłam po ogrodzie i mam jeszcze jedną wątpliwość. Załączam zdjęcie żeby było wiadomo o co chodzi (czerwone kreski to płotek okalający taras, a w środku schodki).
Między tarasem, a siatką jest bardzo wąsko – ok. 3 metry. Nie wiem czy uda mi się tam zrobić takie ładne linie rabat, rośliny się za bardzo mieścić nie będą… Zresztą przy tarasie od strony sąsiada jest rozrośnięta Akinidia, którą w takich ładnych ramach zamknąć się nie da. No i chciałabym przysłonić trochę szopę sąsiada (szary budynek za świerkiem) i tak sobie pomyślałam, że może tą część w ogóle „zabudować” roślinami i przejścia nie robić? Wtedy do drewutni szło by się tylko przez taras (plan na górze - na czerwono).
Tylko teraz zupełnie nie wiem jak by poprowadzić linie rabat w takim wypadku żeby to miało ręce i nogi…
Wrzucam jeszcze jedno zdjęcie. Akinidia w stanie bezlistnym więc nie bardzo widać ile miejsca zajmuje. Nie wiem czy będzie tutaj te ładne linie rabat widać...
Tak sobie pomyślałam, żeby może w ogóle pozbyć się trawy między domem, a sąsiadem i wyłożyć wszystko kostką czy płytami betonowymi. Tam i tak wszystko słabiutko rośnie, a nikomu się nie będzie chciało dbać o zieleń w tak nieciekawym zaułku. Wtedy i droga do drewutni byłaby ułatwiona i by się w błocie nie grzęzło.
Co myślicie?
tak, to łatwe zamknąć tu trawnik. Mogę Ci narysować, ale nie wiem kiedy- zaraz lecę z dzieckiem do lekarza, nie wiem kiedy będę w pracy, a potrzeba skanera żeby zeskanować i wkleić rysunek Tylko nie wiem czy kostka wykładać. Może lepiej zrobić ścieżkę- po płytach czy nawet z kostki na resztę posadzić bluszcz= hedera helix . Bo jest tam cień, prawda? W pierwszym sezonie będzie trzeba to pielić, ale potem już można zapomnieć o jakiejkolwiek pielęgnacji.
Kupisz kilka sadzonek większych, takich po 6-10 zł, a resztę w postaci gałązek które se ukorzenią dam Ci od siebie, albo od mojej Mamy.
Jedyny kłopot to wyczyścić tam i przygotować miejsce. Ale można tez robić to etapami.
Witaj, dawno mnie nie było, a Ty pędzisz z tymi planami. Zeby po próżnicy nie gadać tylko coś wnieść do dyskusji, to zacznę od tego przejścia między domem a siatką. Ja bym tam dała coś wyższego (3-4m), dającego obramowanie dla domu. Chodzić tamtędy nie musisz przecież, a taka mocna dekoracja bardzo by się tam przydała - np.dereń kousa dowolna odmiana o licznych kwiatach (o ile trochę słońca tam dochodzi), albo kalina buldeneż - piękna. Zamknie Ci ten tunel przy siatce i będzie spokój. Okien z boku i tak nie masz więc widok rabat raczej nie jest Ci tam niezbędny.
I jeszcze w sprawie host - bardzo uważaj jakie kupujesz. Akurat ta, którą wymieniłaś Feather to jedna z najbardziej problemowych host - w zasadzie prawie się nie rozrasta i zanika. Patriot rośnie wolno. A są podobne rosnące szybko i bez problemów. Podsyłam Ci link do holenderskiego hodowcy - tam są setki odmian i można sobie coś wybrać. Jeśli w Polsce nie dostaniesz to oni wysyłają też do Polski. http://www.hostaparadise.com/default.aspx
Co do paproci - trzeba po prostu dobrać odmianę nieinwazyjną i wtedy moim zdaniem zestawienie rodo, paproć i jeszcze np. pieris jest super. Taka mini dżungla się robi, a rośliny się wzajemnie przenikają. Będę śledzić postępy
Ja np dla siebie wybrałam Oh Cindy - nie znalazłam informacji, żeby sprawiała trudności, a jest piękna i rośnie dość szybko. Ale odmian są na prawdę setki - zależy czy chcesz zieloną czy niebieską czy z białymi odmianami czy z żółtymi. Christmas Candy jest np zbliżona do Patriot a rośnie dość szybko, podobno, bo ja jej nie mam. Jest też taka polska strona, stworzona przez entuzjastę i znawcę host - encyklopediahost.info i tam można się wiele dowiedzieć (znacznie więcej niż ode mnie) a i napisac można to znawca odpowie. Ja tak zrobiłam i dostałam bardzo szybką i sympatyczną odpowiedź.
Zmartwiłaś mnie Agato z tymi białymi hostami – strasznie mi się podobają. Szkoda, że takie problemy z nimi bo w przypadku tak dużego ogrodu nie mogę sobie pozwolić na zbyt problematyczne rośliny….
Dziękuję za linki – w wolnej chwili poprzeglądam i poszukam czegoś fajnego
Jeśli chodzi o nasadzenia między tarasem, a siatką (bo między domem, a siatką musi być przejście – tam będzie drewutnia) to jest to zacienione miejsce niestety. Prawie cały dzień. Słonka bardzo niewiele tam dociera.