Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

magnolia 12:22, 19 mar 2012

super, udało się!
Jeszcze 2-3 tygodnie i będę całkiem zieloniutkie, ze świeżymi listkami
agniecha973 12:36, 19 mar 2012

Nie chciałam ich szarpać za mocno, a widać już że puszczają listki i młodych białych korzonków dużo. Myślisz, że przeżyją takie ciachanie na 4?
magnolia 13:11, 19 mar 2012

pewnie że tak.
Milka 13:38, 19 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Magnolio, podzieliłam w sobotę kostrzewę (jeszcze kilka mi zostało, ale zdrówko poległo). Mam nadzieję, że się przyjmie. Nie dało się dzielić ręcznie, musiałam ciąć nożem, bardzo zbita była. Podzieliłam każdą aż na 4 części. Śmieją się ze mnie wszyscy, że trawnik flancuję.

Agnieszko, imponujące wyniki aleś się napracowała będzie piknie, jak mawiają górale!
agniecha973 09:27, 20 mar 2012

magnolia napisał(a)
(...)
Ale też można zostać przy 1 odmianie róż, do tego ładne zadarnienie z niskich bylin. Kurcze, tu też mi nie pasuje ramka bukszpanowa, bo na kolistej rabacie ma być taka naturalistyczna kompozycja, na drugim kole też trzeba będzie nawiązać stylem do koła pierwszego,a ta ramka jest taka klasyczna. też bym dałam kule jako akcent

Magnolio, tu rozprawiałyśmy o różance, ale zaciekawiło mnie to zdanie, że w drugim kole trzeba będzie nawiązać stylem do pierwszego. Czyli w stylu tej rabaty T. S-S? Jakie rośliny wchodzą tam w grę? Trawy ozdobne z czymś jeszcze czy może być większa swoboda nasadzeń? Co prawda nie będę w tym sezonie tu działać, ale jak już mnie coś zaciekawi, to nie mogę przestać myśleć. Rozjaśnisz trochę jak znajdziesz czas?
agniecha973 09:45, 20 mar 2012

Pokażę jeszcze postępy przy wykrajaniu pierwszego półkola. Zaczęliśmy od odwracania przekopanej darni, ale strasznie dużo roboty będzie z odzyskaniem ziemi spod darni, więc zdecydowaliśmy przykryć folią, żeby zgniło i wtedy przekopiemy. 3 tygodnie wystarczą, żeby zgniło czy trzeba czekać dłużej?

EwaG 09:53, 20 mar 2012

W okresie cieplejszym to nawet dwa tygodnie wystarczą. Jeżeli szpadel będzie wchodził w ziemię jak w masło to znaczy, że można kopać.
A te kostrzewy to nie za gęsto posadziłaś? Co ile cm? Ja się za bardzo na trawach i kostrzewach nie znam, ale czy będą miały się gdzie rozrastać te Twoje kępki?
abiko 09:59, 20 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Pokażę jeszcze postępy przy wykrajaniu pierwszego półkola. Zaczęliśmy od odwracania przekopanej darni, ale strasznie dużo roboty będzie z odzyskaniem ziemi spod darni, więc zdecydowaliśmy przykryć folią, żeby zgniło i wtedy przekopiemy. 3 tygodnie wystarczą, żeby zgniło czy trzeba czekać dłużej?

O widzisz Agnieszka, i ja się czegoś dowiedziałam, zrobię dokładnie tak jak ty przekopię odwrócę i poczekam aż darń zgnije Pod róże of course
agniecha973 09:59, 20 mar 2012

Gęsto, ale mam nadzieję, że to tylko na miesiąc i pójdą na miejsce stałe, więc powinno wystarczyć. Aby było widać, że każda się przyjęła i pokroję szpadelkiem miedzy nimi jak ciasto.
Inne, które będą na namnażanie będę już sadzić rzadziej. Dzięki za odzew
EwaG 10:06, 20 mar 2012

abiko napisał(a)

O widzisz Agnieszka, i ja się czegoś dowiedziałam, zrobię dokładnie tak jak ty przekopię odwrócę i poczekam aż darń zgnije Pod róże of course

Najpierw przykrywamy, czekamy (no może nie jest to gnicie, a obumieranie darni) a potem kopiemy.