Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostrzewa"

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:06, 04 sie 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Iza NAJADNIESZA KOSTRZEWA na forum
To pisz jak ja dzieliłaś i cięłaś bo z moich 20 szt muszę zrobic więcej aby były jeszcze przed płotem

najpiekniejsza ale dobra niech będzie i najładniejsza ...

z moich danych wynika, że możesz nie mieć tylko jednego niezbędnego składnika ale o tym na końcu
potrzebna jest kępka kostrzewy ... Adamo (może być i w wersji black ... pewnie nie ma większego znaczenia ) i Ty ... bo sam podział wyglądał tak:

Adamo wał ja siem darłam żeby delikatnie i żeby korzenia nie uszkodził ... na co on się irytował i pytał gdzie ma to wsadzić ... dzielił tak aby kępki były mniej więcej równe ... na 3 lub na 2

i tak doszłam do tego czego tobie zapewnie braknie ... czyli zupełnego braku świadomości gdzie to wsadzić ...

obcinałam jak pojawiły się kłosy ... miałam zamiar wyciąć to co chciało sobie zakwitnąć ale żmudnym się to okazało a ze mnie taka niecierpliwa raczej ogrodniczka ... więc ciachnęłam wszystko ... odrosła ślicznie ...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 17:29, 04 sie 2013

Do góry
Iza NAJADNIESZA KOSTRZEWA na forum
To pisz jak ja dzieliłaś i cięłaś bo z moich 20 szt muszę zrobic więcej aby były jeszcze przed płotem
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 11:44, 04 sie 2013

Do góry
bociek napisał(a)

Kostrzewa - nie lubi nadmiaru wody, wiec jak sie zalala, jak u Ciebie Madzen, to padla bidulka. Dla niej nalezy wybrac stanowisko suche do umiarkowanie wilgotnego i zdecydowanie na slonko.
Ja nie scinam kostrzew na wiosne, tylko jakies suche zdzbla jak sa - w tym roku troszke miala po zimie, wiec ciachnelam, ale tylko to co suche, szybko sie te miejsca po fryzjerze zabudowaly. Jak zaczyna kwitnac wycinam kwiatostany i to wszystko. Nigdy zadnej kostrzewy nie scinalam na wiosne. Wiem tez, ze kostrzewe trzeba co kilka lat odmladzac. Moje sa trzyletne, wiec maja jeszcze czas. U mnie najlepiej roznie Intense Blue. Elijah Blue juz nie tak ladnie, a NN mizernie, wiec smiem twierdzic, ze odmiana tez jest istotna

pozwolę sobie ku pamięci skopiować do siebie ...

a i do Melki bo ona ma dziś fazę na kostrzewę )))
Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:26, 04 sie 2013

Do góry
Dzieki za odwiedzinki. Jestem mega nieczasowa. Wczoraj pielilam na froncie, troszke przycinalam z tylu wokol kulek bukszpanowych bo trawy je zaczely przytlaczac. Mialam jeszcze prysnac tu i tam, ale nie zdazylam
Zon myje kostke, sajgon zrobil jak nie wiem co. Tam gdzie kostka wyplukana jest OK, ale cala reszta w blocie, w tym czesc trawnika, moje biale kamyczki (robota dla kopciuszka, bo i kawalki mchu, i kora ze zwirkiem przemiksowane), hortusie, tuje. Echhhh, noc mnie zastala a jeszcze tyle roboty
Tyle, ze o zmierzchu zdazylam jeszcze pszczolki dokarmic
Lece dalej do roboty. Mam tyle pielenia, czyszczenia, pryskania...Wywalam klosowke, musze cosik pokombinowac na jej miejsce. A i zdecydowalam z M, ze wyciepiemy berberysy przy tarasie i w to miejsce zrobimy ekran chyba z choiny kanadyjskiej. Moze jeszcze na jesieni Pierwotnie mial byc z cisow, ale nie dam rady No coz, w zyciu trzeba isc na kompromisy.

Kostrzewa - nie lubi nadmiaru wody, wiec jak sie zalala, jak u Ciebie Madzen, to padla bidulka. Dla niej nalezy wybrac stanowisko suche do umiarkowanie wilgotnego i zdecydowanie na slonko.
Ja nie scinam kostrzew na wiosne, tylko jakies suche zdzbla jak sa - w tym roku troszke miala po zimie, wiec ciachnelam, ale tylko to co suche, szybko sie te miejsca po fryzjerze zabudowaly. Jak zaczyna kwitnac wycinam kwiatostany i to wszystko. Nigdy zadnej kostrzewy nie scinalam na wiosne. Wiem tez, ze kostrzewe trzeba co kilka lat odmladzac. Moje sa trzyletne, wiec maja jeszcze czas. U mnie najlepiej roznie Intense Blue. Elijah Blue juz nie tak ladnie, a NN mizernie, wiec smiem twierdzic, ze odmiana tez jest istotna

A teraz najmocniej Was przepraszam, nie jestem w stanie Was teraz poodwiedzac Juz mam zadyszke

Za to buziam wszystkich siarczyscie i pozdrawiam, zyczac cudownej niedzieli.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:33, 04 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Kostrzewa sucho ze wskazaniem na bardzo sucho i dużo słońca Wtedy ładniejsza..
Iza to ja może moje kostrzewy uratuję przed zgubą........ a miałam wyciepać.. a to mus przesadzić

u Meli napisałaś, że ładnie się rozsiewa ... no właśnie jej nie pozwoliłam na prokreację ... ściachałam zanim ziarno trafiło na urodzajną (inaczej ) glebę ... u mnie ma słońce ale do 11 i po 15 z filtrowaniem ... dzielę kępki ... od Ciebie dostałam 2 ... mam 10 ... i musi mieć miejsce mi wynika z obserwacji ... widziałam u Madżenki tam roże się rozepchały ... czyli jak w inspiracjach ... połacie
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:29, 04 sie 2013

Do góry
Kostrzewa sucho ze wskazaniem na bardzo sucho i dużo słońca Wtedy ładniejsza..
Iza to ja może moje kostrzewy uratuję przed zgubą........ a miałam wyciepać.. a to mus przesadzić
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:17, 04 sie 2013

Do góry
Potwierdzam, najpiekniejsza ta kostrzewa nie mialam pojecia ze ona sie tak moze rozrosnąć .
Ja mialam kilka mizernych kepek i juz juz chcialam przesadzac w miejsce własciwe, a tu teściowa mieszkajac u nas podczas urlopu wziela i wyplewila

Iza czy ona potrzebuje duzo slonca ? kostrzewa oczywiscie a nie tesciowa ?
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:11, 04 sie 2013

Do góry
Kostrzewa śliczna....
Pielęgnacja ogrodów i przyjaźni..... bardzo słuszne skojarzenie Tofam Cię za to...

Czy blog Jasminy to Meli???? kolejna zdolna, teksty świetne... .. może zdolna nie ogrodowo, ale sie wyrobi.. my już się postaramy

Idę do basenu... przestawiam podlewanie.. to nic że praży, ale wszytko już przysycha, usycha, zdycha.... gorzej być nie może... wiec woda sie leje, a ja mykam do balii......... celulitu nie ma, ale te fałdki som.. może przytopi
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 09:48, 04 sie 2013

Do góry
i najpiekniejsza kostrzewa na forum ... (no teraz to czeba tak mówić ... ... zróbcie to dla mnie )))) ) ...

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:23, 03 sie 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
kostrzewa kojarzy mi się z wysokimi górami ... z górskim ostrym powietrzem i potokiem ... trawa wnosi taka lekkośc i tajemnicę i bryzę jakby od morza ... a lavande ... oj lawande to juz vent tego czegoś co fascynująco francuskie ... dlatego taką kombinację w skojarzeniu z mła widzę choć ... choć nie fiem Madżenka dlaczego to ty wymysliłaś mariaż idealny tego co ja kofam ??? ... bez bicia siem przyznam patrzyłam na te inspiracje i nie widziałam

Iza to nazwij tę rabatę Madżenkową
Taki pomysł był na CHFSh u Ulfa , w projekcie z czarną pergolą potem zobaczyłam kostrzewy u Toma Smithai od roku myślę gdzie te kostrzewy posadzić i wymyśliłam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:15, 03 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
A dla mnie za nudno.. kostrzewa, kostrzewa, kostrzewa, kostrzewa.. po horyzont......

Napisałam i wcięlo mi posta...
Tyle się na tej rabacie dzieje, że trzeba ją uspokoić
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:13, 03 sie 2013

Do góry
polinka napisał(a)
A ja czytałam, że kostrzewa im mniej wody tym ładniejsza? Ja swojej od dwóch miesięcy nie podlewam i jest ok. A w następnym roku trzeba ją podzielić?? Jeśli nie to będzie brzydka czy co?
Madżenka inspiracje rewelacyjne, ogrody wręcz dla mnie Im więcej oglądam takich pomysłowych realizacji tym mniej podoba mi się mój kawałek Czekam do września na możliwość sadzenia żywopłotu i w następnym roku rewolucję będę robić Wrzucaj więcej pomysłów to przez zimę będzie czas do namysłu

Kostrzewa w pobliżu zraszaczy mi zgniła.... Teraz posadzę ja tam, gdzie dla żurawek za sucho...
Mojej kostrzewy nie dzieliłam, obcięłam wiosną
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:11, 03 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
A dla mnie za nudno.. kostrzewa, kostrzewa, kostrzewa, kostrzewa.. po horyzont......

Aniu u mnie na tej rabacie tyle się dzieje, że muszę ją uspokoić ...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:18, 03 sie 2013

Do góry
kostrzewa kojarzy mi się z wysokimi górami ... z górskim ostrym powietrzem i potokiem ... trawa wnosi taka lekkośc i tajemnicę i bryzę jakby od morza ... a lavande ... oj lawande to juz vent tego czegoś co fascynująco francuskie ... dlatego taką kombinację w skojarzeniu z mła widzę choć ... choć nie fiem Madżenka dlaczego to ty wymysliłaś mariaż idealny tego co ja kofam ??? ... bez bicia siem przyznam patrzyłam na te inspiracje i nie widziałam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:23, 03 sie 2013

Do góry
A ja czytałam, że kostrzewa im mniej wody tym ładniejsza? Ja swojej od dwóch miesięcy nie podlewam i jest ok. A w następnym roku trzeba ją podzielić?? Jeśli nie to będzie brzydka czy co?
Madżenka inspiracje rewelacyjne, ogrody wręcz dla mnie Im więcej oglądam takich pomysłowych realizacji tym mniej podoba mi się mój kawałek Czekam do września na możliwość sadzenia żywopłotu i w następnym roku rewolucję będę robić Wrzucaj więcej pomysłów to przez zimę będzie czas do namysłu
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:09, 03 sie 2013

Do góry
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:52, 03 sie 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Iza we Wrocławiu w jednym miejscu rosną .... Kostrzwy, rozplenice i kosodrzewiny.., calość wysypana żwirkiem.... Bosko... Nie wiem czy przyapdkiem tak nie będzie za płotem.... Bo tam palące słońce i żwirek i szarości... I te kolory mi konweniują do płotu i gabionów.... I myśle..... Mam jeszcze lawendę od Ciebie

zamknęłam oczy ... zobaczyłam ... zakonweniowało i mła ...

(jak to cudnie wiedzieć o czym ktos pisze ... kostrzewa znać ... roplenica znać (od Alinki dopiero ) kosodrzewiny wiedzieć ... gabiony kofać ...

hm jak wiozłam tę lawendę to jakoś tak o tym miejscu pod ogrodzeniem myslałam ))))
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:25, 03 sie 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Dziewczynki zmykam, bo muszę posadzić świeżo zakupione hortensje do donic, bo mi w tym skwarze padną.....
Kostrzewybędę sadzić w tygodniu gdy miną upały. Muszę żurawki poprzesadzać..... Na palące słońce będzie lawenda i kostrzewy
Zaraz pokażę moje inspiracje

czekam ... !!! ... kostrzewa i lawenda ... baaaaaaaaaardzo czekam ))
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:25, 01 sie 2013

Do góry
GabiK, a z chetnoscia Dziekuje

Ewelinko, dobre wytlumaczenie nigdy nie jest zle

Magda, ja nie narzekam wlasciwie, tylko zaluje jaszczurki. Ale ciekawe jest to, ze z tych wszystkich stworzen futro kretow, ryjowek i jaszczurki nie skonsumowalo... Hmmmm

Bozenko, bedzie Pani zadowolona

Anita, jaka tam ze mnie specjalistka Mam Red Barona trzeci sezon. Nie pielegnuje go jakos specjalnie, scinam wiosna, latem jak leje florovitem chabazie to i on dostaje. Nie rozrasta sie jakos specjalnie szybko, ale mnie to nie przeszkadza. Warunek, zeby sie wybarwiac musi miec slonce Co do trawek w rozach, zelazne typy to miskanty Gracillimus i Morning Light, a jesli cos nizszego to kostrzewa sina Intense Blue, moj ukochany Frosted Curls. No i poza konkurencja jest ostnica Pony Tails, ale ona niestety u mnie ani razu nie przezimowala, za to jest tak piekna, ze co roku kupuje i sadze

Gosia, zmeczona bylam okrutnie i padlam z nosem w lapiku Zara polecem ogladnac co tam nabalaganilas

Madzen, Ty tez zarobiona

Iza, no ale mnie ona ta bylinowa nie konweniuje. Muszem jej cos zrobic bo mnie nosi Ale to nie teraz raczej Aj tam, najsampierw to ja bylam slodka blondina, hehehehe. Ale to bylo daaaaaaaaaaaaaaawno temu i tego nawet najstarsi gorale nie pamietaja. Hej!

Kasiek, no wlasnie. Ja tam po kretach i nornicach nie plakulkam, ale dinozaura szkoda :/

Kindzia, no wez mnie nie rozsmieszaj. Toz to tkanka ozdobna Pracujemy nad masa, zeby potem pracowac nad forma
Icki moje trzyletnie
Boćkowe perypetie ogrodkowe 18:07, 31 lip 2013

Do góry
Dzin dybry

Zagladam i od razu uprzedzam, ze mam poduszki na 4 literach w razie gdyby ktoras byla wyrywna

Od razu zapodam fotki dla Kindzi - turzyca palmowa Ice Fountains we wlasnej osobie:

i w towarzystwie Te palemki z przodu to wlasnie ona

A tu moja ulubiona kostrzewa Intense Blue

I traffffki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies