Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Konstancja30 10:25, 03 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)
Dziewczynki zmykam, bo muszę posadzić świeżo zakupione hortensje do donic, bo mi w tym skwarze padną.....
Kostrzewybędę sadzić w tygodniu gdy miną upały. Muszę żurawki poprzesadzać..... Na palące słońce będzie lawenda i kostrzewy
Zaraz pokażę moje inspiracje

czekam ... !!! ... kostrzewa i lawenda ... baaaaaaaaaardzo czekam ))
Konstancja30 10:30, 03 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)

To tygryski lubią najbardziej Czekam kiedy znów na plantację bukszpanową będą mogła pojechac. M zażyczył sobie zmiany rabaty przy tarasie na formalny ogrod i ja tylko przyklasnęłam Pokazalam mu tylko jedną inspirację przygotowuję kolejne fotki do pokazania

Dzisiaj kupiłam 20 kostrzew sinych. Mimo źe wszyscy na nie narzekają będę z nimi eksperymentować na większej połaci

wiosną rozkłądałam zeszłoroczne kępki na pół i wygoliłam (zresztom zgodnie z madżenkowym prikazem ) są teraz śliczne ... jak tylko słoneczko odpuści obfocę ...
siedzą w miejscu półcienistym ... i mają mokro ... dbam o to ale bez szaleństwa ...
kepki rozrosły się obłednie ... po Twoich inspiracjach zamarzyłam połać zrobić i czekam tylko na ciut chłodniejsze dni ...
Madzenka 10:34, 03 sie 2013

Inspiracje kostrzewowo - lawendowe
http://pinterest.com/pin/421579215089161615/
http://pinterest.com/pin/421579215089188500/

A tu inspiracja dla tarasu kuchennego

http://pinterest.com/pin/421579215089188451/
Madzenka 10:37, 03 sie 2013

Gabrysia_ napisał(a)
Marzenko...właśnie zastanawiam się co posadzić przed magnolią?
...widze u ciebie trawki i co jeszcze?
Buziam sobotnio

Pod magnolią mam róże bonica, kule bukszpanowe, bergenię, kostrzewę, której nie widać
Pod inną mam red barona i obwódkę bukszpanową, muszę ją za rok podkrzesać aby jesienią wydobyć piękno red barona
Madzenka 10:39, 03 sie 2013

Iza we Wrocławiu w jednym miejscu rosną .... Kostrzwy, rozplenice i kosodrzewiny.., calość wysypana żwirkiem.... Bosko... Nie wiem czy przyapdkiem tak nie będzie za płotem.... Bo tam palące słońce i żwirek i szarości... I te kolory mi konweniują do płotu i gabionów.... I myśle..... Mam jeszcze lawendę od Ciebie
Konstancja30 10:52, 03 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)
Iza we Wrocławiu w jednym miejscu rosną .... Kostrzwy, rozplenice i kosodrzewiny.., calość wysypana żwirkiem.... Bosko... Nie wiem czy przyapdkiem tak nie będzie za płotem.... Bo tam palące słońce i żwirek i szarości... I te kolory mi konweniują do płotu i gabionów.... I myśle..... Mam jeszcze lawendę od Ciebie

zamknęłam oczy ... zobaczyłam ... zakonweniowało i mła ...

(jak to cudnie wiedzieć o czym ktos pisze ... kostrzewa znać ... roplenica znać (od Alinki dopiero ) kosodrzewiny wiedzieć ... gabiony kofać ...

hm jak wiozłam tę lawendę to jakoś tak o tym miejscu pod ogrodzeniem myslałam ))))
Mala_Mi 11:09, 03 sie 2013

A dla mnie za nudno.. kostrzewa, kostrzewa, kostrzewa, kostrzewa.. po horyzont......
polinka 14:23, 03 sie 2013

A ja czytałam, że kostrzewa im mniej wody tym ładniejsza? Ja swojej od dwóch miesięcy nie podlewam i jest ok. A w następnym roku trzeba ją podzielić?? Jeśli nie to będzie brzydka czy co?
Madżenka inspiracje rewelacyjne, ogrody wręcz dla mnie Im więcej oglądam takich pomysłowych realizacji tym mniej podoba mi się mój kawałek Czekam do września na możliwość sadzenia żywopłotu i w następnym roku rewolucję będę robić Wrzucaj więcej pomysłów to przez zimę będzie czas do namysłu
Urszulla 14:43, 03 sie 2013

Kurcze ale zmiany
masz głowę do myślenia o rewolucjach przy takim upale?
ja się chyba muszę schłodzić bo nawet mózg mi wyparował
AgnieszkaW 15:36, 03 sie 2013

Marzenko, bardzo jestem ciekawa tych inspiracji kostrzewowo-lawendowych (czy to tylko te, do których podałaś linki?). Ja też mam dylemat z żurawkami, kostrzewy mi się podobają, ale np. berberys "Bagatelle" też fajnie wygląda przy jasnych kamieniach i pięknie wygląda cały rok w słońcu (poza zimą), tylko to bordo jest, nie wszędzie pasuje. Żurawki jakoś mi nie konweniują w słońcu (marnie wyglądają, co trzecia pada albo są nierówne), mam miejsce przed żywopłotem cisowym i tam chyba wylądują, tylko jak będzie już można przesadzać. Bardzo lubię też santolinę, pomomo jej kwitnienia na żółto, no i lawendę ma się rozumieć. Pozdrawiam serdecznie