Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

Pszczelarnia 09:42, 04 wrz 2014

Do góry
alinak napisał(a)
Ewa znowu wpadłam po uszy.niemogę do ciebie zaglądać bo to zawsze kończy się sprintem po ogrodzie i spychanie nowych roślin.kobietom litości,skąd wstrząsnęłaś ten rdest hummelo.jest cudny i pasowały mi jak nic na świecie.....

Z nawierzchnia dobrze kombinujesz .nie ma co mieszać to źle wygląda.
Kosmos również doradzam .mam aż dwa egzemplarze.nie pasuje mi w nim tylko że kwiaty patrzą do ziemi i żaby piekno kwiatu zobaczyć trzeba zawsze rękę mieć w pogotowiu .

Alina, to chcesz rdest himalajski czy czyściec 'Humelo'?
Pszczelarnia 06:51, 04 wrz 2014

Do góry
Ewa znowu wpadłam po uszy.niemogę do ciebie zaglądać bo to zawsze kończy się sprintem po ogrodzie i spychanie nowych roślin.kobietom litości,skąd wstrząsnęłaś ten rdest hummelo.jest cudny i pasowały mi jak nic na świecie.....

Z nawierzchnia dobrze kombinujesz .nie ma co mieszać to źle wygląda.
Kosmos również doradzam .mam aż dwa egzemplarze.nie pasuje mi w nim tylko że kwiaty patrzą do ziemi i żaby piekno kwiatu zobaczyć trzeba zawsze rękę mieć w pogotowiu .
Pszczelarnia 22:46, 12 sie 2014

Do góry
Pięknie w każdym calu...... sama nie wiem co chwalić bardziej... słoneczko za drzewem, ule, zbiory, jeżówki, rabaty...czy rdest czerwony wysoki.... PIĘKNY.

Kondzio ma rację... cegła by pasowała.. na pewno nie pasuje nic sypkiego.. głownie z przyczyn praktycznych.... nawet krzesła nie da sie odsunąć.. tylko twarda nawierzchnia.. nawet klepisko gliniane jest lepsze
Pszczelarnia 08:57, 12 sie 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

To jest rdest z Burego Courta, o dziwo kupiony w szkółce przy ogrodzie różanym Motisfont w 2013.
Polygonum amplexicaule – rdest himalajski w odmianie 'Firedance’.
A róża nazywa się Little White Pet.

PS Będzie wysyłka pod koniec sierpnia - zrób listę.

Źródło na rdest dość odległe
Różyczkę obejrzałam, śliczna.

Lista będzie

Jeśli graby nie mają co najmniej 3,5m wysokości bramki nie ma jeszcze z czego robić grożą przy każdym wejściu niskie skłony
Pszczelarnia 22:52, 11 sie 2014

Do góry
viva napisał(a)

Proszę o nazwę tego co to inwazyjnie w masie, bez oznak starzenia i trzymający się w wazonie. U mnie, co prawda nie będzie do kolon (ziemia nie wilgotna i nie żyzna, słońca pod dostatkiem) korzyść taka, że będzie bez użycia szpadla Mój bez tych wszystkich zacnych cech przepadł

To jest rdest z Burego Courta, o dziwo kupiony w szkółce przy ogrodzie różanym Motisfont w 2013.
Polygonum amplexicaule – rdest himalajski w odmianie 'Firedance’.
A róża nazywa się Little White Pet.

PS Będzie wysyłka pod koniec sierpnia - zrób listę.
Pszczelarnia 22:01, 11 sie 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
o rdest mi chodziło, śliczne kłosy jak to rośnie?

Inwazyjnie w masie. Ale szpadel pomoże w ograniczaniu. Żyzna wilgotna ziemia, słońce. Kłosy powyżej kolan. Długo trzymają się w wazonie. Kwitnie tak od kilku tygodni. Bajeczna roślina. Brak oznak starzenia się.

Pszczelarnia 21:57, 11 sie 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

To jeżówka - echinacea pallida, czyli blada. Świetna, egzotyczna soliterowa - mus dokupić. Oraz rdest w tych nowych ognistych odmianach ze słowem "fire - feuer" w nazwie.
o rdest mi chodziło, śliczne kłosy jak to rośnie?
Pszczelarnia 21:53, 11 sie 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

EWA CO TO????

widzę, że pytałaś o rozplenice. Nie wiem ale u mnie zimują od 3 lat...

To jeżówka - echinacea pallida, czyli blada. Świetna, egzotyczna soliterowa - mus dokupić. Oraz rdest w tych nowych ognistych odmianach ze słowem "fire - feuer" w nazwie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:54, 10 sie 2014

Do góry
ane3ka napisał(a)

Czy mogłabym się dowiedzieć co to za różowe "kłosy: pod jeżówkami po prawej? Czy to rdest?

To rdest.

A to mały Luciferek.... od wielkiego jest niższy kilka razy... i wcale nie zwiększa sie z wiekiem... są chyba jednak różne odmiany Lucifera

I róża która byłą gratisem do zakupów..Róża Moonlight (Pemberton).. piękna... mus poszukać jej dobrego lokum

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:42, 10 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Aniu, wrzuciłam teraz nowe zdjęcia https://www.ogrodowisko.pl/watek/4748-ogrod-z-pompa?page=21#post_4

Rozplenice widać jeszcze tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4748-ogrod-z-pompa?page=4

Dziękuję za odwiedziny.

Czy mogłabym się dowiedzieć co to za różowe "kłosy: pod jeżówkami po prawej? Czy to rdest?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:57, 07 sie 2014

Do góry
Rdest mi się podoba i żółtości też. W ogóle się przerzucam na byliny. Będę podglądać Łukaszu.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:45, 03 sie 2014

Do góry
Doniu moja roślinka to dokładnie Rdest japoński 'Rosea' od zwykłego redstu japońskiego różni się wzrostem, dorasta do 40cm(kwaitostany) i nie jest ekspansywny. Fakt szybko się rozrasta, ale łatwo go ograniczać i nie mam z nim najmniejszych problemów od 4 lat, kilka razy dzielony, przesadzany i nadal rośnie. Wiosną trzeba się pozbyć suchych liści. Dla mnie same zalety, a najważniejsza to baaardzo długie kwitnienie. Czasem na liściach pojawią się jakieś kropki, ale nic z tym nie robie, a wepchnięty gdzieś na rabate jest ozdobny z tych ładnych kłosów

Gosiu dziękuje bardzo Na słoneczku to ja lubie się wylegiwać i troszkę przywędzić na brązowo, a jeszcze jak się chłodzi co chwile wodą Oczywiście ze zdrowym rozsądkiem, bardzo uważam na nadmiar słońca i godzinka opalania to całkowite maksimum

Marzenko to mi teraz strzeliłaś komplementa, aż mi w pięty poszło, ale z tym CHFSh to już przesada, nie mniej ogromnie miło.
Kopniak do dalszych prac i nowej rabaty bardzo solidny... muszę się postarać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:00, 03 sie 2014

Do góry
Witaj LukaszWidzialam u Ciebie na zdjeciu roslinke o rozowyh kwiatkach i podpisales, ze to jest rdest Dlugo szukalam nazwy tej roslinki i przypadkiem znalazlam ja u Ciebie. Czy mozesz cos wiecej napisac o tej roslince?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:05, 03 sie 2014

Do góry

Rdest kwitnie nieprzerwanie od 2 miesięcy jak nie dłużej plus obecnie kwitnący rozwar

Southern Belle

Rozwojowy kawałek pola 10:27, 28 lip 2014

Do góry
anax napisał(a)
No,jestem Ten sezon nie daje mi wielu wonych chwil ogrodowych. Tars zarośnięty, mam nadzieję ,że altana będzie podobnie wyglądać
Akebia wariuje, rośnie jak szalona nic jej nie powstrzyma.

Pozdrawiam

Cudna, muszę pokazać mojemu eMowi. Jak długo tu rośnie, w jakiej ziemi, czy ją nawozisz? Pytam, bo szukamy czegoś co w miarę szybko zasłoni nam kratki przy tarasie i wespnie się na pergolę. Mamy wiciokrzewy, ale słabo rosną i coś chorują. Na jesień dosadziłam rdest auberta i winobluszcz trójklapowy...ale też coś słabo idą.
Napisz wszystko, co tylko możesz na temat Twojej akebii.
Pozdrawiam
Kosolkowa Pasja 07:46, 27 lip 2014

Do góry
A tu - trawa po odchwaszczaniu.. Mamy taki pas trawnika, przed domem niestety, który został opanowany przez rdest ptasi no i inne diabelstwa też są oczywiście, ale rdest jest wstrętny! To miejsce, w którym rok temu był wkopywany kabel od prądu. Wczoraj zaczęłam usuwać chwasty. Wygląda okropnie. Jednak nie dam rady z gęstszej trawy powykopywać tego rdestu. Konieczny bedzie pewnie oprysk.
Tak wygląda odchwaszczone miejsce:

Ale po sukcesie uzdrawiania trawnika jaki pokazałam w pierwszym poście, jestem dobrej myśli
Ogród w budowie - nieustającej 20:15, 09 lip 2014

Do góry
grazyna napisał(a)
Gabrysiu no siedzę u Ciebie i siedzę a tu nowe doznania wzrokowe podesłałaś - jakie to piękne. Ciekawa jestem z czym wyjdziesz z tego sklepu z bylinami ?

To prawda, nie sposób było nie wyjść z zapakowanym wózkiem, no bo wyobraźcie sobie tak z 1,5 tys. m2 z ustawionymi stołami, a na nich same doniczki, alfabetycznie ustawione, nawet nie trzeba się schylać. I wszystko najczęściej w kilkunastu lub kilkudziesięciu odmianach. Ceny w miarę znośne, oprócz róż Austina, które kosztują wszędzie w Niemczech 28 - 30 euro za doniczkę, bez jednego centa. To dużo drożej niż w Anglii.
Więc mam dwie poszukiwane piwonie, różne kocimiętki, przetacznikowca, rdest średniej wielkości, przetacznika, astry. I pięć sztuk róż w dwóch odmianach, ale to z rozariów. Będę pokazywać w miarę jak rośliny będą kwitły i się rozrastały, dwie są już powyżej.
I zupełnie nieoczekiwanie znalazłam w tym skepie mosiężnego dzięcioła do pukania w drzwi, zupełnie takiego jak widziałam w październiku we Włoszech i zastanawiałam się skąd wziąć.

Unikając postów bez zdjęć, cd. ogrodu Foestera

Chwasty w trawniku 13:21, 09 lip 2014

Do góry
znalazłam taką oto wypowiedź na forum muratordom.pl może się przydać

A jak już przy chwastach jesteśmy, a ja nie mogę spać (nie przez chwasty ), zrobię coś co miałam zrobić już dawno, bo srylion razy wygrzebuję te same informacje
CHWASTY - WYPOWIADAM WOJNĘ

Chwastnica jednostronna

Aby zrozumieć jak pozbyć się chwastnicy należy poznać jej biologię.
1. Chwastnica to podgatunek trawy, a dokładniej wiechliny.
2. Chwastnica to niepożądana trawa jednoroczna.
3. Chwastnica nie przepada za niskim koszeniem.
4. Chwastnica jest wrażliwa na przymrozki.
5. Chwastnica jest azotolubna
6. Chwastnica lubi wilgotne podłoże.

Teraz wyciągamy wnioski by utrudnić życie chwastnicy.
Wracamy do w/w punktowania.

1. Ponieważ jest to "wiechlina" zastosowanie herbicydów odpada czyli chemicznie nic nie zrobimy.
Ale.....
Jest to informacja niesprawdzona do przetestowania jeśli ktoś się odważy. Jest dostępny herbicyd
o nazwie Stomp 330EC, który nie niszczy kostrzew, rajgrasów. Informacja pochodzi od plantatora traw nasiennych.

2. i 3. Możemy to wykorzystać, kosząc nisko, dodatkowo wertykulować, zapobiegamy rozsiewowi.
i z czasem zanikowi chwastnicy.

4. Tu jest pewien niuans, jeśli mamy niewiele do pozbycia się chwastnicy, można wykorzystać sprężone powietrze w sprayu na 100% tego nasz ulubieniec nie przetrwa. Jest to punktowe "zmrożenie"

5. Aby obniżyć ilość azotu w miejscu występowania chwastnicy, wysypujemy dolomit lub kredę ogrodniczą, bardzo obficie podlewamy.

6. Wyłączamy nawodnienie darni i regularnie kosimy. Miejsca występowania chwastnicy dziurkujmy i zasypujemy piaskiem. Chwastnica preferuje podłoże gliniaste, w piasku ustępuje innym gatunkom
Stosujemy nawozy magnezowo-wapienne bez azotu.

Autor - Ogród 2000 (forumogrodnicze)

Lub preparat STOMP - ale zostają suche placki.
Trzymać się ściśle zaleceń producenta!!!!!

Rdest ptasi

Wyrywać, po deszczu

Komosa biała

chesel 75 WG,

Ślaz zaniedbany

Atut bis 360 SL
Tajfun 360 SL

Rdest powojowy

Galaper strong Aminopielnik D450 SL

lub rączki

DO WSZYSTKICH DWULIŚCIENNYCH W TRAWNIKU Starane 250 EC, Mniszek Ultra 070 EC i najbardziej uniwersalnyBofix 260 EW

Ostatnio edytowane przez malka ; 22-08-2013 o 02:01
Pszczelarnia 16:39, 08 lip 2014

Do góry
Rdest jest bosski .. Ukradłam rdeściku od Alinki , ale on jasno różowy i niski..a ten Twoj piękny .. Z jeżowką to wymiata .. Czyy mogłabym prosić o nazwę rdesta i lilii ??

O zapachu gnojówki z żywokostu to tylko sobie pomyślałam .. Wodę rdzawą też sobie poglądałam i już wiem ,że bardzo żałuję ,że przy okazji spotkania u Alinki nie dałam rady z Tobą pogadać ...

Pozdrowionka
Ogrodowy spektakl trwa ... 12:14, 08 lip 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Co to za różowe kwiatki za krwawnikiem? Mirko, poleć mi proszę raz jeszcze wysyłkowo krwawniki - na jesieni szykuję łąkową wstęgę.

Ten liliowiec z bordem w środku śliczny. A mówią, że liliowce można przesadzać zawsze i wszędzie a czytam już po raz kolejny, że jednak odchorowują.
EDIT: widzę nasz rdest angielski. Jest świetny.
EDIT 2: cudne kwiatki i pięknie posadzone.

Za tym jasnym żółtym to budleja.
O krwawnikach poczytaj bo są różnej wysokości i pokroju - poszukam nazw to coś powiem i napiszę wieczorem
nie mam krwawnika teracota - Finka ma jest krępy fajny do tego dziewanny w kolorze cegły takie odmianowe i trawy i luks zestawienie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies