Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

BarbaraM 12:36, 17 lis 2014

No...w końcu alfa i omega to ja nie jestem
Cieszę się że mogę się jeszcze uczyć.
I to od kogo!!!
Wieloszka 12:38, 17 lis 2014

BarbaraM napisał(a)
No...w końcu alfa i omega to ja nie jestem
Cieszę się że mogę się jeszcze uczyć.
I to od kogo!!!

Pomysł wiązówki wyszedł od Małej Mi - bylinowej królowej
Ja też się wciąż uczę.
Pszczelarnia 12:40, 17 lis 2014

Aga, rdest jak dla mnie nie powinien być tak w ramach, on się rozrasta "jak perz" i nie pasuje do otoczki bukszpanowej. Będzie brzydki, ściśnięty, nie obejrzysz go z boku z każdej strony, on musi mieć otwarte przestrzenie rabaty. Zobacz nawet na tym zdjęciu holenderskim - jest w przestrzeni otwartej.

Kuszę różami, bo jakoś mi brakuje ich u Ciebie a pasują, bo są to mocne rośliny. Wyższa, zdrowe liście, pokrój szczupły. Kolor? Dobierz do sąsiedztwa i architektury.
Wieloszka 12:47, 17 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Aga, rdest jak dla mnie nie powinien być tak w ramach, on się rozrasta "jak perz" i nie pasuje do otoczki bukszpanowej. Będzie brzydki, ściśnięty, nie obejrzysz go z boku z każdej strony, on musi mieć otwarte przestrzenie rabaty. Zobacz nawet na tym zdjęciu holenderskim - jest w przestrzeni otwartej.

Kuszę różami, bo jakoś mi brakuje ich u Ciebie a pasują, bo są to mocne rośliny. Wyższa, zdrowe liście, pokrój szczupły. Kolor? Dobierz do sąsiedztwa i architektury.

Zatem żegnam się z rdestem na tej rabacie.
Jakby tak ktoś podpowiedział, jakie to "wyższa, zdrowe liście, pokrój szczupły", Kolor odpowiedni (biały/róż/fiolet), NIE CHORUJĄCE - to by było wspaniale Bo od katalogu Tantau oczopląsu dostaję
magnolia 12:50, 17 lis 2014

Wg mnie stachys Hummelo to ok 50 cm

Co do rdestu nie pomogę- u dziewczyn piękny, ale kiedyś jeden szkólkarz co sam go hoduje twierdził że redst szybko brzydnie. Sama nie mam z nim doświadczeń, napewno to gatunek lubiący wilgotno.Poz tym on za późno kwiatnie- późne lato. No i nie wiem czy nie za barwdzo wiotki, najchetniej widziałabym tam pionowe rytmy.

Penstemony- Ewa je ma w wątku w okresie letnim.Są cudne, mają dobry kolor liści i pędów. sam kwiat może nie powala, ale w masie wg mnie robi swoje.
Tawułek ponad metrowych nie widziałam nigdy. Jak tam przypala latem, nie rozważaj ich, nie ma co, lubia chłodno latem.

Bodziszek wspaniały możesz brać pod uwagę wg mnie. W niektórych ogrodach po kwiatnieniu tzreba go ściąć, ale za 2-3 tyg znowu ma liście, pieknie, ogniście wybarwione jesienią. Ale idealny gat wg mnie tam to o wzniesionym kształcie żeby tuje wyrastały z takich pionowych rytmów, z żeby dominował tam układ pasów.

róże- nie jestem znawcą róż. Sama mnie kuszą,ale są zwykle maja charakter retro i staram się nie złamać. Nie wypowiadam się więc w różanym temacie.

Jeszcze pomyślałam o niewysokich trawach, nie zielonych - imperata ( czy nie za niska?), lub carex bronze form i w nich wiosną duużo kamasji, a potem późniejszych czosnków.

I jeszcze amsonia mi przyszła do głowy, ale tak teoretycznie bo nie mam doświadczeń w hodowli jej. W Holandii pięknie wyglądała w gromadach

http://zojalitwin.wordpress.com/2011/01/18/amsonia-nadrenska/

Pszczelarnia 12:55, 17 lis 2014

To ja polecam 'Artemis', można gęściej sadzić, u mnie za rzadko. Tylko jest biała a nie wiem czy to ten kolor Cię interesuje. Liść ciemnozielony, zdrowy. Stoi sztywno a ma wdzięczne kwiatostany.

Tak, trzeba się zastanowić czy to mają być smukłe róże, czy takie rozbudowane w kwiecie. Tego nie wiem.

I z werbeną Artemis będzie na pewno dobrze.

Trzeba tylko patrzeć żeby solitery tuje (?) jej nie przytłoczyły.

Ale ja tak sobie rozważam, trzeba przemyśleć.

magnolia 12:56, 17 lis 2014

teraz doczytałam o kocimietce- zwykła kocimiętka zakwiata pieknie i bujnie wioeną. Potem tzreba ją ściąć, więc od czerwca ( chyab taki termin) przez kilka tygodni odrasta żeby w końcu zakwitnąć ale juz słabiej. To kwiatnienie jest słabsze, juz nie dominują kwiaty.
Wiem że jest odmiana która Finka poleca Six Hills Giant, ona być może nie ma tak jak zwykła i kwitnie dłużej, nie wiem.
Pszczelarnia 12:57, 17 lis 2014

Amsonia - Marto, ma Dzidka i dziewczyny angielskie, mam i ja . Mizerna nawet po takich zimach. Chyba nie lubi mokrych zim.
U Tomka G. jest ładna ale jeden jedyny krzew.
magnolia 13:00, 17 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Amsonia - Marto, ma Dzidka i dziewczyny angielskie, mam i ja . Mizerna nawet po takich zimach. Chyba nie lubi mokrych zim.
U Tomka G. jest ładna ale jeden jedyny krzew.

no właśnie, inna rzeczywistość...szkoda
Wieloszka 13:14, 17 lis 2014

Magnolio, Pszczółko nie zdążyła obejrzeć amsonii, a już wykluczona

Z tego samego powodu co Magnolia bronię się przed różami - wydaje mi się, że nie pasują do nowoczesnych rabat, ale ta "Artemis" taka pięęękna...

Trawy - nie, są i będą w wielu jeszcze miejscach, a tych brązowych nie znoszę

Ewa, thuje nie przytłoczą, są niskie (ok.70cm) i nie będą wielkie. Pasy bylin mają być przed nimi.

Kocimiętkę kupowałam zwykłą bezodmianową - rośnie jak szalona i nieprawda, że kwitnie do czerwca. W tym roku w ogóle oszalała i kwitła od końca kwietnia do końca lipca! Może ta odmianowa miałaby ładniejsze kwiaty, mocniej fioletowe?

Uaktualniam listę:
1. wiązówka bulwkowa
2. kocimiętka
3. róża "Artemis"/ bodziszek wspaniały

I co wy na to, dziewczyny?