Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 22:08, 26 lis 2014

roma2 napisał(a)
Zwariuję, zwariuję, zwariuję. Najpierw oblazłam całą (za przeproszeniem) Małą Mi, teraz ogród u Ciebie! Cudo.

Witaj Romo Dziękuję

Gabriela 22:10, 26 lis 2014

viva napisał(a)

Miło mi, że Ci się podoba ta rabata, to moja ulubiona i mam zamiar jeszcze dużo troski w nią włożyć
W plecach są świerki (niestety kłujące), potem pas pęcherznicy Luteus, bordowe to perukowiec Royal Purple, jest lilak i na wiosnę będzie dosadzony bordowy judaszowiec. Rabata jak widać jest głównie wypełniona trawami z dodatkiem bylin.

A przy oakzji jak już tu jesteśmy to jeszcze powiem, że poprawiam proporcje tej rabaty. Teraz została wyznaczona linia, przesadzona część tawuł i zdjęta darń. Na wiosnę wszystko wykopię, ulepszymy glebę i na nowo posadzę. Dojdą jeszcze nowe byliny.

Teraz w rogu widoczne są jeszcze miskanty, hortensje i berberysy.

Wg.mnie było pięknie wystarczająco, ale wierzę na słowo, że może być lepiej.
U siebie myślałam nie tylko o brzozach, ale i krzewach, szczególnie o świdośliwie, dereniach z kolorową korą, ale nie tych potworach, tylko odmianowych.
Chociaż trawy mi się tak podobają, to z brzozami ich nie posadzę, bo za mokro.
viva 22:10, 26 lis 2014

Joku napisał(a)
Bogata fauna u ciebie . Z jednej strony ciekawe zwierzaki, z drugiej szkodniki.
Z przyjemnością obejrzałam kolejną porcję zdjęć. Jak każdą poprzednią. Już się cieszę na zapowiedziane seanse foto.

Jolu, zwierzaczki chętnie ogladałabym z dala od swojego ogrodu. Z każdym rokiem jest ich coraz więcej i stają bardziej uciążliwe.
paniprzyroda 23:04, 26 lis 2014

Vivo, jak zawsze utknęłam u Ciebie Masz może różę Mme Hardy? Kupiłam dwie na jesieni i zastanawiam się, czy wybrałam dla nich odpowiednie miejsce. Trawy z bylinami w Twoim ogrodzie są bardzo przekonujące. Chyba czas pomyśleć o trzcinnikach, szczególnie tych fontannowych. Zdrówka życzę i czekam na kolejne, cudowne inspiracje
Margarete 13:00, 27 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Margarette, ta Kilimandżaro to od Vivy się wzięła. My mamy z Anią na razie tylko po Evereście (hortensja). Kilimandżaro Vivy, dopiero przed nami, mozolnie się wspinamy.

Vivo, jak natrafisz na żylistka 'Strawberry Fields', poproszę w ciemno. Nawet do zadołowania.

No to i ja Pszczółko sie do tej wspinaczki dołączam ...a na wiosne wg planów osiągnę może szczyt.....czyli poszukam ładnego egzemplarza , kupie, znajdę reprezentacyjne mieksce i posadzę moje Kilimandźaro
Margarete 13:04, 27 lis 2014

viva napisał(a)

Małgorzato, przepraszać za tyle miłych słów Bardzo dziękuję, sprawiłaś mi wielką radość Bogdzia jest wielką propagatorką mojego ogrodu i potrafi zachęcić My się tylko staramy jakoś ogarnąć tę przestrzeń, lubimy naszą przyrodę.
Roślinki, o których piszesz zmieszczą się i w Twoim małym ogrodzie. Rdest już dawno był na mojej liście zakupów, szukam jeszcze większych odmian. Do nabycia kiścienia zachęciły mnie ostatnie ciepłe zimy, on może mieć problem z zimowaniem u mnie.

Mam nadzieję że uda mi sie to wszystko "upchać" w moim ogródku a kiścienie bedę zabezpieczac na zime, ostatnio są łągodne, to może dadzą radę..:_)

Powracam do fotek z twojego ogrodu - jest cudnie, wysmakowane, zakomponowane, uporzadkowane........eh
Agania 13:40, 27 lis 2014

Wracając od Gabrysi, zatrzymałam się u Ciebie i zostałam na dłużej, zwiedzam Twój ogród od wczoraj i nie wiem jak to się stało, że jeszcze u Ciebie nie byłam.....jestem zauroczona, tak jak wszyscy

Pięknie u Ciebie Vivo...masz prawdziwy raj, nigdzie jeszcze nie widziałam tylu traw, bylin i róż pokazanych w przeróżnych aranżacjach. Jesteś niedoścignionym wzorem, powtarzam słowa Aliny...,,czuję się przy tobie bezradna, potrafisz odtworzyć wielką sztukę wtapiając się w naturalny krajobraz, pokazując i wykorzystując kolory dzięki kwiatom.

Cieszę się ogromnie, że będę mogła podziwiać twój ogród w tv, bo należę do tej Polski, która nie opuszcza żadnego odcinka w Mai w ogrodzie

Serdecznie pozdrawiam
Mala_Mi 23:37, 28 lis 2014

byłam.. ale wrócę
victoriagos 01:08, 29 lis 2014

uffffff i auuuuuuuuu
kwiecie mój kwiecie ale ciebie pełno na tym świecie
w cudownych odsłonach podziwiam cię aż konam

o joj, ślicznie, przespacerowałam się, rośliny piękne miałam nazwy zapamiętać ale było na każdej stronie coś nowego, że zrobiło się tego dużo i w głowinie się pomieszało
szczęka jeszcze kilka dni będzie boleć tyle razy była wkładana na miejsce że się zawiaski wyrobiły i cały czas dynda rozdziawiona
i ja mam iść spać po takich wrażeniach, w głowie się wszytko kręci i człek by chciał i to i tamto
a że jest na początku drogi bez doświadczenia to będzie przenosił inspiracje na swoje pole - mogę ?

czytałam że masz kłopot z gryzoniem (może już nie ) - a nie jest to przypadkiem piżmak (szczur),dziury robi że pięść się zmieści, korytarze długie, głębokie i rośliny wysadza przy okazji przegryza się/wgryza w korzenie, sieje spustoszenie w roślinności
ogród masz nad wodą idealne warunki dla szkodnika, ale jest zwierzęciem łownym więc można nań polować a z futerka rękawiczki, hodowany był dla futerka ale uciekło kilka sztuk i się strasznie rozpanoszył
victoriagos 01:09, 29 lis 2014

dubelek