Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

nicol21 15:38, 16 lis 2014

Widoczki piękne a i dokumentacja porządna. Tygryski to bardzo lubią. oczywiście czekają na więcej
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Borbetka 17:07, 16 lis 2014

Aga, ja tego wężownika z Dobrego Pola właśnie kupiłam w tym roku. Wypowiem się niestety dopiero w przyszłym. Jeżówki też fajny pomysł. Jedynie zapytam się od kiedy byś chciała, aby ta rabata była kwitnąca, bo werbena kwitnie później i jeżówki chyba też. Czytałam na forum, że można się pobawić z werbeną, żeby kwitła szybciej. Niestety to nie dla mnie. Ja sieję wprost do gruntu i czekam za karę dłużej.
agniecha973 17:48, 16 lis 2014

Wg mnie jeśli orliki mają dla ciebie za mało widoczne kwiaty, to jarzmianka tym bardziej. Tyle umiem pomóc.
Aga, ja jednak myślę, że róże by cię zadowoliły, ale takie pancerne, choć delikatne w odbiorze. Kup choć jeden lub dwa krzaki dla obserwacji i wsadź gdzieś w rabatę. Wytrzymasz jeden rok jakby co i zobaczysz czy rzeczywiście będą dla ciebie kłopotliwe w pielęgnacji.
Wieloszka 17:56, 16 lis 2014

polinka napisał(a)
Podczytuje i również się uczę Na wiosnę też będę potrzebować coś do werbeny...Zauroczyłam się krwawnikiem kichawcem...

Macham Aguś

Od Małej Mi wiele można się nauczyć
Macham również!

nicol21 napisał(a)
Widoczki piękne a i dokumentacja porządna. Tygryski to bardzo lubią. oczywiście czekają na więcej

Więcej kulek mam posadzić? Mój kręgosłup tego nie wytrzyma
Chociaż Ty chwalisz dokumentację, bo inni zawsze narzekają, że za mało

Borbetka napisał(a)
Aga, ja tego wężownika z Dobrego Pola właśnie kupiłam w tym roku. Wypowiem się niestety dopiero w przyszłym. Jeżówki też fajny pomysł. Jedynie zapytam się od kiedy byś chciała, aby ta rabata była kwitnąca, bo werbena kwitnie później i jeżówki chyba też. Czytałam na forum, że można się pobawić z werbeną, żeby kwitła szybciej. Niestety to nie dla mnie. Ja sieję wprost do gruntu i czekam za karę dłużej.

Rdest będzie, ale w innym miejscu - ten niższy "Red cośtam" - pomysła mam
Werbena ma być łanem solo, a przed jej kwitnieniem miał być łan czegoś innego - również solo. Ciężko to "coś" na łan nr1 znaleźć
Wieloszka 17:59, 16 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)
Nie wiem dlaczego na tej liście nie ma szałwi i miniaturowych przetaczników, wszystko wsadzone w stipę. Byłoby Oudlofowo
Jak przekwitnie szałwia to bedzie kwitł przetacznik a potem znów szałwia, obie roślinki maja podobny pokrój, nie będzie bałaganu. Ty jestes zbyt wymagajaca, jakoś nie widzę u Ciebie tego rdestu. A szałwia cardonna w kolorze filoetu jest po prostu zachywycająca

Ja myslę o takiej rabacie na rożance albowiem planuję cała stipę przesadzić z bukszpanow do lawendy, szalwi, morze przetacznikow i róż. Do purpurowych róż będzie cardonna i te malutenkie czosnki Finkowe. Mam całą zimę na planowanie. Pomyśl o takich kolorach wtopionych w stipę powiewajacą na żywopłotem bukszpanowym. Jęsli do tego dodasz krople krawanika będzie pieknie.,

Dlaczego na liscie bylinowych nie ma u Ciebie jeżówek? Przeciez kwitną długo i pieknie?
Ps. Miniaturowe przetaczniki zamówiłam u Finki

No i amnezja... A dlaczego nie myślisz o perovskia z przegorzanem? To typowo Piet'owe. Ide dalej ogladać Pieta

Ach kusicielko Ty! Mąciwodo! Jak ja tu próbuję silną wolę w ryzach trzymać, to Ty mi takie piny na pokuszenie ślesz A sio!
Idę w inne holenderskie klimaty - minimalistyczne, nie oudolfowe - tak przynajmniej sobie wmawiam
Ale po tych widokach Piet'owych chwieję się w postanowieniu... Stipa powiewająca znad żywopłotu.....
Wieloszka 18:02, 16 lis 2014

agniecha973 napisał(a)
Wg mnie jeśli orliki mają dla ciebie za mało widoczne kwiaty, to jarzmianka tym bardziej. Tyle umiem pomóc.
Aga, ja jednak myślę, że róże by cię zadowoliły, ale takie pancerne, choć delikatne w odbiorze. Kup choć jeden lub dwa krzaki dla obserwacji i wsadź gdzieś w rabatę. Wytrzymasz jeden rok jakby co i zobaczysz czy rzeczywiście będą dla ciebie kłopotliwe w pielęgnacji.

Nooo, z żalem skreśliłam jarzmiankę z listy, a wciąż mam ją przed oczami u Gosi-malkul... I następna kusi różami A jakie to te pancerne, hę? Wiem na pewno, że "The fairy" ale za niska i odcień różu mi nie pasi.
jazzy 18:30, 16 lis 2014

To może Złocień wielki ( jastruń) Wirral Supreme albo astry jakieś - one juz w kwietniu kwitną ale ja sie nie znam
Buziak
agniecha973 18:50, 16 lis 2014

Wieloszka napisał(a)

Nooo, z żalem skreśliłam jarzmiankę z listy, a wciąż mam ją przed oczami u Gosi-malkul... I następna kusi różami A jakie to te pancerne, hę? Wiem na pewno, że "The fairy" ale za niska i odcień różu mi nie pasi.

Aga, ciężko mi doradzać w sprawie róż, bo jednak małe mam obeznanie w odm. Wiem tylko co nieco o tym, co sama mam. Nie wiem o jaki odcień różu chodzi i czy wśród moich są takie, które ci odpowiadają. Ja jestem zadowolona z Baronesse, Mariatheresia, Natasha Richardson, Leonardo da Vinci. Nie chorują i są cały czas ładne. Te mogę szczerze polecić. Innych nie znam. Są lepsze specjalistki. Wiem jedno - The Fairy mi się nie widzi przez to, że jest taka przytłaczająca wszystko, za ciężka jak dla mnie.
anna_studio 00:41, 17 lis 2014

Wieloszka napisał(a)

Agnieszko...piękny widok, oczu nie mogę oderwać...
Buziaki...

Tyle propozycji co do rabaty...że ja wymiękam.

Doczytałam jeszcze u Ciebie, że klony niby szybko liście zrzucają...?!
To ja nie wiem co mam za klony, że dopiero w tym tygodniu zrzuciły u mnie...
a wszystko wokół juz daaaawno goluśkie.
bdan 07:25, 17 lis 2014

Podczytuję z zainteresowaniem.
Takich informacji jakie tu się w dyskusjach pojawiają to w żadnym opisie, czy artykule się nie znajdzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies