Stipę trzeba traktować u nas jak roślinę jednoroczną, w większości samodzielnie wysiewającą się i pojawiająca w różnych miejscach. Nie płacz nad nią, klimatu nie przeskoczysz
Kupiłam ostatnio takie, ale jakie to dokładnie odmiany, nie wiem, bo nie zapisałam z tabliczki a w doniczce nie było etykietki. Czasem to już mnie strasznie męczy etykietowanie i najchętniej to bym nie etykietowała i nie zapisywała. Potem coś się przestawi, zapomni, zgubi
I ten mocny kolor, wysokie łodygi, aster który podziwiałam w jednym z ogrodów
Tam gdzie mamy wąskie paski np. trawnik pod samochodem - musimy, np 120 cm szer. to się sprawdza. Ale tam, gdzie możesz zastosować zraszacze o większym zasięgu - to nielogiczne byłoby dawać małe.
Można jedynie je dołożyć do sekcji z innymi zraszaczami statycznymi. Paskowe tez są statyczne.
Korzenie nie były chyba złe, mogły jednak jechać na sucho w transporcie i dość długo to trwało, uschły, potem zostały wetknięte do donic, może nie podlane wcale. Tego nie wiemy.
A czy podlałeś po zakupie i po posadzeniu?
Tylko długim transportem i suszą mogę tłumaczyć to niepowodzenie.
Właśnie coś mi nie pasowało. To nie jest moja twórczość tylko pewnej firmy która takie projekty robi i sprzedaje materiał. Chyba muszę znaleźć inną firmę. Tak przy okazji podpytam o dysze prostokątne. Czy sprawdzają się?
Zrobiłem jak powyżej, po 3 tygodniach pojawiły się objawy żółknięcia i obsypywania się igieł ...
Zaraz po posadzeniu podlewałem obficie, a od ok 2. tygodni jest bardzo deszczowo.
P. Danusiu co to może być? Co mam z tym zrobić?