Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Jamroczek 13:32, 08 paź 2016

No sama ze soba gadam ☺ perukowiec golden spirit prowadzony na drzewko?
BarteZ 15:08, 08 paź 2016

Może coś z drzewek typu fastigiata?

Albo duży krzew. Pęcherznica? Ten perukowiec też b. ładny.

Najlepiej wrzuć 2 zdjęcia - jedno w szerszym ujęciu, bo ile byś nie napisała to każdy sobie inaczej wyobrazi...
kami 15:44, 08 paź 2016

Z czym zestawić 6 stożków świerka białego conica. Póki co przędziorek ich nie zjadł. Właśnie jednego wykopałam i susza pod min była a dwa szpadle dalej mokro.
Tylko trawy z nimi wytrzymają?
magnolia 20:30, 08 paź 2016

kami napisał(a)
Z czym zestawić 6 stożków świerka białego conica. Puki co przędziorek ich nie zjadł. Właśnie jednego wykopałam i susza pod min była a dwa szpadle dalej mokro.
Tylko trawy z nimi wytrzymają?

Coniki z trawami wyglądaja pieknie, bo jest mocny kontrast lekkości z mocnymi, ciężkimi bryłami. najlepiej wybrac takie gatunki, którym nie bedzie przeszkadzała susza, którą zrobią coniki w swoim otoczeniu
Np. Coniki w Sporobolusie, w seslerii Heuflera, w niskiej selerii skalnej ( wtedy różne zielenie- sina seslerii i żywa Coniki), a carexie brozne form ( tu znów brąz z zielenią), w miłce okazałej tez fajnie.

Pięknie by było tez z imperatą Red Baron, bo kontrast barw i ona jest taka pionowa fajnie. Tylko ją trzeba więcej ciut podlewać.
Ze stipą cieniutką cudnie, tylko stipa potrafi wymarzać i musi mieć jasno.

Ale wg mnie możesz tez zrobić nie w trawach- np w bergenii, albo w berberysie Red Carpet ( tylko sporo miejsca mu daj)- on jest nieki, ale nie zwarty, taki pająkowaty, fajnie się zgrają.

Proponuję Ci niskie rosliny wokól, bo tzreba brac pod uwagę, że w nasadzeniach, które je zacienią i zatrzymaja wilgoć gałązek, coniki mogą tracić igły.
kami 12:17, 09 paź 2016

Dziękuję
Żurawka przy świerku białym nie ma szans na życie?
Gardenarium 17:51, 09 paź 2016

Jejku piszesz tak, jakbyś chciał zamordować te rośliny. Mają szansę, tylko im ją daj, podsyp żyzną ziemią i podlewaj..

Jeszcze wrzośce dobrze wyglądają w dużej masie pod świerkiem 'Conica'.

Instagram Ogrodowiska
kami 18:29, 09 paź 2016

No nie, tylko staram się ograniczać ryzyko
EwciaK 19:24, 09 paź 2016

Kochani chciałabym podsypac rabaty kamyczkami, podpowiedzcie czy robic to teraz czy lepiej na wiosnę?

Na przykład tutaj mialam w planach kamyki.
EwciaK 19:47, 09 paź 2016

Gardenarium napisał(a)

Pani Danusiu. Wróciłam juz do kraju po dluzszej nieobecności i chciałam się zabrać za przerabianie tej mojej "lezki" czy nie za pozno na przesadzenie jalowczyka na pniu? U nas na podlasiu już bywają przymrozki. I chciałabym się upewnic czy zurawki citronelle mam zabrać od kulek i dac pasem za nimi. A jakie inne kule moge wykorzystać na kule, które namalowała Pani jako żółte? Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Jamroczek 19:58, 09 paź 2016

BarteZ napisał(a)
Może coś z drzewek typu fastigiata?

Albo duży krzew. Pęcherznica? Ten perukowiec też b. ładny.

Najlepiej wrzuć 2 zdjęcia - jedno w szerszym ujęciu, bo ile byś nie napisała to każdy sobie inaczej wyobrazi...

Dzieki za odzew☺ o pęcherznicy też myślałam, są takie w formie szczepionej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies