Z czym zestawić 6 stożków świerka białego conica. Póki co przędziorek ich nie zjadł. Właśnie jednego wykopałam i susza pod min była a dwa szpadle dalej mokro.
Tylko trawy z nimi wytrzymają?
Coniki z trawami wyglądaja pieknie, bo jest mocny kontrast lekkości z mocnymi, ciężkimi bryłami. najlepiej wybrac takie gatunki, którym nie bedzie przeszkadzała susza, którą zrobią coniki w swoim otoczeniu
Np. Coniki w Sporobolusie, w seslerii Heuflera, w niskiej selerii skalnej ( wtedy różne zielenie- sina seslerii i żywa Coniki), a carexie brozne form ( tu znów brąz z zielenią), w miłce okazałej tez fajnie.
Pięknie by było tez z imperatą Red Baron, bo kontrast barw i ona jest taka pionowa fajnie. Tylko ją trzeba więcej ciut podlewać.
Ze stipą cieniutką cudnie, tylko stipa potrafi wymarzać i musi mieć jasno.
Ale wg mnie możesz tez zrobić nie w trawach- np w bergenii, albo w berberysie Red Carpet ( tylko sporo miejsca mu daj)- on jest nieki, ale nie zwarty, taki pająkowaty, fajnie się zgrają.
Proponuję Ci niskie rosliny wokól, bo tzreba brac pod uwagę, że w nasadzeniach, które je zacienią i zatrzymaja wilgoć gałązek, coniki mogą tracić igły.
Pani Danusiu. Wróciłam juz do kraju po dluzszej nieobecności i chciałam się zabrać za przerabianie tej mojej "lezki" czy nie za pozno na przesadzenie jalowczyka na pniu? U nas na podlasiu już bywają przymrozki. I chciałabym się upewnic czy zurawki citronelle mam zabrać od kulek i dac pasem za nimi. A jakie inne kule moge wykorzystać na kule, które namalowała Pani jako żółte? Jeszcze raz dziękuję za pomoc.