Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ćwiczenia w linkowaniu 19:02, 06 paź 2016

Do góry
doklej link, sama nazwa w nawiasach nie wystarczy
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 16:52, 06 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam takie

Danusiu, jak teraz wygląda grujecznik po tych 4 latach ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:40, 06 paź 2016

Do góry
Z tyłu cisy kolumnowe (Fastigiata lub Wojtek), trochę z przodu i pomiędzy - hortensje bukietowe, przed nimi zawilce japońskie ciemnoróżowe lub białe.

Miskanty. Przed peoniami rozchodniki okazałe fajny jakiś ciemny kolor i niskie rozplenice albo turzyce 'Ice Dance' - będą zimozielone. W turzyce wsadź tulipany i krokusy. Pomiędzy turzyce mogą być ciemierniki, będzie od wiosny kwitło.

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 10:53, 06 paź 2016

Do góry
Mnie się zdaje, że może kiełkują szybko, gdy teraz wykiełkują może będzie zbyt późno i zimno, aby takie młode siewki przetrwały?
A wiosną to wzejdą, urosną do jesieni i zimy. Tak kalkuluję.
Pszczelarnia 10:49, 06 paź 2016

Do góry
Dla prawidłowości odmiany słowa jarząb (trudne) wrzucam pomocnik

http://aztekium.pl/przypadki.py?tekst=jarz%C4%85b&lang=pl

http://aztekium.pl/grammar.py?szukaj=jarz%C4%85b&lang=pl&jez=pl

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:00, 06 paź 2016

Do góry
Dżdżownice i ich kaprolity są dużo mniejsze, nieszkodliwe, szukaj przyczyny pod ziemią, rozkop i zobacz co tam siedzi.
Osy?

osy/pszczoły ziemne patrz tutaj
"Dziczki" - dzikie pędy na różach 08:47, 06 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, moim zdaniem to szlachetne mocne pędy. Musisz je przyginać w łuki, wtedy róża będzie obficie kwitła na każdym pędzie jaki wypuści w następnym roku.

Dziękuję za informacje. Zapomniałam napisać, że te pędy mają po siedem liści i są czerwone?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:45, 06 paź 2016

Do góry
Nie, ślimaki co najwyżej jaja w zakamarkach składają, ale pod ziemią nie żyją.
Choroby trawnika 08:37, 06 paź 2016

Do góry

sylwia_b napisał(a)
Nawóz był wysiany przed nasionami traw siewnikiem, niemożliwe, aby był nierówno wysiany. Może wrześniowy upał mu zaszkodził albo grzyb?

Nie, żyzność ziemi jest nierównomierna i w tych miejscach albo szybciej odpływa woda, albo ziemia jest gorszej jakości. Ale na 99% nawozu jest mniej tu, gdzie żółto. Gdyby był lipiec to bym zaleciła dosypanie i byś zobaczyła jak się zieleni po całości, ale teraz to już za późno. Wiosną się wyrówna. I z tym siewnikiem to nie byłabym aż taka pewna. Siewnikiem najgorzej się sieje i jak widać na ogrodowisku, kto sieje siewnikiem ma właśnie takie łaciate albo paskowane trawniki.

Wrześniowy upał to by zaszkodził całemu a nie w taki sposób.

Jest to ewidentny przykład, że nie należy nawozić trawnika przed siewem a po pierwszym koszeniu. I oczywiście patrzeć jak się sypie z siewnika. Ja sieję z ręki w kazdym razie. Zaopatrz się w siewnik do ręki, albo lepiej ćwicz sypanie. W końcu się nauczysz. I uwierz, że to możliwe jest nierównomierne sypanie, nikt mistrzem nie jest od razu
Problemy z tujami 20:36, 05 paź 2016

Do góry
PaulinaBartek napisał(a)
Jeśli chodzi o podwiązanie to rozumiem, że opaska przewiązana po obwodzie aby zacieśnić opadające gałązki? Teraz czy jak spadnie śnieg? Przycinanie to rozumiem tak o 1/3?

Nie, założenie luźnej, rzadkiej siatki na zimę, w grudniu, przed śniegiem.

PaulinaBartek napisał(a)
Przycinanie to rozumiem tak o 1/3? Proszę jeszcze o zabranie głosu w sprawie trawy pod drzewkiem, to dobrze ze tam jest czy ściółkować?

Może zostać a można wyciąć kwadrat i wyściółkować.

PaulinaBartek napisał(a)
Jeszcze to brązowienie, lane były codziennie z węża w korzeń, może za dużo? Teraz leje i tak przez kilka dni. Czy sprawdzanie dłonią wsuniętą w korzeń i jak czuć wilgoć głęboko to nie trzeba podlewać jest prawidłowe?

W podlewaniu wskazany jest umiar, podlać po posadzeniu i jeśli mokro to nie lać. Lanie z węża, może za dużo, owszem. tak mogło być. Ja tam dłoni nie wsuwam w korzenie, widzę i czuję czy roślina czegoś potrzebuje czy nie.
Brązowienie starych przyrostów tui w środku krzewu 20:31, 05 paź 2016

Do góry
Robić, usiąść na stołeczku i czyścić od góry do dołu. Po oczyszczeniu zebrać do worka i spalić albo oddać jako zielone. Tuje od razu będą lepiej wyglądały.
Chwasty w trawniku 20:28, 05 paź 2016

Do góry
Pod skoszoną trawą i ziemią zgnije, ale w trawniku to pozostanie.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 18:20, 05 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tego to nawet najstarsi górale nie wiedzą. Przecież nie mamy tutaj mapy i info, co gdzie kiedy, za ile jest dostępne. Szukaj w internecie, on wie wszystko i masz jak na dłoni, możesz zadzwonić i zapytać. Spis szkółek w Polsce jest na stronie Związku Szkółkarzy Polskich. Tyle tylko odpowiem.

Dziękuję Danusiu, widzisz pierwsze co to "poszłam" do internetu
Niestety tam nic nie znalazłam, dlatego wróciłam tutaj - kopalni wiedzy. Zresztą zwykłe szukanie a rekomendacja kogoś z forum to zwykle lepsza opcja
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 17:47, 05 paź 2016

Do góry
Jak zamordować różanecznika - instrukcja jest tutaj - czyli wszystkie błędy jakich nie należy popełnić

Czytaj tutaj

Jak są nieszczęśliwe i jaką mają niesamowitą wolę przetrwania. Nie mordujmy różaneczników. Zróbmy wszystko, aby było im najlepiej.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 17:44, 05 paź 2016

Do góry
Picea pungens.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 17:43, 05 paź 2016

Do góry
Nie chodzi o pijawkę, a o szerokość docelową i szkodniki jakie na świerku kłującym grasują. Świerk serbski to już inna sprawa, jest wąski i nie ma szkodników.
Rozmnażanie hortensji 17:40, 05 paź 2016

Do góry
Jeśli uschła to już nic z niej nie będzie.
Thuja 'Brabant' 16:26, 05 paź 2016

Do góry
Wyciągaj szmatę, szybciej wyparuje a tak skiśnie.
Żywopłot strzyżony liściasty 16:25, 05 paź 2016

Do góry
Dla gałązek odmładza się gdy rośnie jako pojedynczy krzew, inaczej postępuje się w żywopłotach. Tnie się jak żywopłot, tylko gdy się zbyt zestarzeje wtedy tnie się do zera.
Thuja 'Brabant' 16:22, 05 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Aha, bo gniją im korzenie, a w glebie przez szmatę całkiem zamarło życie i tworzenie się próchnicy oraz nie dociera do nich powietrze. Dlatego.

A jeszcze linia pod szmatą to gratuluję pomysłu na "dobre ogrodnictwo" które zabija rośliny. Gratuluję

Podczas sadzenia radzę się skupić na prawidłowym sadzeniu a nie na sypaniu pod korzeń nawozów.

I to nie jest fytoftoroza.

Gniją równo, te pod szmatą i te bez. No to tak jest - przy podlewaniu kierowałem się tym, jak woda paruje z kawałka bez ściółki, gdzie leżał odcinek linii kroplującej. No i przelalem. Zdarza się.
Człowiek ogrodnikiem w jeden sezon nie zostanie

Dziękuję za informację, że to nie fytoftoroza

Myślę, że wyjdą z tego, przynajmniej większość, bo te na zdjęciach to najgorsze okazy. O ile przestanie lać, bo pada od wczoraj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies