Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Widzialny ogród Ewy 22:58, 30 cze 2021

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź. Są piękne. Ja mam trzy brzozy, gdy kupowałam, miały jeszcze brązowa korę, mam je 5lat, nigdy nic spod nich nie wyrosło, dlatego bardzo mnie zaciekawiło to, co piszesz. Zastanawiałam się nad posadzeniem kilku blisko siebie, ale mam za mała rabatę, blisko domu i przy wjeździe, więc szukam alternatywy - stąd pomysł na wielopienną, jedną.

Prześlicznie wygląda ta odmiana kocimiętki. Od zeszłego roku się nią interesuje, tym bardziej, że lawendę atakuje mi grzyb i jakieś szkodniki, po wielu latach przestała być u mnie łatwa w uprawie. Czy nie wylegują Ci się w niej koty? Miałam zwykła odmianę i ciągle była połamana. W jakiej odległości trzeba ją od siebie sadzić?

Jeszcze żaden kot nie leżał w tej kpximietce a kursuje tu masa kotów w tym dwa moje. Gdy były małe sądziłam blisko, potem oddaliłam od siebie. Kępy szybko nabierają rozmiarów. U mnie są co 40-50cm, ale to duże kępy. Co jakiś czas przecinam kepe łopata i pół wyrzucam lub oddaje. Lawendy się pozbywam bo kocimiętka o wiele dłużej kwitnie. Teraz po deszczach się rozkłada więc połowę wycięłam. Potem wytnę resztę i będzie kwitła już do końca sezonu. I tak trzeba ją ściąć gdy kończy kwitnąć.

Wracając do brzóz, są na początku krzaczaste to można zostawić 2 lub 3 najnizsze gałęzie i prowadzić jak wielopienna. Ja tak zrobiłam z tą najbardziej rozkrzaczona na zdjęciu. Czy cielas swoje brzozy? Może przycięcie spowodowałoby nowe odrosty.

W Kruklandii 22:21, 30 cze 2021

Do góry
Juzia napisał(a)

Ha!
Żeby tylko cokolwiek chciało rosnąć wokół tej brzozy!

Nawet szałwie powoli padają. Chciałam je zastąpić czyśćcem i też zaniemógł.

No tak… pijaczyna
*.: U Szarotki :. * 22:12, 30 cze 2021

Do góry
Nie wiem, czy tam ktoś zagląda? więc wrzucę też tu

Mam od dłuższego czasu problem z rabatą w przed ogródku. Jest to ogromna rabata (mąż stwierdził, że nie chce tam siać trawy) i mam od zeszłego roku dylemat co tam posadzić. Jedyne założenie jest takie, że nie chcę tam niczego bardzo wysokiego (max ~3m), w ogrodzie mam kwiaty w kolorze bieli, różu i fioletu (żółcie, pomarańcze i czerwienie - można tylko znaleźć w krzewach np. berberysach czy Żurawkach).

Rabata wygląda tak :

z dalszej perspektywy:

wymiary:

Mam 3 brzozy kuliste (2m ), które raczej będą do przesadzenia, bo teraz są za blisko a korony się w przyszłości rozrosną. Myślałam o tym aby wydzielić na tej przestrzeni bukszpanowy niski żywopłot i tam je posadzić a pod nimi róże (np. Maria Theresa/Baronesse z szałwią, stipą lub rozplenicą. Czy to dobry pomysł?

Innego dnia myślę, że jak na przed ogródek to poza sezonem może słabo wyglądać taka kompozycja i może powinnam myśleć o czymś zimozielonym jak kosodrzewina?

pomysł na wydzielenie części bukszpanem ( przy Bonsai z żywotnika jest posadzny Carex Frosted Curls:

Czy ktoś ma jakieś sugestie?

Z góry pięknie dziękuję :*
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:42, 30 cze 2021

Do góry
Witajcie, bardzo proszę o Wasze rady. Mam od dłuższego czasu problem z rabatą w przed ogródku. Jest to ogromna rabata (mąż stwierdził, że nie chce tam siać trawy) i mam od zeszłego roku dylemat co tam posadzić. Jedyne założenie jest takie, że nie chcę tam niczego bardzo wysokiego (max ~3m), w ogrodzie mam kwiaty w kolorze bieli, różu i fioletu (żółcie, pomarańcze i czerwienie - można tylko znaleźć w krzewach np. berberysach czy Żurawkach).

Rabata wygląda tak :

z dalszej perspektywy:

wymiary:

Mam 3 brzozy kuliste (2m ), które raczej będą do przesadzenia, bo teraz są za blisko a korony się w przyszłości rozrosną. Myślałam o tym aby wydzielić na tej przestrzeni bukszpanowy niski żywopłot i tam je posadzić a pod nimi róże (np. Maria Theresa/Baronesse z szałwią, stipą lub rozplenicą. Czy to dobry pomysł?

Innego dnia myślę, że jak na przed ogródek to poza sezonem może słabo wyglądać taka kompozycja i może powinnam myśleć o czymś zimozielonym jak kosodrzewina?

pomysł na wydzielenie części bukszpanem ( przy Bonsai z żywotnika jest posadzny Carex Frosted Curls:

Czy ktoś ma jakieś sugestie?

Z góry pięknie dziękuję :*

W Kruklandii 16:20, 30 cze 2021

Do góry
Kasia1980 napisał(a)

Pięknie, i uwielbiam brzozy.

Dziękuję!
Ja też je uwielbiam
Zielone drzwi w Kruklandii 12:56, 30 cze 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)

Aaaa, jasne. Z tymi kosodrzewinami to fajny pomysł .

Tutaj naokoło rosną tylko sosny, brzozy i trawska... kosodrzewiny to była pierwsza myśl.

Widzialny ogród Ewy 23:40, 29 cze 2021

Do góry
koculka napisał(a)

Witam, gdy kupowałam brzozy były jednopienne, ale chyba mają tendencje do wielu pni ponieważ ciągle z boku odrastają. W tym roku je pod goliłam od dołu bo były zbyt krzaczaste a zależało mi na koronie powyżej płotu. Sadzone są mniej więc co 120-150 cm. Są różnej wielkości ponieważ na początku nie mogłam dostać w pobliżu tych brzóz. I w sumie jest 9 sztuk posadzone w różnym czasie.

Zeszłoroczne.

Dziękuję za odpowiedź. Są piękne. Ja mam trzy brzozy, gdy kupowałam, miały jeszcze brązowa korę, mam je 5lat, nigdy nic spod nich nie wyrosło, dlatego bardzo mnie zaciekawiło to, co piszesz. Zastanawiałam się nad posadzeniem kilku blisko siebie, ale mam za mała rabatę, blisko domu i przy wjeździe, więc szukam alternatywy - stąd pomysł na wielopienną, jedną.

Prześlicznie wygląda ta odmiana kocimiętki. Od zeszłego roku się nią interesuje, tym bardziej, że lawendę atakuje mi grzyb i jakieś szkodniki, po wielu latach przestała być u mnie łatwa w uprawie. Czy nie wylegują Ci się w niej koty? Miałam zwykła odmianę i ciągle była połamana. W jakiej odległości trzeba ją od siebie sadzić?
Ptasi gaj 22:30, 29 cze 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie jest problem siania z łąki obok i brzozy też nasiona rozsiewają.
Ale ja tam się nie przejmuje idę raz w tygodniu wyrywam
Później pryskam lub szczotka posmaruje randapem bez glifosatu on jest ekologiczny i na jakiś czas mam spokój. Na skrzyp jest idealny.

Aniu wapnuj glebę gdzie możesz. Ja skalniak każdego roku jesienią wapnem sypie i jest go mniej sporadycznie się zdarza.

U mnie powoju specjalnie nie ma ale wyka to jest też cholerny chwast.

Kochana problem w tym, że ja mam glebę zasadową. Mocno zasadowa bo odczyn w ciemny niebieski wpada. Mierzona w różnych miejscach. I skrzypowi to wcale nie przeszkadza.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:51, 29 cze 2021

Do góry
Witam serdecznie, mam goraca prośbę o pomoc w projektowaniu mojej rabaty bylonowo-trawiastej.Chcialam aby byla ona inna niz wszystkie,w kolorze niebiesko-bialym,bo kocham te kolory,dlatego postawilam na ostrozki i przetaczniko,a z bialych roslin mam szalwie i zlocienie.TEraz mysle,ze jednak mozna by dodac cos rozowego co kwitnie w lipcu i sierpnii rowniez.Na tyle rabaty posadzilam trzcinniki,ktore mialy zrobic parawan i ruszyc wczesna wiosna (sa u mnie dopiero 2 miesiace wiec parawanu jeszcze nie ma)i w sumie nie wiem czy stworza efekt,na ktory czekalam.Miedzy nimi posadzilam 5szt miskanta jaku jima dorastajacego do 1.30m h.Teraz mysle go przeniesc na drugie,nizsze pietro ,a zamiast nich posadzic drzewa kolumnowe( tylko tu nie moge sie zdecydowac czy brzozy,czy graby,a moze jakies inne?takie,ktore wczesnie startuja wiosna i sa dekoracyjne jesienia).Rabata jest dluga i dosc waska 14.8 i 1,3szerokosci).prosze o pomoc,czym ja uzupelnic i gdzie posadzic drzewa( pod slupami czy tam gdzie przesla).pracuje na nia juz drugi rok i nadal nie moge jej ogarnac...
W Kruklandii 13:04, 29 cze 2021

Do góry

Pięknie, i uwielbiam brzozy.
Widzialny ogród Ewy 19:05, 28 cze 2021

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Witaj Ewo, gratuluję, piękne miejsce stworzyłaś .

A z brzozami spadłaś mi z nieba. Czy to brzozy Doorenbos? czy sadzone w jednym dołku kilka, czy wielopienne? w jakich są odległościach od siebie? Przepraszam, że tak od razu zasypuję pytaniami, ale planuję rabatę z brzozą/brzozami i miałam w tych kwestiach dylematy. Ostatecznie myślę o wielopiennej, ale jeszcze jej nie znalazłam, z pojedynczymi łatwiej.

Witam, gdy kupowałam brzozy były jednopienne, ale chyba mają tendencje do wielu pni ponieważ ciągle z boku odrastają. W tym roku je pod goliłam od dołu bo były zbyt krzaczaste a zależało mi na koronie powyżej płotu. Sadzone są mniej więc co 120-150 cm. Są różnej wielkości ponieważ na początku nie mogłam dostać w pobliżu tych brzóz. I w sumie jest 9 sztuk posadzone w różnym czasie.

Zeszłoroczne.

Ogród w dolinie 11:24, 28 cze 2021

Do góry
Dziewczyny, dziękuję za wszystkie wpisy.

W tym roku robimy to co zaczęliśmy. Musimy posadzić zakupione rośliny, jakieś dokupię na pewno, żeby uzupełnić dziury na rabatach. Mam już jakieś typy.

Na przyszły rok nic nie planuję już. Chyba powinnam zrewidować plany, za duzo tego dla dwojga.
Trzeba zrobić porządki na działce, płot i podjazd skończyć.

Coś mi pękło.
Ostatnie upaly dobiły dwie słabsze brzozy.
Czeremcha wylizuje się z dziurkowatości.

Jak coś zakwitnie to pokażę.
Powalczę z nornicami i chwastami.

W Kruklandii 21:19, 27 cze 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Nie znam się na różach, ale to zdjęcie wywaliło mnie z butów! Boskie zestawienie kolorystyczne!
Więcej tych kwiatów róży wokół tej brzozy trzeba

Ha!
Żeby tylko cokolwiek chciało rosnąć wokół tej brzozy!

Nawet szałwie powoli padają. Chciałam je zastąpić czyśćcem i też zaniemógł.

W Kruklandii 21:02, 27 cze 2021

Do góry
Juzia napisał(a)

Minerva jakaś taka ciemniejsza się wydaje. Chyba ma za mało słońca

Nie znam się na różach, ale to zdjęcie wywaliło mnie z butów! Boskie zestawienie kolorystyczne!
Więcej tych kwiatów róży wokół tej brzozy trzeba
Ptasi gaj 22:52, 26 cze 2021

Do góry
Makao_J napisał(a)
Współczuję wyrywania z kamyków. Nie nawidzę tego wręcz a przez męża mam kilka miejsc ze żwirem. Brrr

Dziś zakupuliśmy ten sprzęt do wyrywania chwastów. Tylko nie fiskarsa a celfastu. Głownie do wyrywania powoju i skrzypu których mam sporo na rabatach. Próbowałam i sprawdza się. Pewnie do innych chwastów które mają głęboko korzenie też się przyda. Trochę to wygodniejsze niż te ciągłe kućki.

U mnie jest problem siania z łąki obok i brzozy też nasiona rozsiewają.
Ale ja tam się nie przejmuje idę raz w tygodniu wyrywam
Później pryskam lub szczotka posmaruje randapem bez glifosatu on jest ekologiczny i na jakiś czas mam spokój. Na skrzyp jest idealny.

Aniu wapnuj glebę gdzie możesz. Ja skalniak każdego roku jesienią wapnem sypie i jest go mniej sporadycznie się zdarza.

U mnie powoju specjalnie nie ma ale wyka to jest też cholerny chwast.
Ogród z uśmiechem 20:04, 26 cze 2021

Do góry
jolanka napisał(a)

Aniu, też wolę oglądać róże
Nie wiem czy pamiętasz ale u mńie 3 lata temu wyrywało 30 metrowe brzozy i sosny więc nie mam ochoty na powtórkę z rozrywki. Tylko przecież my nie mamy żadnego wpływu na to kiedy i gdzie pojawi się nawałnica. Trzeba tylko mieć nadzieję, że nic złego nas nie spotka.

Pamiętam kochana. Miałaś prześwit za ogrodzeniem.
Zielone drzwi w Kruklandii 10:01, 26 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)

Graby można przycinać "żyrafą" to zwarte i gęste drzewo, polecam, jeśli chcesz formę inną niż kulka.
np. tu masz jedną z możliwych form https://www.green-design-blog.com.pl/nowoczesny-nowy/#post/0

Świerki - problemem może być ukorzenienie, maj to dość późno, choć tegoroczny był chłodny. Przychodzi mi do głowy, że może coś by pomogło, gdybyś podlała trochę fosforu korzeniom? np. substrala "Magiczna siła nawóz plus ukorzeniasz"?

Edit: sąsiad po świętach zawsze sadzi w ogródku świerki różnej maści, mam poletko obserwacyjne, zazwyczaj startują jako drapaki, pierwszy sezon - nic, są i bardzo byle jak wyglądają, ale w następnym sezonie już nie do poznania.

Graba mam jednego. Tnę go na walca
Dlatego graby brałam pod uwagę i były pierwsze na mojej liście.
ALe teraz te brzozy kuliste siedzą mi w głowie

Wiem, że świerki nie tak łatwo ukatrupić.
Miałam jednego takiego drapaka jak sadziłam u siebie. POszedł w kąt, bo myślałam że padnie tak słabo wyglądał. A on rośnie i się nawet zabudował
No zobaczymy.
Fosrof. Jak nie zapomnę to kupię
Ogród z uśmiechem 07:31, 26 cze 2021

Do góry
Makao_J napisał(a)
Widok chmur przerażający choć piękny ale piękniejsze są Twoje róże.

Dobrze, że nie miałaś problemów.

Jednak tym, którzy znaleźli się pod nią... współczuję.

U nas kiedyś taka nawałnica z takimi chmurami wyrwała 8 letnią śliwę.

Aniu, też wolę oglądać róże
Nie wiem czy pamiętasz ale u mńie 3 lata temu wyrywało 30 metrowe brzozy i sosny więc nie mam ochoty na powtórkę z rozrywki. Tylko przecież my nie mamy żadnego wpływu na to kiedy i gdzie pojawi się nawałnica. Trzeba tylko mieć nadzieję, że nic złego nas nie spotka.
Widzialny ogród Ewy 23:20, 25 cze 2021

Do góry
Witaj Ewo, gratuluję, piękne miejsce stworzyłaś .

A z brzozami spadłaś mi z nieba. Czy to brzozy Doorenbos? czy sadzone w jednym dołku kilka, czy wielopienne? w jakich są odległościach od siebie? Przepraszam, że tak od razu zasypuję pytaniami, ale planuję rabatę z brzozą/brzozami i miałam w tych kwestiach dylematy. Ostatecznie myślę o wielopiennej, ale jeszcze jej nie znalazłam, z pojedynczymi łatwiej.
Zielone drzwi w Kruklandii 22:39, 25 cze 2021

Do góry
Juzia napisał(a)

Ale Twoim nic chyba nie jest?

Kasia... one wyglądały dobrze. Myślałam, że już się zaaklimatyzowały
A tu nagle suche gałęzie w środku, a potem przyrosty zaczęły klapnąć.
Myślę, że gdyby to było od pogody, to po podlaniu powinno im się poprawić.
A im coraz gorzej.
Wczoraj pryskałam, a dzisiaj rano już padało.
POczekamy, zobaczymy.

Na graby kolumnowe już się prawie zdecydowałam. Pojechałam dzisiaj do swojego centrum ogrodo, bo miała być dostawa i z drzew przyjechały tylko katalpy.
Graby mają tylko zwykłe żywopłotowe. Były też brzozy fastigiaty i już prawie się zdecydowałam, ale cena mnie trochę odrzuciła
Wiśni Amanogawy nawet nie mieli... takie centrum.
No i przyjechałam do domu z niczym.

Moim serbom na razie nic nie jest, odpukać. Ale to są drugie serby. Bo pierwsze mi zdechły. I co najlepsze, posadzone jesienią, zaczęły zdychać późną wiosną/wczesnym latem następnego roku. W lipcu bodajże było po zawodach. Te, które mam teraz to wsadzone w tym roku wiosną, z reklamacji. Mam nadzieję, że te nie zdechną.
Moje też kopane, tyle tylko że duże egzemplarze.

I dlatego tak sobie pomyślałam, że u Ciebie to może jednak od upałów. Uszkodzony kopaniem system korzeniowy nie daje rady utrzymać masy zielonej.

A drzewa w końcu trafisz .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies