Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Zielone drzwi w Kruklandii 11:50, 23 lip 2021

Do góry
April napisał(a)

U mnie podobne doły, tylko brzozy ciut większe. Zamiast kamieni mam korzenie, więc u mnie chyba jednak łatwiej.
Dzielna jesteś, jeszcze jakbyś jakieś fotki dała...

Oj... w korzeniach się grzebać też niefajnie.
Ja mam zawsze nerwa jak przesadzam coś pod brzozami

Wczoraj zapomniałam zabrać tel.
Może dzisiaj coś obfocę.
Jak burza nie przyjdzie...
Zielone drzwi w Kruklandii 06:47, 23 lip 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
Dzisiaj udało się wykopać trzy wielkie doły (prawie pół metra na metr pod brzozy, które mają 30cm

I 7 mniejszych dołków pod kosodrzewiny.

Plus odchwaściłam całość.

Mam nadzieję, że jutro ciąg dalszy sadzenia.

U mnie podobne doły, tylko brzozy ciut większe. Zamiast kamieni mam korzenie, więc u mnie chyba jednak łatwiej.
Dzielna jesteś, jeszcze jakbyś jakieś fotki dała...
Zielone drzwi w Kruklandii 22:49, 22 lip 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
Dzisiaj udało się wykopać trzy wielkie doły (prawie pół metra na metr pod brzozy, które mają 30cm

Och, to faktycznie baaaardzo wolno idzie kiedy przewidujesz finał?
Zielone drzwi w Kruklandii 21:15, 22 lip 2021

Do góry

April podbija las... 20:54, 22 lip 2021

Do góry
April napisał(a)

Milunia, no nie żartuj sobie. Dopiero stworzyłaś drugi ogród. Nówka sztuka, błyszczący i wycacany a marzy ci się ogród leśny, który nigdy nie będzie wygłaskany, z natury jest dość chaotyczny i nieuporządkowany. Do szału by cię doprowadziły spadające igły i gałązki.

Aprilku no w sumie to masz rację, ale bym musiała się do tego przyzwyczaić i polubić, a skoro tak pragnę leśnego ogrodu to jestem w stanie się przestawić i nieco nagiąć .

Fajne zakupy - drzewa brzozy do lasu hi hi
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 20:00, 22 lip 2021

Do góry
Pagaczos napisał(a)
Witajcie ,
Na wiosnę zasadziłem 3 brzozy doorenbos. Na ten moment wyglądają jak na zdjęciach. Wydaje mi się ze czegoś im brakuje lub dopadła je choroba. Może ktoś z Was podpowiedzieć co mogę dalej zrobić ? Użyć jakiegos nawozu? Proszę o pomoc☺️
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 19:57, 22 lip 2021

Do góry
Krzysztof_pomorskie napisał(a)
Proszę o radę - brzozy pożyteczne, obecnie około 9m, u mnie 1,5 roku. W zeszłym roku w bardzo dobrej formie, w tym widzę że jakby zwiędnięte, czubki mocno zgięte, gałęzie niektóre opadnięte, gdzieniegdzie przerzedzone liście.
Na liściach ani korze nie widać choroby, raczej wyglądają zdrowo.
Podlewanie linią kroplującą, co 2gi dzień około 1h.

Coś sugerujecie? Z góry dziękuję

Odp. powyżej na poprzedniej stronie. Liście są ciężkie, mokro jest, przysrosty duże, a gałęzie nie są na tyle zdrewniałe aby wytrzymać ten ciężar, stąd gną się do ziemi. Nic takiego się nie dzieje złego.
Brzoza pożyteczna jakby więdnie zamkn. 12:17, 22 lip 2021

Do góry
Proszę o radę - brzozy pożyteczne, obecnie około 9m, u mnie 1,5 roku. W zeszłym roku w bardzo dobrej formie, w tym widzę że jakby zwiędnięte, czubki mocno zgięte, gałęzie niektóre opadnięte, gdzieniegdzie przerzedzone liście.
Na liściach ani korze nie widać choroby, raczej wyglądają zdrowo.
Podlewanie linią kroplującą, co 2gi dzień około 1h.

Coś sugerujecie? Z góry dziękuję

Czas nawadniania 12:00, 22 lip 2021

Do góry
Wątek przewijał się już wielkokrotnie, natomiast wciąż jest to dla mnie dość niedookreślone - z kim nie rozmawiam słyszę inne sugestie, stąd pozwoliłem sobie założyć nowy wątek - przepraszam jeśli przeoczyłem już potrzebne info w gąszcu informacji.

Mój system podlewania - sterownik X-Core z Solar Sync, 2 sekcje na zraszace + 2 sekcje lini kroplujących.

Miałem ustawiony Solar Sync w konfiguracji region 1 dawka wody 8, wartości dla 100% 30m na trawę i 1,5h na kroplujące, częstotliwość co 2gi dzień - przy dużych upałach gdy SS rozkręcał się na 150% dawało to 45 na każdą sekcję trawy i ~2h na każdą linię kroplującą. Wydawało mi się to OK, tym bardziej że hortensje w rozkwicie, ogród generalnie wygląda bardzo dobrze, jedyny problem jaki widzę to jakby zwiędnięte brzozy pożyteczne - 9m drzewa, u mnie rosną 1,5roku, inna odmiana brzóz w kondycji doskonałej.
Podlewanie też ustawiłem stosunkowo wysoko, bo używam wody ze studni, z wodą zażelazioną na poziomie 1mg, dodttkowo chodziła jakiś czas bez filtrów, i obawaim się ze linie mogą być trochę mniej wydajne.

Natomiast przy okazji oprysków panowie zaugerowali że to stanowczo za długie podlewnanie, linia kroplująca powinna max chodzić 0,5h, że brzozy na pewno więdną od słabych korzeni, i że tego nie widać, ale korzenie mi gniją i będę miał problem.

Póki co jedyne co zrobiłem to zmniejszyłem czułość na SS na 5, ustawiłem trawnik na 20m a linię na 1h i tyle.

Proszę doradźcie jak byście sugerowali ustawić system, może macie podobne, i po czym widać że rośliny są niedolane lub przelane? Pięknie rozkwitają mi hortensję, boję się żeby mi się nie przesuszyły ale też nie chce przelać za mocno.

Bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Krzysiek
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 10:33, 22 lip 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
No nic mi nie mowi ta nazwa. Ale my nie znamy wszystkich roślin. Bo niby skąd? Jak pospolite brzozy mają tyle odmian, a co dopiero flora w świecie?

Fajnie, że już się znalazła nazwa na tego "faceta".
Haniu ja uważam, że my i tak dużo wiemy a szczególnie ty jesteś skarbnicą tej wiedzy, wiedzy dawnej , praktycznej i rady bezcenne, A spisujesz je sobie? dla potomnych?
Pozdrawiam serdecznie,

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:20, 22 lip 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Fantastyczna wiadomość ......byle psy go nie wykurzyły

Mam nadzieję, że nie będą go nękać. Będziemy pilnować. Jeż dostał wczoraj domek z drewnianej skrzynki, wsunął surowe mięso i napił się wody. Potem wybrał się na obchód ogrodu. Dziś go nie widziałam nigdzie.

Iwonka napisał(a)

Kasia wsiadam w auto i jadę
A jak przyjadę to tu najpierw przysiądę
Rewelacyjnie wyszedł ten zakątek. I ławka wygodna, nie to co u mnie, metale
Powiedz mi, skąd masz takie "szmatki" do wiązania?
Super, bo szerokie i nie ranią kory. Potrzebuję trochę takich.
I patyki - podpory też porządne. Muszę moje brzozy pomocować.

Zapraszam .
Brzozy mam przywiązane do palików taśmą ogrodniczą, ma z 3 cm szerokości. Kupiłam kiedyś dwie rolki w zwykłym ogrodniczym. Popytaj u siebie albo znajdziesz na pewno w necie. Paliki kupowałam w którymś markecie budowlanym.

Kasya napisał(a)

Tez mam
Właśnie przetuptal przez trawnik, kawał jeża
A wczoraj były 2

Ale fajnie .

Agatorek napisał(a)
Pojałowcowa i za altaną świetnie wyglądają.

Kiedy u mnie zrobi się taki busz?

Dzięki Aga .
Kiedy u Ciebie zrobi się taki busz? Ani się obejrzysz .

Rojodziejowa napisał(a)
Mrokasiu, kiedyś pisałaś, że nabyłaś odętkę. Masz ją nadal? Jak się spisuje?

Odętka u mnie najpierw się wysiała a potem jakoś zanikła, mam marne dwa badylki, chyba zawilce ją zagłuszyły.

Juzia napisał(a)
Jeżyk!
Super!

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:35, 21 lip 2021

Do góry
No nic mi nie mowi ta nazwa. Ale my nie znamy wszystkich roślin. Bo niby skąd? Jak pospolite brzozy mają tyle odmian, a co dopiero flora w świecie?

Fajnie, że już się znalazła nazwa na tego "faceta".
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:10, 21 lip 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)

Kasia wsiadam w auto i jadę
A jak przyjadę to tu najpierw przysiądę
Rewelacyjnie wyszedł ten zakątek. I ławka wygodna, nie to co u mnie, metale
Powiedz mi, skąd masz takie "szmatki" do wiązania?
Super, bo szerokie i nie ranią kory. Potrzebuję trochę takich.
I patyki - podpory też porządne. Muszę moje brzozy pomocować.
April podbija las... 07:39, 21 lip 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
ALe jak ty brzozy traktujesz?!?!?!
Leżą takie biedne...

Stresowały się przed podróżą i musiały odpocząć. Głaskałam całą drogę po czuprynie, którą miałam na kolanach
Emuś tak napalony że chyba dzisiaj posadzi
Gdyby nie moje szkolenie u Kwartecika, jak pakować drzewa do auta, to byśmy nie zmieścili. Żałowałam że nie pojechałam swoim autkiem tylko eMa, bo moje trochę większe. Ale i tak z sukcesem, nic nie połamane
April podbija las... 07:32, 21 lip 2021

Do góry
UlaB napisał(a)
Buuuuu, dlaczego u mnie taka bida z brzozami pozytecznymi Piekne! Napsizesz mi na priv ile u Was kosztują? Jakimś fuksem kupiłam 3 sztuki wiosną ale do twoich im daleko. Czuję, że po zimie będę jezdzic w Twoje rejony na zakupy. A psychiatrę mam w sąsiednim domu, twierdzi ze nie widzi problemu

Brzozy kupiłam po drodze z Ciechanowa, pod Pułtuskiem info pw. To nie zupełnie moje okolice Wycieczka się opłacała.
Faktycznie, trafiła się okazja, nie planowałam teraz. Ale eMuś się uparł że chce brzozy w zamian za inne które nam wypadły. No i cały plan rabaty poszedł się gonić. Teraz muszę uwzględnić jego brzozy.
ps. Czy psychiatra też ogrodnik? To faktycznie, może nie widzieć problemu
Na zielonej... trawce :) 16:41, 20 lip 2021

Do góry
To są brzozy Doorenbos? Jak gęsto sadzone?

Przecudny ogród
April podbija las... 16:07, 20 lip 2021

Do góry
ALe jak ty brzozy traktujesz?!?!?!
Leżą takie biedne...

Grab - Carpinus 18:40, 19 lip 2021

Do góry
ralfi napisał(a)
Poproszę o poradę.

Czy na działce gdzie jest gleba piaszczysta, dosyć kwaśna i sucha /wkoło las, obok łąki/, wieją silne wiatry /3 km do Bałtyku/ ma sens posadzenie jako wiatrochronów grabów Frans Fontaine ?
Jeśli nie bo nie będą rosły to co najlepiej z wąsko-kolumnowych ?
Mam tam już 2 metasekwoje /nie doczytałem że bardzo lubią wodę/ i na początku gdy były bardziej mokre lata fajnie rosły a 2017-20 prawie stoją w miejscu. Mam też wiązy Wredei i nie rosną wcale oraz świerki serbskie i te rosną bardzo ładnie, ale chciałbym posadzić coś jeszcze innego.

Dziękuję za porady.

Graby wola glebę obojętna w stronę zasadowego, lepiej rosną na bardziej żyznej glebie.
Na piach to chyba brzozy najlepsze.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 17:19, 19 lip 2021

Do góry
Dzień dobry,

w jakiej odległości od budynku najlepiej posadzić brzozę Doorebos?

Te brzozy w ogrodzie z lustrem w jakich odstępach są posadzone?
W jakiej odległości sadzić? 23:16, 17 lip 2021

Do góry
Dzień dobry,

Chcemy posadzić tuje Szmaragd w bliskiej odległości od dużych drzew, których szkoda nam wycinać. Te drzewa to kilka sosen i dwie duże brzozy, wysokości tych drzew to ponad 20m, odległość tuj to 0,5m od niektórych sosen i 2-3m od dużych brzóz. Przypuszczamy, że te drzewa, zwłaszcza brzozy, będą zabierać wodę i składniki odżywcze tujom.

Czy odpowiednie nawożenie i nawadnianie Tui wystarczy, aby tuje rosły w takim sąsiedztwie drzew i utworzyły z czasem zwarty żywopłot o wysokości 3-4m? Czy jest jakiś sposób (jaki?) aby tuje rosły dobrze w takim sąsiedztwie?

Pozdrawiam,
Marcin
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies