Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Szklarnia w ogrodzie 16:15, 25 lut 2015

Do góry
Sonka napisał(a)
Szkoda,że wątek zamarł, szklarnia to dobry sposób na wczesne warzywa i np na uprawę winorośli.
Proszę pokażcie Wasze szklarnie.

ja mam szklarnię. właśnie mam tam 6 sztuk winorośli deserowych i w zeszłym sezonie pomidorki, parykę, melona, bakłażana +rzodkiewka, sałaty .
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 16:48, 23 lut 2015

Do góry
To ona To jest część z trawą, drzewami, a na końcu mała szklarnia, a druga część to grządki pod warzywa, porzeczki, truskawki i szpaler piwonii i jeszcze kilka śliw.
Na tyłach na całej długość maliny.
Będzie co robić
Mam tylko dylemat, co zrobić z olbrzymią czereśnią. Ma pęknięty pień na rozwidleniu grubych konarów. Jest mocno osłabiona, traci soki. Muszę się dowiedzieć, czy da się jej pomóc.
Magda, ślę pozdrowienia i dziękuję.
Kochanowy ogród 21:16, 22 lut 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Jestem pod dużym wrażeniem bukszpanowych zakupów Ile tych sztuk tam upchnęłaś w bagażniku ?
Żywopłot węzłowy jest piękny Wymaga większej troski i zdolnej ręki podczas ciecia ale warty zachodu
Coś mi mówi że Twój ogród będzie należał do czołówki najpiękniejszych Ta skarpa wygląda bardzo obiecująco
Dlaczego chcesz pozbyć się szklarni ? Ja zbieram kasę na taką Na razie mam tylko tunel foliowy

Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny

Witam w moim ogrodzie.
Bukszpanów 234 ,szklarnia jest za duża za domkami planuje mieć warzywniak pomidorki też będą bo swoje to swoje, tego smaku nie kupimy w sklepie.
Meksyk - Jukatan - Riviera Maya - roślinność luty 2015 10:56, 22 lut 2015

Do góry

Wybrzeże z góry

Szklarnia od środka, z bromeliami m.in.

Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 14:40, 01 lut 2015

Do góry
Ja zdecydowanie najbardziej w napięciu czekam jak będzie w tym roku wyglądać łąka... i chyba właśnie fajne jest to że co roku będzie inaczej

Jeśli chodzi o warzywnik to już postanowione że u nas stanie szklarnia na wiosnę. Wobec tego na pewno będzie dużo pomidorów, na grządkach już tradycyjnie cukinia, dynie, ogórki, szparagowa, por, seler i różne odmiany sałaty. Wiem, że te uprawy na pewno wyjdą i nie powinno być dużego kłopotu.

Już przebieram nogami żeby wysiewać pomidorki na parapecie, ale myślę że tak do 20 lutego zaczekam, jakoś moje doświadczenia mówią mi że wcześniej nie ma sensu..
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:29, 28 sty 2015

Do góry
Myślałam, że znowu szklarnia wędruje.
A to retrospekcja ino.
MAsz rację i Danusia miała rację - jest dużo lepiej.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:26, 28 sty 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Anek - mi irysów żal, że zostały zniszczone. Chyba najbardziej. Sentymentalnie żal. Oczywiście, ze można kolejne posadzić.
Nie sentymencimy - zmiany są na lepsze. Bylinowa, szklarnia i warzywnik - to fajny kompleks u Ciebie i aleja Konstancji - to drugie fajne miejsce.

A kałuża????? Kałuża nadaje najwięcej klimatu
Archiwalne... ale tak bardzo nie żałuję ich.. kilka kłączy zostawiłam (kolory na chybił trafił) i wegetują pod cyprysami.. Moja ziemia nie nadaje się dla irysów.. za ciężka, za zimna... Tak samo nie żałuję opuncji Z ulgą pozbyłam się kłujoków

Tego też nie żal

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:00, 28 sty 2015

Do góry
Anek - mi irysów żal, że zostały zniszczone. Chyba najbardziej. Sentymentalnie żal. Oczywiście, ze można kolejne posadzić.
Nie sentymencimy - zmiany są na lepsze. Bylinowa, szklarnia i warzywnik - to fajny kompleks u Ciebie i aleja Konstancji - to drugie fajne miejsce.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:26, 27 sty 2015

Do góry
Reszcie gości dziękuję za wizytę.. i zmykam...
Zostawiam jeszcze jedną rewolucję którą zrobiłam pod wpływem forum.... a może dzięki forum zrobiłam.
Jak wiadomo ogródek robiłam bez planów, bo pierwszy plan miał być że zero ogrodu, drugi plan ogród ale mało obsługowy.... i do dziś zbieram konsekwencje braku rozpracowania przestrzennego przed rozpoczęciem jakichkolwiek działań w ogrodzie..

Był warzywnik, potem szklarnia.... która pasowała by istnieć przy warzywniku .. a tam miejsca brak... upchnęliśmy jakoś.. i jak stałą tak wnerwiając , drażniła oko i wszelkie zmysły estetyczne (bo takie wbrew pozorom też posiadam, może inne niż inni ale posiadam)

Było tak.....

W 2012 jesienią była burza mózgów na forum aby przenieść szklarnię w inne miejsce.. kombinowałam w sadzie... lub na rabacie bylinowej (wsiowej), tylko tam miałam piękne róże i było mi ich żal..
Referendum forumowe mówiło (prawie 100% głosów), by zostawić szklarnię tak jak jest.. jedynie Danusia stanowczo powiedziała PRZENIEŚ.
Po takim stwierdzeniu nawet M nie czekał z przeprowadzką i mi ją zorganizował w pierwszy możliwy dzień wiosenny.. informując mnie o fakcie ..godzinę przed. Nigdy tak szybko nie wykopywałam bylin z rabaty.... eMusia ta szklarnia w tym miejscu denerwowała tak samo jak i mnie..
Teraz tak jest ... posłuchaliśmy sie Danusi... na szczęście

A przypomniałam sobie o tym depcząc dziś po ogrodzie..

Ogrodowa zachciewajka :) 14:53, 25 sty 2015

Do góry
Ewa fajnie, że wpdłaś w moje skromne progi
Teraz jestem na etapie czytania o sadzeniu warzyw i ziół.
Zrobiłam listę, muszę ją tylko skorygować
Mam nową lekturę "Ogród warzywny na 200 metrach kwadratowych" Bronisława Gałczyńskiego. Zaraz zabieram się za czytanie
Szklarnia zaplanowana. Powoli przygotowuję psychicznie mojego chopa do budowy szklarni oby sie udało
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:20, 23 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ha, ha, ha .... dziś z Emusiem oglądaliśmy ten plan... stwierdziliśmy, że ma sporo błędów, ale ogólnie klimat trzyma ...dla kogoś kto bazuje na fotach i tym co nakręcono i tak daję 5+
Brakuje choinki na froncie.
Trochę inny układ wsiowej..szklarnia niżej prawie przy płocie. Brakuje jednej różanki i rabaty za szmaragdami i liliowcami za warzywniakiem.
Ciurkadełko razem z rabatą
Pergola ciut w lewo i jest tam rabatka...
Oczko bardzie owalne

Ale i tak 5+

a ja się zastanawiałam, czy to Ty malowałaś ogród, a tu się okazuje że nieee, że to "Majowa" twórczość
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:36, 22 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A ja idę jeszcze raz obejrzeć twój Ogród w Mai.
http://majawogrodzie.tvn.pl/237,Ogrod-Malej-Mi-odc-522,odcinek.html
Aniu, dziękuję za pomoc
Ja prawie po reanimacji jestem Nawet wiem, do którego wagonu muszę wsiąść.
Pozwolę sobie wkleić plan twojego ogrodu:

Ha, ha, ha .... dziś z Emusiem oglądaliśmy ten plan... stwierdziliśmy, że ma sporo błędów, ale ogólnie klimat trzyma ...dla kogoś kto bazuje na fotach i tym co nakręcono i tak daję 5+
Brakuje choinki na froncie.
Trochę inny układ wsiowej..szklarnia niżej prawie przy płocie. Brakuje jednej różanki i rabaty za szmaragdami i liliowcami za warzywniakiem.
Ciurkadełko razem z rabatą
Pergola ciut w lewo i jest tam rabatka...
Oczko bardzie owalne

Ale i tak 5+

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:53, 20 sty 2015

Do góry
Cześć Gosiu – Myszko
Oj, Ty masz kawał pola do obsadzenia, pewnie cieszysz się że wiosna nieśmiało puka do drzwi.
12,75 to dużo, moja działka ma szerokość całe 6 metrów (toż to szok, co

Wierzę, że Twój ogród jaki by nie był będzie cudowny. Uważam, że każdy niezależnie od tego jaki styl ogrodów lubi ma szczególną wrażliwość… Złapiesz bakcyla. Sama poczujesz co chcesz stworzyć a grono przychylnych i dobrych ludzi pomoże… doradzi, wesprze a co najważniejsze zagoni i zmotywuje do ciężkiej pracy, która daje poczucie szczęścia i koi z mysły. Danusi realizacje niech będę dla Ciebie inspiracją … a jej ogród jak powiew ciepłego wiaterku kiedy będzie Ci się wydawać, że to nie tak, że coś gorzej…

Masz świetny widok z „góry” u mnie to masakra, szklarnia od jednej strony, wieczny syf z drugiej strony od sąsiadów a i jeszcze płot… toż TY się ciesz Myszko

Buziaki zostawiam, będę zaglądać i w miarę możliwości się odzywać

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:04, 18 sty 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

fajny pomysł

a może trzcinniki jak przy tarasie tylko gęściej, dwa rzędy naprzemiennie ?
choć mnie osobiście szklarnia nie przeszkadza

Oba pomyslu i drewno i trzciniki mi sie podobaja. Wizytowka jeszze bardziej pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:41, 18 sty 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

scianka z takiego drewna jak zabudowa obok , z jalims pnączem tez by mi sie podobala

fajny pomysł

a może trzcinniki jak przy tarasie tylko gęściej, dwa rzędy naprzemiennie ?
choć mnie osobiście szklarnia nie przeszkadza
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:02, 18 sty 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Wiosna idzie.

Mąż narzekla że szklarnia szpeci i każe cos nasadzić aby zakryć sam przód

Ma ktos jakieś propozycje?

No to chyba tylko jakies iglaki zimozielone ?
Ale nie za wysokie bo zacienią szklarnie, wiec chyba tylko jakies cyprysiki lub tuje ?

a moze jakas ladna kratka i pnącze ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:54, 18 sty 2015

Do góry
Wiosna idzie.

Mąż narzekla że szklarnia szpeci i każe cos nasadzić aby zakryć sam przód

Ma ktos jakieś propozycje?
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:05, 14 sty 2015

Do góry
Kasik napisał(a)
Aniu- planujemy postawić u siebie szklarnię i przyszłam zapytać o namiary na Twojego Pana od szklarni. Mogłabyś podać jakieś namiary? Będę wdzięczna.

A co do ciemierników- to chyba się choroba rozprzestrzenia - kupiłam trzy. Trzymam je na oknie w chłodnym pomieszczeniu i nie wiem kiedy je wyeksmitować na zewnątrz. Muszę doczytać.

Ciemiernika posadzisz jak minie ryzyko powrotu zimy, a przynajmniej niech przekwitną.. to są pędzone w szklarni, holenderskie i nie nadają się bez zahartowania od razu do gruntu.

Szklarnia na PW.... ale dane są w opisie odcinka Maja w Ogrodzie ... i czytam przy okazji komentarz... "za dużo napaćkane wszystkiego" ..sama o tym mówię w programie, że za dużo i za kolorowo, wiec po cholerę taki komentarz??? Mi by się nie chciało tych wszystkich literek i cyferek rozmazanych klepać aby taki komentarz wstawić.. O gustach się nie dyskutuje... może coś nie być w moim guście, ale wcale nie muszę od razu tego komuś pisać. Można skrytykować program, błędy,...ale nie gust.
Kochanowy ogród 10:55, 13 sty 2015

Do góry
szklarnia której nie będzie

Żywopłotki cisowe. 23:00, 02 sty 2015

Do góry
Zagonki mojego nowego warzywnika, w nim też zadołowałam nieposadzone róże w donicach, rosły przez całe lato tymczasowo posadzone i miejsce jeszcze docelowe nie przygotowane.
w skrzynkach stoją wykopane żurawki miałam podzielić i z braku czasu stoją dalej.

Tak mnie męczy, podzieliłam 36 m szeroką działkę na dwie części.
W 2013 przesadzałam tuje szmaragdy by zasłonić wielką szklarnię.
W 2014 wczesną wiosną nagle bez planowania oddałam część starszego ogrodu pod budowę domu, a szklarnia została rozebrana.
Tak wyszło.
Drażnią mnie teraz środkiem tuje, są ładne, myślę może obniżyć na równe stożki.
Przesadzać nie mam siły.

To już nie ogrodowiskowe, wczoraj z kryształków pomarańczowych zrobiłam komplecik z bransoletką i kolczyki.
Dziś inne kolory i perełki majorka. Oderwałam się od kompa do innych zajęć, do ogrodu za zimno iść.

Z różyczek coś trzeba wymyślić, z dużej wisiorek z małych kolczyki i
bransoletka.

To akcesoria do wykonania.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies