Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

paniprzyroda 08:06, 20 wrz 2015

Obeliski piękne w swej prostocie, ale szklarenka wymiata, kupowałaś na miejscu czy przez net? Pytanie za zaś, bo może kiedyś
Katkak 08:42, 20 wrz 2015

Agcia napisał(a)

Bardzo się z niej cieszę, bałam się, że mi wizje zepsuje ale oczami wyobraźni widzę, że się wpasuje. Jest malutka i narazie nocą robi za gigantyczny lampion-zapalamy w nim świece i robi się romantycznie
Aż tak praktyczna nie będzie- póki co planuje w niej raczej rozmnażać to co mam i rozdawać, może trochę kwiatów i dwa krzaczki pomidorów koktailowych.
Bardzo mi się podobają niebieskie obeliski np. jak u Przemka, wiele rzeczy się podoba ale nie wszystko widzę u siebie-rozumiem Cię doskonale

Generalnie dodatki planuje w szaro-czarnych kolorach. Drewniane elementy maluję czarną bejcą.
Coś mnie wzięło na ten kolor. Chyba dlatego, że szklarnia też miała taka być(konstrukcje malowałam bo była czysto aluminiowa).
Obeliski są cztery- będzie jeszcze kilka mniejszych-wychodzą bardzo tanio-metr pręta kosztuje 1zł. Na jeden taki jak mam potrzeba 8 metrów. Dodać farbę i dowolne wykończenie-u mnie to daszek kantówki i voilà Każdy dostał różę pnącą i powojnik.
Ale się rozpisałam..

Dziewczyno niesamowita jesteś z tymi swoimi umiejętnościami i pomysłami. Ławeczka, obeliski, a to przecież kropla w morzu. Wykonanie obelisków (spawanie) to też Twoja robota, czy Ema? Jak powiesz, że Twoja to chyba Ci się oświadczę

iwonadm 09:27, 20 wrz 2015

Bardzo podobają mi się te obeliski ślicznie
AgataBC 12:58, 20 wrz 2015

paniprzyroda napisał(a)
Obeliski piękne w swej prostocie, ale szklarenka wymiata, kupowałaś na miejscu czy przez net? Pytanie za zaś, bo może kiedyś

Obeliski to rzeczywiście prostota-, są mocno wbite w ziemię-myślę, że wiele zniosą już widzę jak je oplatają roślinki.
Szklarenkę kupiłam w Łodzi, kawałek musiałam jechać, w dwóch paczkach-zmieściła się do małego auta-firma Palram. Mam 5 lat gwarancji. Myślę, że tyle wytrzymają te panele. Konstrukcja więcej zniesie. Zależało mi, żeby była zupełnie przezroczysta jak szkło ale z UV. Jestem zadowolona
AgataBC 13:19, 20 wrz 2015

Katkak napisał(a)
Dziewczyno niesamowita jesteś z tymi swoimi umiejętnościami i pomysłami. Ławeczka, obeliski, a to przecież kropla w morzu. Wykonanie obelisków (spawanie) to też Twoja robota, czy Ema? Jak powiesz, że Twoja to chyba Ci się oświadczę

U mnie to się wszystko w bólach rodzi. Wiele mam pomysłów, ale nie wszystko chcę lub mogę zrealizować. Życie to przecież nie ogrody. Ale rozwój jest zdrowy i dobry. Nie chcę przestać Lubię dawać, więc kilka obelisków zrobię dla bliskich. Naoglądam się Pina a potem wariuje. Będę też robić placyk 3x4m dla dwojga, mam zaprawę, zbrojenie i wycieraczkę z gumy na szablon-to na podłogę, będą jeszcze nad nią dwa drewniane trejaże na glicynię. Mimo, że sąsiadów nie mamy-chcę mieć takie intymne miejsce. Na wiosnę ze starego piętrowego łóżka zrobię leżankę i kupię jakieś zasłony. Na romantyczne wieczory będzie jak ulał.
Spawania nauczył mnie wujek, ale to dla mnie zbyt precyzyjna robota i spawał mój M. moje spawy pewnie byłyby zbyt uboblone Ale trzymałam i pomagałam, żeby równo wychodziło. Jeden wyszedł lekko pokracznie

A z tymi oświadczynami się nie spiesz bo mam też sporo wad
AgataBC 13:40, 20 wrz 2015

iwonadm napisał(a)
Bardzo podobają mi się te obeliski ślicznie

Dzięki Iwonka, to Ci jeszcze napiszę, co który dostał.
Pierwszy - róża The Pilgrim i powojnik The President
Drugi - Elfe i x durandii
Trzeci- nietypowo Crocus rose i Rooguchi
Czwarty- Eden Rose i Błękitny Anioł

Zdjęta z pergoli i na bok została położona Constance Spry i dostała w nogi powojnika Rhapsody.

Róże poprzesadzane, przeżywają przeprowadzkę, ale dbam więc muszą się przyjąć.
Ewkakonewka 13:50, 20 wrz 2015

Dawno nie byłam u Ciebie, nadrabiam, a tu tak pięknie obsadzone donice i bukieciki, naprawdę niesamowite Zdjęcia róż obłędne. Szklanie też chcę, ale to kiedyś, więc na razie tylko sobie pozazdraszczam i popodglądam jak ją "otoczysz" Natomiast wymiary obelisków jakbyś mogła podać to bym była wdzięczna, bo to już w przyszłym sezonie realizować chcę i muszę wiedzieć co mam chcieć zanim zacząć urabiać M.

AgataBC 14:38, 20 wrz 2015

Ewkakonewka napisał(a)
Dawno nie byłam u Ciebie, nadrabiam, a tu tak pięknie obsadzone donice i bukieciki, naprawdę niesamowite Zdjęcia róż obłędne. Szklanie też chcę, ale to kiedyś, więc na razie tylko sobie pozazdraszczam i popodglądam jak ją "otoczysz" Natomiast wymiary obelisków jakbyś mogła podać to bym była wdzięczna, bo to już w przyszłym sezonie realizować chcę i muszę wiedzieć co mam chcieć zanim zacząć urabiać M.

Ja sobie podglądam u Ciebie na bieżąco ale milcząco fajnie, że Ci się chciało przejrzeć co u mnie,
co do obelisków to nie umiem tak dokładnie wymiarów podać(zależy jakie wysokie chcesz), pierwszy był robiony na oko a reszta pod niego, ale jedna sztuka ma cztery pręty po 2m, u samej góry dospawane są do kwadratowej ramki 5x5cm. też z prętów a na to dopiero ten grzybek bo jest za cienki-nie nadaje się do spawania (ale to opcja, można wykończyć inaczej lub zostawić poprostu u góry wszystkie pręty zespawane do siebie-jak wigwam).
Mniej więcej w połowie długości jest dołączona ta ramka wewnętrzna. U mnie jest prostokątna ok. 30x45cm.-to zależy jak bardzo chce się je rozkraczyć. Około 25cm. obelisk wchodzi do ziemi więc trzeba tyle odjąć z wysokości. I tyle.
Aaa średnica pręta (pręt gładki, nieżebrowany) to min. 8mm. żeby był stabilny i mocny.

Obeliski są drogie, a jak są tanie to z rurek więc na dwa trzy sezony i po nich. Na pewno przekonuje cena by je samemu wykonać. W hurtowni stali mieli sześciometrowe pręty ale Pan mi pociął na dwumetrowe. Pręty na jeden obelisk to 8zł. dodać spawanie i farbę i zrobione.
Obelisk można z trzech prętów też zrobić, albo gęściej z pięciu

Gardener27 14:52, 20 wrz 2015

Informacja o szklarni jakoś mi umknęła ale przynajmniej miałem bardzo miłą niespodziankę jak ją zobaczyłem
Rano byłem w OBI Mają kapustę ozdobną ale w kosmicznej cenie Jak mnie pamięć nie myli po 7 zł a ja na giełdzie dawałem po 2.50 zł Jak jesteś zdeterminowana to wiesz gdzie szukać Mają też róże z gołym korzeniem te jakie były na wiosnę Tak tylko wspominam
Niestety nie mieli tulipanów Ice cream i wziąłem Angeligue, 30 cebul za 17 zł to dobra cena Moje donice na wiosnę będą w różu i bieli
AgataBC 15:11, 20 wrz 2015

Obi powiadasz?? i znowu zakupy zrobiłeś
Róże?? to może jednak się przejadę. Dzięki za cynk.
Giełdy są ale nigdy mi nie pasuje jechać..
No to jak wiosny dożyjemy to będzie pięknie
Jak prace? bliżej końca?