Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Tawuła japońska - Spiraea japonica 08:07, 26 wrz 2016

Do góry
Jeśli chcesz wał to nie przycinaj każdej oddzielnie, a cały wał. Muszą być odpowiednio blisko posadzone. Czy wał wyglądający jak duża gąsienica?
Berberys - Berberis 08:06, 26 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oczywiście że mączniak ale ja się nie znam jaki. Mazan ci podpowie.

Dziękuję, napisałem do Niego wiadomość.

Kuba
Budleja Dawida (omżyn) 08:06, 26 wrz 2016

Do góry
Nie, motyle uwielbiają budleje niezależnie od odmiany. Przyciągnij owady do ogrodu.
Polecane drzewa i krzewy liściaste 08:01, 26 wrz 2016

Do góry
Roszponka napisał(a)
Witam, chcę do mojego ogrodu wprowadzić czerwony kolor jakie drzewa polecacie. Klon, buk, dąb, śliwa, wiśnia czy jakieś inne. Dodam, że drze wo nie rosnące na bardzo duże.

Śliwa wiśniowa 'Nigra'.
Klon japoński - klon palmowy różnice 08:00, 26 wrz 2016

Do góry
Zabierz mu ten "kopiec" z korzeni. Brzydko takie coś wygląda.
Berberys - Berberis 07:58, 26 wrz 2016

Do góry
Oczywiście że mączniak ale ja się nie znam jaki. Mazan ci podpowie.
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 07:57, 26 wrz 2016

Do góry
Zależy od tego jak będziesz tuje prowadziła, czy w zwartą ścianę, czy swobodnie. Jeśli swobodnie i to jest ciemniejsza strona to zarówno tuje stracą pstrokatość jak i śliwa zzielenieje.

Moja odpowiedź brzmi- to już lepiej posadź tuje Yellow Ribbon i je tnij w zwarty ekran. Będzie znacznie lepszy kontrast, a tak wszystko sinobure.
Brzoza - Betula 07:55, 26 wrz 2016

Do góry
Możesz obniżyć koronę.
Berberys - Berberis 07:54, 26 wrz 2016

Do góry
Może mączniak? ale to tylko gdybanie, jeśli ktoś miałby pomóc, to może wypadałoby dla rozjaśnienia problemu wkleić po prostu zdjęcia. Stwierdzenie , że przebarwienia na liściach to za mało.
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 07:51, 26 wrz 2016

Do góry
Wyjmij szmatę spod tui jeśli jest (czy to tylko kostki bazaltowe??) bo zamiera życie w glebie i stanie się martwa i zbrylona, bezużyteczna i nie będzie się próchnica wytwarzać - to po pierwsze.

Po drugie podlewaj swoje rośliny bo niby skąd mają wziąć wodę do życia??

Po trzecie tuje szyszkują bo mają sucho i "myślą", że umrą, więc chcą jak najszybciej wydać nasiona aby nie wyginąć.

Taki im los zgotowałaś, suszę i brak pielęgnacji." tyle mogę napisać aby pomóc. Weź się do roboty i zapewnij im dobre warunki, jakich one potrzebują, a nie ja Tobie jest wygodnie nic nie robić czyli najlepiej "nie pielic, nie podlewać, nic nie robić. Piszę to bo to powszednie działanie ale nieprawidłowe.
Robinia akacjowa 07:39, 26 wrz 2016

Do góry
Niestety nie wiem, kto robił ten ranking i jakie powody spowodowały, że się znalazła. Podaj mi link do tego rankingu to obniżę jej pozycję. Chyba o zwykłą robinię chodziło, jej kwiaty i zapach, a nie o tę kulistą??

Ale u mnie jest nr 2 na liście najgorszych drzew w Polsce. Nr 1 to wierzba, nr 2 to robinia, nr 3 topola, nr 4 octowiec.

W każdym razie robinia to chwast i u mnie tak już zostanie. Uprawiałam to drzewo 20 lat temu i wystarczy mi jej wątpliwej "urody"

Pierwszy malusieńki przymrozek i wygląda jak spalona, ani się to to przebarwia ani wygląda. Po prostu masywne gałęzie które wlezą na środek pięknego ogródka.
Kolcowój Chiński (jagody goji) 07:34, 26 wrz 2016

Do góry
Niestety trzeba było przyciąć, wtedy krzew się rozgałęzia, a tak rośnie wielki.
W przyszłym roku przytnij pół metra od ziemi.
Berberys - Berberis 07:29, 26 wrz 2016

Do góry
Remi napisał(a)
Przepraszam za podwójny post, ale nie znalazłem opcji edytowania powyższego wpisu. Nie znalazłem też na forum osobnego tematu odnośnie nawożenia.

Posadziłem w tym roku w czerwcu, a następnie także pod koniec sierpnia, kilka berberysów: Orange Rocket, Erecta, Admiration, Bagatelle, Tiny Gold. Każda roślina dostała do dołka porządną porcję świeżej ziemi ogrodowej prosto z worka.
Czy powinienem nawozić berberysy posadzone w tym roku, czy poczekać z pierwszym nawożeniem do wczesnej wiosny? A jeżeli nawozić, to czym?
Posiadam własny kompostownik, jednak pewnie dopiero w przyszłym roku będę mógł skorzystać z kompostu.

Dzięki,
R

W przyszłym roku na wiosnę, gdy przyroda ruszy podspyp małą garstką azofoski, rozmieszaj a następnie podlej. Wyściółkuj kompostem i podlewaj w sezonie suchym. Teraz absolutnie nie nawoź niczym już.
Berberys - Berberis 07:28, 26 wrz 2016

Do góry
catherine85 napisał(a)
Witam
Czy z berberysow green carpet można kule uformować? Posadziłam je przed szmaragdami i nie wiem czy mi sie kolorem nie zleją?

Green Carpet bardziej nadaje się jako okrywa na skarpę. "Placek" bardziej wyjdzie niż kula. Ale po jakimś czasie i płaską półkulę da się zrobić.

W lecie się zleje, ale jesienią się przebarwia więc ten znakomity kolor bardzo widać.
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 07:26, 26 wrz 2016

Do góry
Polana owocuje późno, to tzw. malina "jesienna" bo może owocować aż do przymrozków. na logikę nie ścinasz tego, co jeszcze owocuje, a więc tę odmianę tniesz wiosną, po przezimowaniu.

Masz do wyboru dwa rodzaje cięcia:

- nisko przy ziemi wszystkie pędy lub na 15-20 cm od ziemi - wtedy owocuje tylko raz na jednorocznych pędach w sierpniu
- drugi sposób to usunięcie górnych części pędów owocujących w poprzednim roku, a pozostawiamy zdrowe, mocne pędy, słabe usuwamy. Na tych częściach pędów owoce pojawią się w lipcu, a na wyrośniętych nowych - w sierpniu, ale owoce mogą być mniejsze.

Zależy co chcesz osiągnąć, czy większe owoce i czy małe ale dłuższy czas owocowania.
Klon palmowy - Acer palmatum 07:18, 26 wrz 2016

Do góry
lepiej zakopać z doniczką, tylko nie zapomnij podlewać. Na zimę wyściółkuj korą 5-10 cm.
Tulipanowiec - Liriodendron 07:17, 26 wrz 2016

Do góry
Posadź gatunek, nie odmiany. Czyli Liriodendron tulipifera.

Chiński jest podobny pokrojem, różni się kolorem liści, ale na nasze zimowe temperatury będzie zapewne niepewny, więc odradzam.

Aureomarginata ma szerokostożkową koronę i wyrasta mniejszy niż zwykły tulipanowiec. A więc nie pozostaje nic innego gdy chcesz monumentalne drzewo - posadzić zwykłego tulipanowca, tylko kup od razu wyprowadzonego na wysokim pniu, a nie mały patyczek.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:55, 25 wrz 2016

Do góry
Można zasiać. Na pewno wzejdzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:45, 25 wrz 2016

Do góry
Wpadłam.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 18:43, 25 wrz 2016

Do góry
Przekopać raz, do wiosny się rozłoży. Potem będziesz kopać doły i narzucisz ziemi na to, trawa z pewnością już nie odbije.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies