Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

barbara_kraj... 19:34, 24 wrz 2016

Gosiu, Twoje cisy mają bardzo duże tegoroczne przyrosty, one są wiotkie, bo niezdrewniałe i pod ciężarem owocków przewieszają się. Poza tym młode przyrosty są zawsze jaśniejsze.
Cisy tnie się dwa razy - w marcu, kwietniu (zależnie od pogody) i korygujące w końcu sierpnia lub na początku września.
A Ty ile razy je cięłaś?
margi 14:58, 26 wrz 2016

Ciachałam 1x chyba w maju,mogę jeszcze teraz?
HANNYA33 19:31, 26 wrz 2016

W sobotę sadziłem żywopłot z cisa hicksii i mam pytanie czy koniecznie teraz muszę go wyrównać czy mogę zrobić to na wiosnę np.w marcu niektóre mają długi przewodnik nie ciołem ich bo myślę że już jest trochę za późno. nie mogę wgrać zdjęcia.Proszę o odpowiedź
Zdjęcia można zobaczyć u mnie w wątku
HANNYA33 19:31, 26 wrz 2016

W sobotę sadziłem żywopłot z cisa hicksii i mam pytanie czy koniecznie teraz muszę go wyrównać czy mogę zrobić to na wiosnę np.w marcu niektóre mają długi przewodnik nie ciołem ich bo myślę że już jest trochę za późno. nie mogę wgrać zdjęcia.Proszę o odpowiedź
Zdjęcia można zobaczyć u mnie w wątku
Gardenarium 07:24, 27 wrz 2016

margi napisał(a)
Ciachałam 1x chyba w maju,mogę jeszcze teraz?

Nie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:25, 27 wrz 2016

HANNYA33 napisał(a)
W sobotę sadziłem żywopłot z cisa hicksii i mam pytanie czy koniecznie teraz muszę go wyrównać czy mogę zrobić to na wiosnę np.w marcu niektóre mają długi przewodnik nie ciąłem ich bo myślę że już jest trochę za późno.

Nie musisz go teraz równać, możesz to zrobić na wiosnę.

Instagram Ogrodowiska
margi 18:32, 27 wrz 2016

Danusiu dziękuję za odpowiedz niestety już przycięte.Wydaje mi się,że przyczyna tkwi nie tylko w przycinaniu chyba coś im jest.Będę bacznie obserwować
HANNYA33 18:36, 27 wrz 2016

Gardenarium napisał(a)

Nie musisz go teraz równać, możesz to zrobić na wiosnę.

Dziękuję za odpowiedź. Przytnę na wiosnę.
Wklejam jeszcze dwa zdjęcia,tutaj dopiero widać jaka jest różnica wysokości, a wszystkie są z jednego rocznika. A odległości między nimi 32cm może być, nie za gęsto?

Gardenarium 09:02, 28 wrz 2016

Cisy są dość słabo rozgałęzione więc myślę, że bardzo dobrze je posadziłaś.

Mogłaś jednak przemieszać lepiej (mały/duży - mały/duży) bo są fragmenty z samymi małymi lub samymi dużymi...Lepiej by wyglądał i cięcie proste, bo skracasz tylko te, co są najwyższe, a małe dorosną. W tym przypadku po cięciu będą "fale" a tak by nie było

Instagram Ogrodowiska
11:17, 28 wrz 2016
Doradźcie mi jaką odmianę kupić aby uformować stożek albo lizaka z cisa? Słyszałam że bacata, ale który, podobno są odmiany?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies