U Oliwki moje wątpliwości budziły gałęzie blisko okien. Za 7 lat to już będą takie mocniejsze gałęziska. Nie wiem, czy przy wichurach oknom nie zaszkodzą.
Korzenie jabłonki nie zagrażają fundamentom ani rurom w ziemi.
Najszersze korony takich jabłonek jakie widziałam miały ok. 6m średnicy. Jeśli posadzisz jabłonkę w odległości 3m od okien to powinno być dobrze.
No i w końcu się doczekałam momentu, że jak siedzę na tylnim ogrodzie mnie nie widać z ulicy od frontu
(z drugiej bocznej jeszcze widać ogród ale myślę że za dwa lata będę zarośnięta z każdej strony
Aaaaale masz PRZEPIĘKNY widok z tarasu, po prostu cudnie..poczytałam u Ciebie o domkach dla owadów i będę miała do wymiany. Człowiek cały czas się uczy. Chciałam Cię prosić o pomoc. Dyskusja u Doliwki o rajskich jabłoniach wzbudziła moje wątpliwości, czy mogę posadzić taką jabłonkę dość blisko domu, naprzeciwko kuchennego okna tak, jak zaplanowałam. Teraz rośnie tam lilak formowany na drzewko, niestety o tej porze już niezły z niego „drapak”. Ale dwa lata służył zimą jako karmik dla ptaków. A ja razem z kotami miałam telewizje.. Pomyślałam, że rajska jabłonka, będzie dla niego idealnym zastępstwem. Oczywiście kupiłam „sercem” i nawet nie wiem jaka to odmiana. Mam pytanie w jakiej odległości od domu najlepiej ją posadzić ?
No leje, Izabelko, moje poletko na truskawki czeka, a i inne dobrocie na miejsce czekają.
Cierpliwość zostanie nagrodzona i jutro wyjrzy słońce. Tak myślę.
Ciesze się i już wstawiam zdjęcia poglądowe ( robione na początku czerwca) Strzałką zaznaczyłam miejsce gdzie prawdopodobnie rosłą brzoza
Na czerwono zaznaczyłam dziurę, którą chcę wypełnić sadząc drzewo za siatką w lesie.
Niebieska strzałka wskazuje siatkę, przez która z lasu przerastają żarnowce Na fioletowo zaznaczyłam cisy, które zamierzam tam posadzić, żeby stworzyć zakątek ze stolikiem i 2 krzesłami. Na zielono zaznaczyłam dęba który posadził poprzedni właściciel i ciągle ma mączniaka z zasady nie wycinam drzew, więc pewnie będę się z nim męczyć podobnie jak z żółtymi tujami, które zostały zasadzone jako osłona przed lasem ?
Witam się u Ciebie Agatko moja imienniczko, czy dowiem się jak nazywa się ta paprotka, poszukuję jej i nie mogę znaleźć w necie bez jej nazwy?
Idealnie pasuje do Twojego tajemniczego leśnego ogrodu...podziwiam wszystkie zakątki jakie stworzyłaś w ogrodzie...pięknie masz, a frontowa urzeka
Pozdrawiam
Chyba że z dyń. Pokazuj. Ja sobie tylko jedną dynię bambino zostawiłam, i jedną piżmową. Na jesienną chandrę mi wystarczy. Na Wasze popatrzę.
Cukinie jeszcze rosną.
Rozchodnik bez nazwy. Podbaja mi się takie ładne kwitnace na ciemny róż. Ten Goodbud wyglada intersująca, i inne też
Wiecie może czemu jezówki (to chyba te Magnus te wysokie ponad metr) takie grubaśne pędy puściło? Nie przepadam za ta jeżówka. Będę je wysadzac stąd, ale nie wiem czy teraz we wrzesniu czy na wiosne? ( siałąm je z nasionek)
Trzcinnik mam dwa KF i krótkowłosy Brachytrycha .
Rachytrycha u mnie rośnie tak ok.70cm i ma wyprostowane listki teraz zaczyna kwitnienie.Trzęślicy nie mam
.
Tu marnie wygląda bo mocno dzieliłam go wiosną.
Dzisiaj byłam w Lidlu znowu nakupilam. Tym razem cebulki tulipanów. Ręką sięgała też po czosnki, ale zrezygnowała.
Tulipany 6 paczuszek po 2 kg van Eijk różowe nie focilam bo schowane. Jeden worek Salomon van Eijk, jeden "Mystica van Eijk, jeden "Purple flag"
Jeden worek 2 kg kosztuje 34,99 w jednym woreczku jest ponad 60-62 tulipanów więc moim zdaniem się opłaca ok 56 groszy. Piękne dorodne cebulki.
Ania Warszawa się zmienia, ale też coś takiego sfocilam w samym śródmieściu metro Świętokrzyska kiedyś tam były pawilony. Tak się zastanawiam czy to nie działka prywatną.
Nie wiem czy sobie przypominasz ANiu tam kiedyś jakiś Chińczyk czy Wietnamczyk postawił samolot i restauracje zrobił. Samolotu nie ma ale pozostało to co widać.
Miałam tego nie pokazywać bo wstyd
Teraz każde miasto jest ładne nawet na tym kiedyś brudnym Śląsku czysto kwiatów od groma Śródmieście Katowic nawet palmay spore w donicach rosną.
Tak trzymać nie mamy się czego wstydzić.
Bardzo duże zmiany młodzi myślą, że tak zawsze było.