Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Jak udekorować ZIEMIANKĘ ? 23:03, 06 kwi 2013

Do góry
Agata, witam
to jest ziemianka ? tzn jak jest we wnętrzu ? ma sklepienie z kamieni ?
ja mam właśnie piwniczkę ziemną, tak ją nazywam, zbudowana jest z kamieni a tylko na zewnatrz jest pokryta ziemią...
po prostu traktuje tę zewnętrzną część jak skalniak,sadzę różne rośliny, które dają sobie radę w takich warunkach...troche eksperymentuję, a od strony pn jeszcze nie ma nic oprócz trawy
pozdrawiam
Mio Amore :) 15:53, 23 mar 2013

Do góry
Mam chwilkę więc dodam kilka zdjęć ,które znalazłam bo dopiero teraz wiem, że warto jest robić zdjęcia.
Najbardziej żałuję, że nie mam zdjęć moich Bugainvillii, które sama wyhodowałam od patyczka i wszystkie trzy miały po 1,5 wysokości kwitły mi pięknie na różowo, czerwono i pomarańczowo, ale niestety dwa lata temu pierwszy przymrozek je całkowicie umroził

Na tych zdjęciach jest hustawka z której jestem bardzo dumna Oczywiście mój plan, wymiary i wkład własny przy drobnej pomocy męża On pracując przez jakiś czas w tartaku przygotował materiał, a później to dwa tygodnie i huśtawka gotowa

Tutaj altanka (płytki sama układałam) już po dodaniu przedłużenia
Na drugim planie gruz, który trochę mnie drażni, ale w tym roku zrobię na nim skalniak.

To tył ,te kraty tez sama zbijałam. Zdjęcia są z tamtego roku z wczesnej wiosny i trochę się już pozmieniało od tamtej pory np. krata już parawie całkowicie jest pokryta winobluszczem.

A tu moje donice z opon Pierwsza stoi na studni betonowej, którą już przerobiłam ale dopiero muszę jej zrobić zdjęcie. Mam jeszcze masę innych wzorów, ale na telefonie i może jutro uda mi się je jeszcze dodać.

Skarpa w ogrodzie 10:33, 22 mar 2013

Do góry
Witajcie!
Jeśli pozwolicie, dorzucę zdjęcie mojej skarpy, która z racji strony płd aż się prosi o skalniak z tarasowaniem.
Szukam kamieni - zapaliłam się na piaskowiec, bo pięknie komponuję się z roślinnością i drewnem.
Macie jakieś doświadczenia? Wiem, że nie jest on tak trwały jak granit, ale tańszy i dla mnie ładniejszy.
Jest sporo kopalni piaskowca, ceny przeróżne, ale chodzi tylko o to, by znaleźć dobre źródło z twardym kamieniem nieregularnym.
Gleba u nas jest gliniasta i kwaśnawa, ale na wierzchu mamy 30cm dobrej ziemi (IV klasa).
Skarpa jest nachylona 30st, rozciąga się wzdłuż obu boków.

Jurajski Ogród 23:06, 19 mar 2013

Do góry
Tomku, to była jedna z pierwszych roślin, które kupiłam na skalniak, wtedy jeszcze nie było w szkółkach opisów, mogę tylko powiedzieć, że kwitnie na żywo pomarańczowo, kwiatostany ma podobne do gęsiówki, ale wyższe i brzydsze, brzydko przekwita, liście drobne, podłużne, lepiej wygląda nie kwitnąca, trzeba ją często odmładzać, by zachowała formę. U mnie było jej troche za sucho i zostalo mi jej niewiele (bo traciła ladny wygląd). Na niektórych zdjęciach widać ją kwitnącą. Pozdrawiam
Skarpa w ogrodzie 20:21, 17 mar 2013

Do góry
Ja też mam do zagospodarowania skarpę wokół domu. Planuje zrobić gigantyczny skalniak.
Jak mi się uda pozbyć chwastów oczywiście. Glebę mam gliniastą , ubogą raczej kwaśną. Poradźcie jakie roślinki będą najlepsze.
Cztery łapki - zwierzęta domowe 01:07, 16 mar 2013

Do góry
I jeszcze jedno zdjęcie utrzymane w aktualnym zimowym klimacie. Oto mój przedogródek (skalniak z macierzanką na skarpie) a na nim wiąz parasolowaty który stanowi stały punkt obserwacyjny dla kota moich sąsiadów.

Nie wiem czy to widac wyraźnie bo robiłam telefonem z okna i nie chciałam spłoszyć mojego "modela"
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 16:17, 15 mar 2013

Do góry
Obiecałam swego czasu, że pokażę Wam jak powstawał mój ogród. Znalazłam wolną chwilkę i wybrałam trochę zdjęć dokumentujących powstawanie naszego miejsca na tej Ziemii. Wybaczcie tylko proszę, że to są zdjęcia stricte dokumentacyjne Nie umiem "obrabiać" artystycznie" takich fot
W takim razie zapraszam do mojej opowieści:

1. Zakupiona działka została ogrodzona, teren wstępnie oczyściliśmy i w narożniku stworzyliśmy ogrodowy przetrwalnik - czyli przenieśliśmy część naszych roślin z poprzedniego ogrodu - te które udało się uratować - piwonie, róże, azalie, paprocie, tulipany i żonkile, forsycje, derenie i młodą glicynię, powojniki, pigwowce, tawuły itp...
Wodę przywoziliśmy do podlewania w butlach.

2. Nasz "przetrwalnik" w zbliżeniu

3. Trwa budowa, czyli - dewastacja terenu wokół przyszłego domu. Staramy się trzymać budowlańców zdala od naszego przetrwalnika.

4. Powoli zbliżamy się do końca budowy. Teren wokół domu wygląda jak po kataklizmie.

5. Tak to wyglądało od strony przyszłego tarasu.

6. Góra ziemii do rozwiezienia i usypania górek i dolinek, których celem ma być też ochrona przed spływającą z pól za ogrodem wody.

7. Mąż zaczyna budować taras. Asystuje mu malutka Maya - owczarek belgijski groenendael.

8. Czasami trzeba się mocno puknąć w głowę, żeby dobrze zrobić taras

9. Pierwsze prace są już za nami. Pierwsza partia trawników została wysiana, Pierwsze rośliny zostały przesadzone z przetrwalnika na miejsca stałe. Pierwsze chodniczki zostały położone. Maya wypala siuśkami pierwsze placki w trawie

10. Widok częściowo od frontu - fachowo nazywanym przedogródkiem oraz od strony bramy wjazdowej. Pod domem widać uratowany milin (długo nie chciał dać oznak życia) oraz zakupioną różę pnącą climber "That's jazz" jak też czerwoną ozdobną śliwę. Kolejna część ogrodu została wyrównana i obsiana trawą. Tam gdzie stoi samochód będzie w przyszłości wiata, więc w tym miejscu poza koszeniem chwastów nic nie robimy A po płocie wije się fasola ozdobna i groszek pachnący.

11. A tutaj widok od strony tarasu, który został prawie ukończony. Na zboczu górki zaczyna powstawać skalniak. W oddali widać miejsce po przetrwalniku, na którym powstawać będą rabaty z ziołami i najpotrzebniejszymi warzywkami, obok kompostowniki (każda ilość kompostu jest nam potrzebna). No i widać zarastające komosą miejsca pod przyszłą drewutnię oraz dalsze części tarasu.

Tak wyglądały początki. W zeszłym sezonie dużo w ogrodzie się zmieniło ale jakoś zabrakło czasu na fotograficzną dokumentację. Wolałam "wsadzić ręce w ziemię" niż biegać z aparatem w ręku Powstał skalniak, dalsza część tarasu, drewutnia wiata na samochód, rabaty kwiatowe, oczko wodne z malutkim podestem. Została częściowo obsadzona górka nad skalniakiem. Przy ogrodzeniu zostały posadzone sadzonki ogników szkarłatnych a z drugiej strony maliny, jeżyny i czarna porzeczka. Powstała też pergola przy tarasie.
Jak tylko wiosna do nas zawita na dobre i będzie można wyjść do ogrodu - postaram się zrobić kilka fotek pokazujących stan obecny ogrodu. No i oczywiście dalsze efekty pracy nad nim
Jurajski Ogród 22:31, 14 mar 2013

Do góry
Piękny masz skalniak.... Ja sobie też górkę usypałam ..a co ... płasko nie lubię Muszę jeszcze nad nim popracować, ale skarpę mam
Perukowiec cięty nisko mi się spodobał..chociaż wtedy chyba już nie kwitnie
A tak wogle to mam sentyment do Jury... oj jeździło sie kiedyś co tydzień
Mój ogród - złe dobrego początki 08:03, 13 mar 2013

Do góry
Witam i pozdrawiam To coś w rodzaju koniczyny strasznie rozłazi się, najlepiej użyj ostrożnie chemii, u mnie poszło kilka metrów poza skalniak.
Ania i róże i cała reszta :) 20:42, 12 mar 2013

Do góry
Aniu głosuję za lawendą jeden gatunek tak by się rozsiewała i mogłas robić sadzonki - całysz szpaler pieknie by wyglądał , albo ogródek rozchodnikowy, moze gdzieś donica ? a może pod murek skalniak - przmyśl jak masz robić kostke - więc może najpierw kostka a potem dalsze prace - ciekawa jetem co wymyślisz

pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:44, 11 mar 2013

Do góry
mira napisał(a)
Aniu wymysliłam dziś, że w czasie kwitnienia lilii musze Cię odwiedzić - to wyjątkowy czas u Ciebie, hmm znaczy stale taki jest bo jak zakwitną te krokusy .. no ale trzeba wybierać więc skalniak zjawiskowy widziałam to teraz czas na lilie - masz Landini i podoba Ci się - bo z kawiatkami jest tak że niektóre na zdjąciach dobrze wychodzą a w realu trochę jest inaczej
pozdrawiam

Nie mam. Albo jeszcze nie mam... i nie pamiętam co teraz kupiłam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:51, 11 mar 2013

Do góry
Aniu wymysliłam dziś, że w czasie kwitnienia lilii musze Cię odwiedzić - to wyjątkowy czas u Ciebie, hmm znaczy stale taki jest bo jak zakwitną te krokusy .. no ale trzeba wybierać więc skalniak zjawiskowy widziałam to teraz czas na lilie - masz Landini i podoba Ci się - bo z kawiatkami jest tak że niektóre na zdjąciach dobrze wychodzą a w realu trochę jest inaczej
pozdrawiam
Nigdy nie mów nigdy 20:38, 05 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Mam obiekcje co do krwawnika... tu mam małe doświadczenie, mi na żyznych rabatach nie chciał ładnie rosnąć, robił się byle jaki, przesadzony na skalniak gdzie ma sucho zaczyna rosnąć ładnie.. wniosek może być taki, że ziemia musi być sucha i bardzo przepuszczalna i pełne słońce. Ja bym wybrała floksy, ale floksy czasami łapią grzyba i trzeba je opryskać.... pomimo wszytko wybrałabym floksy,, uszczykiwane gałązki wiosną powodują, że długo kwitnie. Moje pełne białe floksy już ruszyły z wegetacją i rosną.. dziś wypatrzyłam że ruszyły

Tak, floksy będą. Bliziutko tam teraz rosną, niedaleko będę przesadzać. Moje ciemnoróżowe są, chyba 5 mam Spore są, chyba starczy.

Białych nie mam, ale na drugą stronę zaplanowałam przy fioletowych astrach angielskich.

Jak to : ruszyły ???!!!
Nigdy nie mów nigdy 20:21, 05 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Mam obiekcje co do krwawnika... tu mam małe doświadczenie, mi na żyznych rabatach nie chciał ładnie rosnąć, robił się byle jaki, przesadzony na skalniak gdzie ma sucho zaczyna rosnąć ładnie.. wniosek może być taki, że ziemia musi być sucha i bardzo przepuszczalna i pełne słońce. Ja bym wybrała floksy, ale floksy czasami łapią grzyba i trzeba je opryskać.... pomimo wszytko wybrałabym floksy,, uszczykiwane gałązki wiosną powodują, że długo kwitnie. Moje pełne białe floksy już ruszyły z wegetacją i rosną.. dziś wypatrzyłam że ruszyły

Aniu, floksy chyba zostaną, bo Kasia je ma, więc sprawa sam się rozwiązała, ale dobrze wiedzieć, że nie lubi mokrego...
Nigdy nie mów nigdy 20:02, 05 mar 2013

Do góry
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:03, 03 mar 2013

Do góry
Plac budowy

Tu był kiedyś skalniak a będzie donica z nasadzeniami ......To jedyne miejsce jakim można dostać do ogrodu wszelkimi pojazdami .....Dlatego długą chwilę będzie tu jeszcze ruinka ....

A tutaj miejsce na altanę

I przewodnik jak mniej więcej to będzie wyglądało

Mój goły ogród -( 02:51, 02 mar 2013

Do góry
Witam Wszystkich. Potrzebuję pomocy ;-( mój ogród który ma dopiero powstać jest w opłakanym stanie.

Nie ma jeszcze domu ,ale chciałabym stworzyć już ogród aby swobodnie sobie rósł. Na razie postawie malutki domek tak aby spędzać na działce wolne chwile. W poprzednim roku posadziłam jałowca Skyrocket u góry i z prawej strony działki , chciałabym sie zasłonić, ale ten jałowiec nie wygląda najlepiej - jest jakiś golaśny, ładnie to nie wygląda podobno potrzebuje dwóch lat na rozrost ale niewiem czy coś z tego będzie.

Wygladał ładnie tak mi się przynajmniej zdawało.kilka fotek jałowca.

Działka ma 40 metrów szerokości i 50 długości.Planowałam że posadzę połowę działki w około jałowce a na dolnej części świerki.kilka zdjęć całości działki ,teraz jest ogrodzenie tymczasowe z siatki leśnej,póżniej będzie ogrodzenie typu ranczo dom w przyszłości z bala w kształcie litery L.

Wjazd na działkę jest od strony lasu,kiedyś martwiłam się że będzie tam za mało słońca ale w lecie praktycznie cały dzień jest nasłonecznina po za wąskim pasem cienia który w pierwszej połowie dnia jest pod lasem a póżniej z lewej strony działki 85 % jest nasłonecznione.

Z lewej strony działki u góry postawiony jest grill (jeszcze nie wykończony) będzie wkomponowany w tarasik małego domku wypoczynkowego około 20m2.zrobiłam malutki skalniak moze przypomina choć troszkę skalniaka eheheh.

Na kratkach jest owiniety bluszcz posadziłam go jak nie miał juz listków.Mam sporo drzewek w doniczkach wszystko to iglaki zalezy mi aby na dole działki przy lesie i po prawj stronie do połowy działki rosły wzdłuż ogrodzenia świerki i sosny dwa rzędy w szachownicę ale tak aby nie były sciśnietę sadzone co 3 metry żeby rosły swobodnie a przy okazji osłoniły mnie od strony drogi.Rospisałam sie strasznie ale potrzebuje pomocy,spróbuje wrzucić projek działki gdzie będą stały budynki w przyszłości.

Kolor różowy to posadzone jałowce ,kolor żólty mam zamiar tam posadzić jałowce ale ze względu że bedą w tym roku kopać tam pod wodociagi na razie nic nie mogę tam posadzić.kolor jasny niebieski miałam w planach posadziś swieki ,sosny .z lewej strony duzy wjazd z garażem na srodku dom,u góry po lewej stronie malutki domek z tarasem i grilem.trawy jeszcze nie siałam chciała bym robić to etapami .
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:16, 28 lut 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
pogoda super ja jeszcze nie dotarłem do sadu z robotą bo tam mam reszki jabłek porozrzucane po ogrodzie przez ptaki

jesli masz sad - to zazdroszczę, a ptaki muszą mieć co jeśc - u mnie w różnychmiejscach jest różnie mam tez zwalki śniegu - ale tez skalniak w słonecznym miejscu i inne miejsca słoneczne

więc hiacynty się wyrywają

Działeczka ROD, brak doświadczenia, ale ogromna radość :) 20:51, 25 lut 2013

Do góry
Przed zimą "skalniak" wyglądał tak:

tył:

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:39, 25 lut 2013

Do góry
te są u mnie niezniszczalne rosną nawet w kamieniach i są samoobsługowe

krwawniki też świetnie - moja nowa miłość - zamówiłam już nowe
krwawniki lubią biedronki a biedronki mszyce - sprawdę

zapowiadają piękną pogodę na ten tydzień - pewnie w piątek wtargnę i po lewej stronie mój skalniak wymuskam z pierwszą siłą

ale wcześniej troche posprzątam - pogrzebię w doniczkach przy moim stoliczku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies