Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w lesie, projekt, pomożecie ?

Ogród w lesie, projekt, pomożecie ?

ewalm 13:53, 14 lut 2013

Deboro, witaj, jakie masz piekne miejsce na ogród.

Oglądałam Twój zacieniony zakątek przy domu. Brałaś pod uwagę oczar ?
AgataBC 14:39, 14 lut 2013

oczar by tu chyba zmarzł... ale pewnie, żebym brała pod uwagę ; )
AgataBC 14:44, 14 lut 2013

noo miejsce jest piękne.. pokaże wam zdjęcia jak wiosna przyjdzie
ewalm 13:22, 15 lut 2013

Oczary nie są jakieś strasznie wrażliwe. Młode można okrywać potem sobie radzą.
AgataBC 21:06, 15 lut 2013

to w takim razie może się za jakimś rozejrzę, zamiast tej magnoli ..
AgataBC 11:46, 21 lut 2013

Koło Kalisza w Tłokini mam szkółkę Zymon i tam mogę kupić jakąś piękną magnolię. Myślałam o żółtej - ma ktoś doświadczenia z nią związane ? Czy są tak samo czy bardziej wrażliwe na mrozy? Mam białą odmianę magnoli, której kwiaty pięknie pachną- jak w kwiaciarni. A może znacie jakąś z żółtymi pachnącymi kwiatami ?

Oczaru musiałabym poszukać w innej szkółce. Myślę o tej odmianie mieszańcowej - wirgilijsko-japońskiej. Nie wiem na co się zdecydować. Co bardziej zniesie półcień ? magnolia? oczar?
anna_g 20:56, 21 lut 2013

Przeczytałam od początku bardzo mi się podoba ten pomysł z paprociami, hostami, iglakami. Tym bardziej że po tym artykule
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/244-moje-paprociowisko-czyli-co-lubia-paprocie
tak bardzo zapatrzyłam się w paprocie, że znalazłam dla nich miejsce i niedługo też poproszę o wsparcie w planowaniu - tym bardziej się cieszę, że mogłam to sobie poczytać u Ciebie
o paprociach jeszcze tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/929-paprocie-ogrodowe
co prawda w planowaniu nie pomogłam, ale zerknij może na linki. Artykuł zawiera dużo ciekawych rzeczy o paprociach i o tym "co do czego gdzie i jak" - może coś dla siebie znajdziesz
AgataBC 21:59, 21 lut 2013

Bardzo dziękuję Aniu tutejsi ludzie mówią, że w paprociach jest najwięcej kleszczy, ale dla tych kilku znajdę miejsce mimo wszystko, dziękuję za linki- poczytam, pozdrawiam !!
AgataBC 20:30, 27 kwi 2013

zmiana w planach. postanowiłam wywalić ten płotek i wydłużyć tę rabatę aż do końca ogrodzenia. będzie więc częściowo półcienista a częściowo cienista. Pomysłu nie mam za bardzo na nasadzenia. Będę wdzięczna za sugestię. Będzie mieć w sumie długości ok. 7m. a szerokość różnie od 3 do 4m. Za tym płotkiem co będzie wywalony jest tylko niewielki skalniak z rozchodnikami, rojnikami, i trawą, i jałowiec pospolity (wys.ok.1,5m). Poza tym nie ma nic szczególnego, jest tam pole do popisu. Na tym planie to widać mniej więcej. I przypominam też jak wyglądał ten płot i rabata przed nim.

Na zdjęciu widać że tam słup jest, chciałabym żeby coś go porosło. I chciałabym tam więcej zimozielonych roślin, żeby zimą nie było goło.
Widzę tam też jakieś krzaki, taki trochę "małpi gaj".
AgataBC 22:36, 03 maj 2013

płotu już nie ma, wygląda to dziwnie ale będzie więcej miejsca i w rezultacie będzie lepiej to wyglądało.