Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogród bez reguł 15:41, 03 lis 2019

Do góry
Teraz krótki opis miejsc problematycznych:
14, 15, 16 - ściana SE (południowo - wschodnia).
Żywopłot dł. 12m - stary wycięty, powoli sadzę nowy, tym razem nieformowany. Posadzone są 2 jarząby, świdośliwa, żylistek, kalina angielska i dereń kousa.
W przedłużeniu żywopłotu jest murek dł. 5m zbudowany z pustaków, na szczęście tylko ułożonych jak klocki, bez zaprawy. Planuję usunąć pustaki a siatkę graniczną zamaskować płotem z drewnianych paneli. Wzdłuż płotu rabata cienista, trzeci jarząb kolumnowy i kalina? dereń? wyjdzie w praniu .
16 to przyszły kącik wypoczynkowy z pergolą, leżakami, stolikiem.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:33, 03 lis 2019

Do góry
W zagajniku brzozowym uwidoczniły się gałązki derenia białego i rozłogowego Flaviramea.

Od frontu zdobią tę rabatę bukszpanowe kulki. Budki lęgowe zostały wyczyszczone, miały też przegląd techniczny.

Kalina angielska bardzo nietypowo wchodzi w jesienne klimaty.

Oczar wciąż czaruje.

Tawuły japońskie w barwach starego złota.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:44, 02 lis 2019

Do góry
Kalina Tomentosum

Słodkie kosmosy z hortensjami

Nasionka pozbierałam
Ania -Spełnione marzenie 20:39, 01 lis 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
No to teraz warzywniaczek

1 rząd margaretki na przemian z kalina ( jeśli się przyjmie)
2 rzadki truskawek
3 pas zieleni to poplon
4 kilka krzaczków malin
5 ( tego nie widać )
Trochę klonów i yuki

Za truskawkami.
Kilka drzewek owocowych
A w nich 12 kolorów irysów .

Zawrót głowy normalnie.
Ania -Spełnione marzenie 18:36, 01 lis 2019

Do góry
No to teraz warzywniaczek

1 rząd margaretki na przemian z kalina ( jeśli się przyjmie)
2 rzadki truskawek
3 pas zieleni to poplon
4 kilka krzaczków malin
5 ( tego nie widać )
Trochę klonów i yuki

Za truskawkami.
Kilka drzewek owocowych
A w nich 12 kolorów irysów .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:11, 31 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Co to za kolorowy krzew po lewej na dole? Kalina, dereń?

To moja największa i najstarsza magnolia.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:06, 31 paź 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Piękny ogród w przedzimowej odsłonie .
Co to za kolorowy krzew po lewej na dole? Kalina, dereń?
Pszczelarnia 17:39, 30 paź 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Kalina to japońska, viburnum plicatum 'Mariesi'.

Rosa glauca to piękna róża parkowa. Śliczna o każdej porze roku. Ma taki niebieskozielony kolor liści i pięknie się przebarwia i owoce ładne i bardzo zdrowa i rosła pod brzozą (teraz już bez brzozy) i dawała sobie radę. Ma ładny pokrój.

Przy kulach zimozielonych podobają mi się również hakone.

Żeleźniak bulwiasty, o którym piszesz: mam go i nigdy nie dawał jakiegoś spektaklu. Z nasion nie umiałam pozyskać a ciężko się dzielił. Fajnie w czerwcu wyglądał przy różach angielskich ale łodygi kwiatowe się kładły, więc szybko ścinałam i w lecie oraz jesienią już nie miał znaczenia estetycznego dla ogrodu.

Bodziszki są dobre na wszystko. Ja dopiero się ich uczę.

Ależ się cieszę, widząc tak dużą kalinę Mariesi u ciebie. Nabyłam niedawno dwie, jedna już posadzona, nad drugą cały czas się waham. Patrząc na twoją myślę, że już wiem. Napisz mi jeszcze w jakim mniej więcej czasie osiągnęła takie rozmiary i jaką przestrzeń u ciebie zajmuje. Mam kącik przy drewutni, widoczny z okien domu. Myślę, że to będzie dobre miejsce, tylko aby mądrze ją posadzić. Ona musi być wyeksponowana. A zarazem dojście po drewno wygodne.
A żeleźniak u ciebie to w takim razie ten żółty? On podobno najlepiej jesienią wygląda. Twój na zdjęciu bardzo ładny. Suchy, ale trzyma formę
Bodziszki Anitka bardzo mi poleca, mam od niej dwa. Zniosły niesamowicie trudne warunki, żelazne rośliny, warto sadzić. Przyszła wiosna to u mnie więcej takich wypełniaczy. Stąd tyle pytań i rozmyślań. Sadzenie lekką, malarską ręką nie wychodzi mi wcale. Ale postaram się choć trochę zapełnić nowe rabaty, na których szkielet już jest.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 12:57, 30 paź 2019

Do góry
Kalina zrzuciła już liście

Borówki jeszcze są bardzo dekoracyjne

Pszczelarnia 09:55, 30 paź 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Kilka nazw godnych zapamiętania, a nawet zakupu
Dereń "Kesselringii", klon "October glory", judaszowiec. Zaciekawiła mnie ta Rosa glauca? I kalina, pamiętasz nazwę?
Sesleria niesamowicie dodała lekkości zielonym kulom, chyba zgapię przy cisach. Miskant limonkowy jakoś mi w tle nie przeszkadza. Przekwitanie żeleźniaka urzeka nawet bardziej niż kwitnienie. Ciekawe czy fioletowa odmiana "Amazone" równie ładnie się starzeje. I hakone podsadzę bodziszkiem. Tyle inspiracji. Wracam już kolejny raz. Tak się nieraz zamyślę, że nie piszę. A potem hurtem.

Kalina to japońska, viburnum plicatum 'Mariesi'.

Rosa glauca to piękna róża parkowa. Śliczna o każdej porze roku. Ma taki niebieskozielony kolor liści i pięknie się przebarwia i owoce ładne i bardzo zdrowa i rosła pod brzozą (teraz już bez brzozy) i dawała sobie radę. Ma ładny pokrój.

Przy kulach zimozielonych podobają mi się również hakone.

Żeleźniak bulwiasty, o którym piszesz: mam go i nigdy nie dawał jakiegoś spektaklu. Z nasion nie umiałam pozyskać a ciężko się dzielił. Fajnie w czerwcu wyglądał przy różach angielskich ale łodygi kwiatowe się kładły, więc szybko ścinałam i w lecie oraz jesienią już nie miał znaczenia estetycznego dla ogrodu.

Bodziszki są dobre na wszystko. Ja dopiero się ich uczę.

Pszczelarnia 19:16, 29 paź 2019

Do góry
Dziękuję za jesienne kadry. Są obłędne.
"Żeby nie przegadać tej jesieni" - genialne spostrzeżenie.
Udało mi się wiele razy, o różnych porach dnia, wczesnym rankiem, późnym wieczorem a nawet nocą posiedzieć w ogrodzie. To była niesamowita przyjemność. Mam nadzieję, że tobie również czas pozwolił łapać te magiczne chwile. Okoliczności przyrody masz bajkowe. Zacytuję kilka zdjęć, pięknych kadrów nigdy za wiele

Kilka nazw godnych zapamiętania, a nawet zakupu
Dereń "Kesselringii", klon "October glory", judaszowiec. Zaciekawiła mnie ta Rosa glauca? I kalina, pamiętasz nazwę?
Sesleria niesamowicie dodała lekkości zielonym kulom, chyba zgapię przy cisach. Miskant limonkowy jakoś mi w tle nie przeszkadza. Przekwitanie żeleźniaka urzeka nawet bardziej niż kwitnienie. Ciekawe czy fioletowa odmiana "Amazone" równie ładnie się starzeje. I hakone podsadzę bodziszkiem. Tyle inspiracji. Wracam już kolejny raz. Tak się nieraz zamyślę, że nie piszę. A potem hurtem.

Ptasi gaj 17:46, 29 paź 2019

Do góry
Elu obejrzałam piękny spektakl jesienny u ciebie. Dęby kolumnowe z hortensjami zachwycają, trawy również. Ta kalina Wanatabe długo kwitnie. Ciekawe jak u Ciebie się będzie sprawować. Ja poluję jeszcze na St Keverne, ale chcę kupić stacjonarnie. Na razie jeszcze nie trafiłam, ale też rzadko do szkółek zaglądam. Wykorzystałaś ładną pogodę na maxa.
Pszczelarnia 22:10, 28 paź 2019

Do góry
Klon polny w jakiejś odmianie

judaszowiec 'Forest Pansy' edit: nie, nie - to jest 'Ruby Falls'

Kalina koreańska ładnie się przebarwia, choć niewieloma liśćmi, bo szybko je gubi

A tutaj ciemiernikowa zapowiedź przedwiośnia

Dereń 'Ivory Hallo' jeszcze się trzyma

Ogród bez reguł 18:16, 28 paź 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Też mam taki układ żylistek, kalina ale nie świdośliwa tylko bez czarny 'Eve'i nad nim teraz dumam, ze za wysoki do pozostałych.

Czyli pomysł nie był zły Jestem bardzo ciekawa, jak to będzie rosło
Ogród bez reguł 16:41, 28 paź 2019

Do góry
Też mam taki układ żylistek, kalina ale nie świdośliwa tylko bez czarny 'Eve'i nad nim teraz dumam, ze za wysoki do pozostałych.

Bylinowa łąka 23:56, 27 paź 2019

Do góry
Moje foteczki stare, bo z 13 października, ale wstawiam. Przynajmniej jeszcze trochę koloru na nich jest.

Widok z dołu na brzozy, a powyżej domku złociły się graby.

Kalina Kilimandżaro i molinia arundinacea

Więcej nie pokażę, bo zdjęcia wgrywają się bardzo wolno, a jutro dzień roboczy.
Pozdrawiam wszystkich zaglądających i dobranoc.
Ogród bez reguł 20:01, 27 paź 2019

Do góry
Anulka, ten murek to układanka z pustaków. Za nim jest siatka i granica działki. Więc mam zamiar rozebrać murek, na siatkę dać drewniane panele, i coś posadzić - trzeciego jarząbka, jakiś krzew - może kalina? a pod płotem będzie cień - rabata cienista ?
I kątek wypoczynkowo - rekreacyjny z paleniskiem i leżakownią
Ogród bez reguł 18:35, 27 paź 2019

Do góry
Yes, yes, yes!!! Przestało padać trochę po 14 No to poleciałam. Dołożyłam ziemi. Przekopałam. Dołożyłam kompostu, ziemi liściowej, obornika jak puch . Przekopałam. I na wyścigi z czasem sadziłam - bo zaraz ciemno, a w domu zakwas - wędrowniczek wyłazi ze słoika

Posadziłam dwa jarząbki w odstępie 1,5m - po konsultacji z Anulką . Trzeciego pewno zadołuję, bo in tractu zmieniła mi się trochę koncepcja . Otóż - na drugim zdjęciu widać murek z pustaków. Posłuchałam eM-a (który podobno mówi mi o tym od 2 lat ) i postanowiłam murek zlikwidować. I trzeci jarząbek pójdzie w tamtą stronę.
Cd. nasadzeń jutro - chyba zabiorę tym razem czołówkę - od lewa do prawa ma iść żylistek, kalina angielska, świdośliwa Balerina. Potem cd. kopania i odgruzowywania.
A zdjęcia to już z lampą robiłam
Ania -Spełnione marzenie 07:57, 27 paź 2019

Do góry
waldek727 napisał(a)

Może Cię to zainteresuje Aniu to powiem Ci, że podobnym do ,,Carmen" rozchodnikiem jest rozchodnik o jeszcze intensywniejszym rubinowym wybarwieniu kwiatostanów ,,Mr Goodbud".
Kalinę ,,Kilimandżaro" możesz kupować w ciemno. Jeszcze dłuższe i obfitsze kwitnienie ma kalina japońska ,,Watanabe".

Witaj Waldku

Ok bardzo dziękuję
Każda porada jest dla mnie ważna.

Nie znam zbyt wiele roślinę
Może jeszcze coś polecisz ?

Ania -Spełnione marzenie 02:25, 27 paź 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Waldek
Dziękuję
Teraz zbieram nazwy
Może jeszcze jakąś roślinę rozpoznasz
Już pędzę re-wizytą

Może Cię to zainteresuje Aniu to powiem Ci, że podobnym do ,,Carmen" rozchodnikiem jest rozchodnik o jeszcze intensywniejszym rubinowym wybarwieniu kwiatostanów ,,Mr Goodbud".
Kalinę ,,Kilimandżaro" możesz kupować w ciemno. Jeszcze dłuższe i obfitsze kwitnienie ma kalina japońska ,,Watanabe".
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies