Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

eVka 12:04, 28 paź 2019

Jarząbkowa zaraza jest fajna, bo i jarząbki są warte zainteresowania się nimi
anka_ 12:34, 28 paź 2019

galgAsia napisał(a)
Taaa… Ja się cieszyłam, że w realu nie ma, to AniaCh podrzuciła mi namiary z neta . Ale uczciwie przyznam - sama chciałam
Kusisz? Daj namiar.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Makusia 15:02, 28 paź 2019

Ładne te Twoje jarząbki! W dodatku jeden z liśćmi
A Ty pełna poświęcenia- praca w deszczu?! Fiu, fiu czego się nie robi dla ogrodu
mrokasia 15:49, 28 paź 2019

Hmmm, hmmmm, hmmmm... nie wiem czy wiosną się nie skuszę na kolumnowego jarząba...
Pszczelarnia 16:41, 28 paź 2019

Też mam taki układ żylistek, kalina ale nie świdośliwa tylko bez czarny 'Eve'i nad nim teraz dumam, ze za wysoki do pozostałych.

sarenka 17:03, 28 paź 2019

Uspokoiłas mnie Asiu. Zatem w środę jade zakupy poczynić.
A palenisko mi też się bardzo podoba
galgAsia 17:41, 28 paź 2019

Poleciałam zaraz po pracy. Skorygowałam jednego jarząbka, bo po ciemku krzywo posadziłam . Skopałam następny kawałek, dodałam ziemi i dobroci. Posadziłam:
-żylistka Strawberry Fields,
-kalinę angielską,
-świdośliwę Ballerina,
-derenia kousa.
W planach dojście z kopaniem do miejsca, gdzie ma być ambrowiec i posadzenie go. Reszta do doła i czeka na wiosnę.
Ochłodziło się - około 17 było tylko +10C. Zaczęłam zbierać doniczki z wrażliwcami, bo mogą być przymrozki. Muszę jeszcze wykopać werbenę cytrynową i szałwię Love and Wishes i przenieść do pomieszczenia. Myślałam jeszcze o zrobieniu sadzonek z heliotropa i pelargonii bluszczolistnej, bo trafiły mi się piękne kolorki. Zobaczymy, czy zdążę. A może nie będzie wcale tych przymrozków...
Nowa12 17:47, 28 paź 2019

galgAsia napisał(a)
Poleciałam zaraz po pracy. Skorygowałam jednego jarząbka, bo po ciemku krzywo posadziłam . Skopałam następny kawałek, dodałam ziemi i dobroci. Posadziłam:
-żylistka Strawberry Fields,
-kalinę angielską,
-świdośliwę Ballerina,
-derenia kousa.
W planach dojście z kopaniem do miejsca, gdzie ma być ambrowiec i posadzenie go. Reszta do doła i czeka na wiosnę.
Ochłodziło się - około 17 było tylko +10C. Zaczęłam zbierać doniczki z wrażliwcami, bo mogą być przymrozki. Muszę jeszcze wykopać werbenę cytrynową i szałwię Love and Wishes i przenieść do pomieszczenia. Myślałam jeszcze o zrobieniu sadzonek z heliotropa i pelargonii bluszczolistnej, bo trafiły mi się piękne kolorki. Zobaczymy, czy zdążę. A może nie będzie wcale tych przymrozków...

U mnie ma być -5 to bym powiedziała ze regularny mróz a nie przymrozki .
galgAsia 17:48, 28 paź 2019

Teraz pytania do wszystkich mądrych:

1. Podlewanie
a) co kilka dni 5-10l
b) do momentu aż przyjdzie mróz i zmrozi ziemię?

2. Florowit pk
a) jednorazowo
b) w jakiej ilości?

3. Ściółkowanie
a) korą przekompostowaną
b) kompostem
c) samą misę
d) całą rabatę?

Dopuszcza się odpowiedzi poprzez wskazanie punktów i podpunktów, można również rozwinąć odpowiedź w formie monologu
galgAsia 17:52, 28 paź 2019

Nowa12 napisał(a)

U mnie ma być -5 to bym powiedziała ze regularny mróz a nie przymrozki .

To ja bym się, kochana, z Tobą zgodziła . U mnie -1, w porywach do -2C, ale wcale nie musi tak być. Pokładam duże nadzieje - być może złudne - w strefie 7a