Dziękuję, jest z nimi sporo zachodu zimą, ale latem są dość efektowne. Jeśli nie masz gdzie przechować zimą to szkoda kasy. Na Jarmarku Dominikańskim w Tarnobrzegu mieli je w sprzedaży po 30 zł. Pokazałam mojemu mężowi i mówię" to ja mam w doniczkach majątek"
Próbowałam różnych metod
Z donica wkopywalam do ziemi. Następnie wyciągałam z donicy i wsadzalam w głęboki dołek bezpośrednio do ziemi we wrześniu znowu wykopywalam w wsadzalam do donicy. Korzeń tak się rozrosł że donica była za mała.
Ma korzeń z bardzo drobnych korzonków ale bardzo gęstych. Więc wsadzając do donicy musiałam okaleczyć korzenie aby weszła.
W większa donice można by posadzić, ale trzeba mieć wózek widłowy i winde w domu na wsi. Gdyż zimę spędza w pokoju nad garażem tam jest zawsze jednakową temperatura 18 stopni. Zresztą wszystkie kwiaty tam mam nawet z domu powywozilam bo tam najlepiej rosną kwiaty. Taka mała oranżeria.
Ale z wysadzania bezpośrednio do ziemi zrezygnowałam i sądzę w większej donicy wiosna obkopuje wyrzucam stara ziemię i daje zmieszaną ziemię z obornikiem i wsadzam.
Rosną dobrze pisze w liczbie mnogiej bo w Wawie mam druga na balkonie i bardzo wysoka nie da rady jej przewieźć. Ta zimuje na klatce schodowej liście opadną i jest do lutego łysa taki drapak. Później ja tnę, nie nawoze i maj/czerwiec kwitnie.
Na wsi jest gatunek ładniejszy gęściejszy, w Wawie długie baty wypuszcza bez odrostów to ciepło też się na niej odbija.
Na wsi jest w półcieniu więc liście nie są spieczone.
Haniu bylo duuuzo ludzi i bylo wesolo ale dla mnie to przede wszystkim meczace. My bylismy glowniepodgladnac nowinki techniczne rolnicze. Emus jakies czesci chcial kupic ale nie znalazl, za to kupilismy EM itodosc duzo, bedziemy prykac laki. Ja kupilam tez o ogrodu cos do zastosowania na liscie. Prysnelam juz caly warzywniak i co mi tam wpadlo pod sprykiwacz
w namiotach bylo tak:
Takich namiotow bylo chyba z 5
Jeszcze dziś druga fajna trawka choć nie pokuszę się o porównanie na przestrzeni miesięcy.
Śmiałek darniowy, hortensje bobo i róże lovely fairy. A nad nimi powoli swoimi mackami zasiedla się powojnik 'Paul Farges' Summer Snow
Sierpień.
Początek
Zakwita odratowana królowa
Zaczynają dalie i perovskia. Widać też pysznogłówki.
Połowa sierpnia.
Przycięte szałwie i krwawniki zaczynają drugi raz kwitnąć.