Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tajemniczy Ogród 16:19, 29 sie 2019

Do góry
Ta rabata była dotychczas północną granicą naszego ogrodu, wiosną zamknę ją z drugiej strony, tam gdzie teraz zielenieje poplonik
I przy drewutni:

Tajemniczy Ogród 16:15, 29 sie 2019

Do góry
Kopać się nie da, gotować się nie da, to robię foty
Od ogółu:

Do szczegółu:
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:50, 29 sie 2019

Do góry
Na wystawie byla duza rabata daliowa

Malutki pod lasem 15:41, 29 sie 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Dawno zdjęć nie było, bo i nie ma co focić
Ale coś tam zrobiłam.

Na buksach na razie czysto
Szałwia ma drugie kwitnienie, dopiero drugie, bo zaspałam z cięciem, the fairy nieprzerwanie

Graby piękne! Ty masz fastigiaty czy Frans Fontaine? Ja posadziłam właśnie FF, ciekawa jestem, a nie pamiętam jakie Twoje.
Masz doświadczenie z trzecim kwitnieniem szałwii? Bo moja właśnie przekwitła po raz drugi i zastanawiam się, czy jeśli ją teraz ciachnę to jeszcze zakwitnie, czy lepiej dla dekoracji zostawić to ,co jest
Dalie - Dahlia 15:37, 29 sie 2019

Do góry
Troche Dali z Saksonskiej Wystawy Ogrodowej w Frankenberg

Mój ogrodowy pamiętnik 15:35, 29 sie 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Wrzosowisko nabrało kolorów.

Śliczne wrzosowisko ! Jednak wrzosy potrzebują słoneczka, w moim półcieniu słabiutko kwitną.. Masz piękny ogród, taki uporządkowany, chyba nigdy nie dopracuję się takiego stanu
Majówka na Majówce 15:22, 29 sie 2019

Do góry
Na ostatnim zdjęciu widać kawałek ścieżki przez rabatkę, którą zrobiliśmy z eMem - fajnie wyszło
A tak się tworzyła:

żeby nie było, czynnie uczestniczyłam w kładzeniu kamienia, tylko ktoś musiał robić fotorelację

Majówka na Majówce 15:15, 29 sie 2019

Do góry
Wejście w środek ogrodu z rabatą na początku tworzyło coś w rodzaju "l-ki", nie powalało mnie, ale nauczona doświadczeniem (pamiętamy Pana FOCHA zmiany wprowadzałam powolutku , Docelowo wszytko zaokrągliłam, a na dniach wydarłam kolejne fragmenty trawy pod nowe nasadzenia

Było:

Ogród w dolinie 15:00, 29 sie 2019

Do góry
Dziewczyny jak przygotować glebę dla platana Właśnie nabyliśmy jedynego, jest piękny

Kompletnie nie ogarniamy, możecie choć podesłać linka
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 15:00, 29 sie 2019

Do góry
blackstork napisał(a)
Mazan, dziękuję czym proponujesz pryskać Karate?

Czy pryskać już od razu?

Zdjęcia wyżerów:

U mnie takie dziury na hortensjach i różach powodują żerujące wieczorem opuchlaki. Walka z nimi jest trudna.
Majówka na Majówce 14:32, 29 sie 2019

Do góry
W międzyczasie troszkę zmodyfikowałam nasadzenia na samej rabacie, wzięłam sobie do serca rady Hani Gruszki, że ogród poza bylinami musi mieć drugie piętro w postaci krzewów, nabyłam dwa jaśminowce (snowbelle i virginal), żylistek strawberry fields, przesadziłam derenia o żółtych gałązkach i listach typu variegata (nie pamiętam nazwy), który wegetował za domkiem ogrodnika a tu nagle "rozkwitł" na rabacie niczym panna młoda przed ołtarzem , do tego dwa lilaki, które sobie czekały w przechowalniku nareszcie znalazły miejscówke. Nabyłam też czarny bez Eva, o matuchno jaki on ładny...
Oczywiście sama zdjęcia jakieś robiłam, ale jakoś tak wybiórczo pstrykałam że w ogóle nie wiadomo co gdzie

Tu na roboczo całkiem - wierzcie lub nie,a tam jest wspomniany dereń, obok lilak krasavica moskvy, do tego szałwia caradonna, przetaczniki goryczkowate i jakieś fioletowe - dzieliłam w tym roku i pieknie sie prezentują, nieduża kępa hakonki, którą muszę chyba stamtąd przesadzić w lepsze warunki, bo tam jest patelnia i bardzo wypłowiała jest. Z przodu kępki dzwonków dalamtyńskich, które właśnie zaczęły drugie kwitnienie, liczę, że troszkę się rozlezą

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:08, 29 sie 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
i na dobranoc

Piękności
Majówka na Majówce 14:06, 29 sie 2019

Do góry
Postanowiłam przedłużyć lewą rabatę i wbić się w środek, z szaleństwem w oczach, przy pomocy eMa udało się coś wydziergać, pokazywałam to już ale dla przypomnienia

Jednocześnie tworzyłam rabatę ze strzępkiem (przy czynnym Waszym udziale) ostatecznie za rada Toszki stanęło na Stelli de Oro - tak mi się skubaniutka spodobała, że nabyłam jeszcze kilka sadzonek i posadziłam na innej rabacie

Strzepek w towarzystwie:
rabata się tworzy

Wcześniej posadziłam tam miniaturowe słoneczniki, mimo innego odcienia żółtego wszystko się zgrało (jak dla mnie )

I dzisiaj tak się prezentuje

Droga do spełnienia 13:56, 29 sie 2019

Do góry
Kawa napisał(a)

Muszę zacytować! Ależ masz hortensje!!! Moje w tym roku słabiej kwitną, liście obżarte chyba przez chrząszcze majowe, generalnie do pięt Twoim nie dorastają. A ten widok na trzecim zdjęciu- b a j k a !!!
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:52, 29 sie 2019

Do góry
a jakby sie ktos pytal co robie jak nie mam czasu to skracam spodnie

Majówka na Majówce 13:50, 29 sie 2019

Do góry
Przepraszam wszystkich odwiedzających wątek za tak długą przerwę i dziękuję za cierpliwość, przywołałam się do porządku i nadrabiam zaległości
Jak wspominałam wcześniej postanowiłam, że zmienię nieco mój "pas startowy" żeby wyglądał bardziej ogrodowo, czy mi się udało nie wiem, ciągle coś zmieniam, kombinuję, oby wyszło na lepsze Mnie się podoba, co prawda nie popadam w samozachwyt ale chyba udało mi się troszkę złagodzić kontury rabat, sami oceńcie. Oczywiście proszę o konstruktywną krytykę albo uwagi, wszystko wezmę pod uwagę (no chyba, żeby nie )
Na początek może pstryk wiosenno-wczesnoletni, kiedy jeszcze było coś co przypominało trawnik - jak widać świeżo skoszone, to się nawet jako tako prezentuje

Osiedlowy ogródek 13:50, 29 sie 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)

Ja też ujrzałam w obiektywie Asi całkiem nowy ogródek na plus oczywiście

Lawenda bardzo ładnie i nawet szybko się zakulkowała, czekam kiedy zakwitnie.
Chyba dobrze jej to cięcie zrobiło.

Po cięciu 22.07.

No właśnie chciałam Cię podpytać, czy już kwitnie, bo moja na razie się ociąga choć pojedyncze badylki kwitną i się zastanawiam czy to strajk, że ich tak mało, czy jeszcze za wcześnie
Tajemniczy Ogród 13:13, 29 sie 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Masz rację, Ewuniu, przyroda trochę odrobiła za mnie pracę domową Marzył mi się leśny ogród, więc szukałam takiej działki. I kiedyś Hania chyba pisała, że gdyby zostawić te brzozy same, też byłoby pięknie. Dlatego liczę się z tym, że jak już mi sił zabraknie, to te brzozy obronią się same
Ale spójrz na to zdjęcie poniżej - wszyscy moi sąsiedzi podczas budowy swoich domów wycięli WSZYSTKIE drzewa na swoich działkach... Tam dalej, za moim płotem też były takie brzozy...
A gromadka bardzo szalona i radosna

u mnie buduja sie od 3 lat tacy jedni i z kolei oni wycieli wszystkie piekne sosny. komentarz przy zapytaniu dlaczego, bo ona w lesie bedzie mieszkac i sie boi, no i chce widziec sasiadow (czyli nas). w tym momencie wymieklam. to po jaki grzyb kupili dzialke w lesie? posadzilam 4 lilaki, ktore mi szybko urosna i mam nadzieje, ze zaslonia od nich, na szczescie do tego mam wysoki plot, domek smietnikowy a wzdluz plotu świerki Iseli Fastigiaty (szybko rosna) i kawalek sosen z lasu. ale ludzie maja taka wlasnie filozofie wycinania. kupuja zadrzewiona dzialke, bo ładna, klimaciarska a potem czyszcza ja do zera. u mnie niestety rosły same dzikie głogi klujace i dzikie sliwki. teraz ja zadrzewiam
Moja ostoja 13:09, 29 sie 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Elu, życzę wypoczynku wśród pięknych widoków
Muszę przełamać niechęć do bukietówek, też marzą mi się takie piękne, jak u Ciebie
Może, jak się znowu wybiorę do jakieś szkółki, rzucę okiem na bukietowe.
I to właśnie teraz, jak się przebarwiają, wiadomo, która długo trzyma biel.

Grażynko, przełamiesz niechęć, gwarantuję Tobie
Masz, rację, teraz należy wybierać, widzisz, jak wyglądają.

Dworek szlachecki w muzeum etnograficznym we Wdzydzach

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:03, 29 sie 2019

Do góry

aster szerokolistny jest śliczną chmurką

kwitnie hyzop co siewki dostałam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies