Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:06, 19 lut 2017

Do góry
Ogród i rabaty toną w wodzie jak widać, ale przymrozków nie ma to może i ziemia szybciej wodę przyjmie, po deszczach przynajmniej rośliny obmyło z sadzy bo były już strasznie brudne.
Powoli sprawy się układają to można zacząć szykować solidne plany ogrodowe... są spore, ale z małym priorytetem jak zrobię to zrobię, jak nie to nie na wszystko przyjdzie czas
Trzeba pomyśleć o zamknięciu tego wątku i otwarcie nowego, ale to troszkę potrwa

Bym zapomniał, krokusy się budzą, a w ciemiernikach jakieś zalążki pędów kwiatowych chyba widać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:02, 19 lut 2017

Do góry
Magda no wiosnę to ja poczuję może w kwietniu, chociaż prace porządkowe trzeba już planować bo tysiące razy bardziej wole sprzątać wiosną szykując miejsce roślinom, niż sprzątać jesienią szykując miejsce na... śnieg

Łukasz powoli będę wracał, a tak dokładnie to znikał i wracał

Paweł wyspać bardzo bym się chciał, ale nie ma co narzekać. Dzień coraz dłuższy, więc trzeba się cieszyć.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:59, 19 lut 2017

Do góry
Marzenko przez tydzień nie widzę ogrodu, a to nawet i dobrze bo tragedija straszna jest
Mogę pokazać za to mniej miły widok... moje prywatne ogrodowe bajoro na podjeździe śnieg się w sumie załapał

Pomijam, że tą wodę wyniosłem prawie całą w kilkudziesięciu wiadrach

Gosiu powiem CI, że jakoś lepiej znosiłem te siarczyste mrozy, te ostatnie jeszcze przed odwilżą były okropnie nieprzyjemne. Teraz tylko do przodu, a w sumie tylko do obeschnięcia podwórka, to już będzie sukces
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:55, 19 lut 2017

Do góry
Kamilo ja macham za to deszczowo

Lilka pstrokatych kolekcji żurawek nie polecam, na jakimś fragmencie wyglądają super, ale co za dużo to niezdrowo, u mnie zrobił się ogromny bałagan i do tego trudno jest utrzymać przy życiu taką ilość odmian bo jak wiadomo żurawki nie dzielone regularnie są krótkowieczne.
Dziwi się, że kosiłaś spryskiwaczem, da się to przecież zrobić bardzo delikatnie, a jak nie to można nalać wody do podstawki by ziemia sama pociągnęła sobie wodę

Ludwika to mi nasłodziłaś, pięknie dziękuję i nie powiem bardzo się przydało bo od ponad miesiąca na głodzie cukrowym jestem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:07, 18 lut 2017

Do góry
Ja mam szmaragdy od 8 lat i ani razu ich nie czyściłem, chociaż presja forum jest mocna, ale twardo się trzymam i w tym roku też nie zamierzam ich czyścić, cięcie wiosenne i tak sporo czasu zajmuje, a mam tylko niecałe 30 metrów żywopłotu
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 13:08, 16 lut 2017

Do góry
07_Rene napisał(a)
(...)

Jak już Alinka napisała, jesienią posadziłam w poprzek działki graby (w dwóch płaszczyznach), co by w przyszłości zwarty żywopłot powstał. W kilku miejscach zostawiłam luki na bramki.

Zamówiłam dwie róże - Maritim - trafi przy studnie, Eden Rose do pojemnika.

Po zimie nawet nie jestem pewna jakie drzewa kupię. Ciągle waham się czy zamówić gdzieś na necie to co wybiorę? Czy szukać większych okazów w okolicznych szkółkach, ale wówczas muszę być otwarta i kupić co będzie. W każdym razie myślę o gatunkach rodzimych... graby, buki, klony.

Podsumowując - dalej niewiele wiadomo

(...)

Wiadomo wiele. Kup w szkółce lokalnej (przystosowane do lokalnego klimatu, widzisz co kupujesz). Graby, buki, klony.

Ja tak cisy sadzę, jestem na początku. Mam jeszcze 30 mb. Na razie sadziłam większe okazy, ale w tym roku chyba posadzę "jak trafię".
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:01, 16 lut 2017

Do góry
Melduje się w pełni zwarta i gotowa do działania choć jestem przerażona tym co niebawem nas czeka. Siew trawy na takiej powierzchni....?!

Rozruch wątkowy? - toż to ja o zawieszeniu wątku raczej myślę. Cały ten sezon zostanie poświęcony na usuwanie strat po dzikach i zaniechaj poczynionych dzięki mojej ubiegłorocznej niedyspozycji, budowanie ogrodzenia - szczegóły są jeszcze sprawą otwartą. Choć ja skłaniam się (przynajmniej od tyłu) do siatki leśnej - mniej widoczna, tania, a swoje zadanie spełni, jak u Anki (mam nadzieję)

Ewo, zawsze szkoda tracić piękne widoki, ale uważam że bez siatki/żywopłotu/granicy też te widoki nie będą satysfakcjonujące, bo co to za przyjemność oglądać poobgryzane przez zwierzynę rośliny? Czekam z utęsknieniem na "Pokot", aby złagodził moje negatywne nastawienie do zwierzyny i jej wybaczyć

Jak już Alinka napisała, jesienią posadziłam w poprzek działki graby (w dwóch płaszczyznach), co by w przyszłości zwarty żywopłot powstał. W kilku miejscach zostawiłam luki na bramki.

Zamówiłam dwie róże - Maritim - trafi przy studnie, Eden Rose do pojemnika.

Po zimie nawet nie jestem pewna jakie drzewa kupię. Ciągle waham się czy zamówić gdzieś na necie to co wybiorę? Czy szukać większych okazów w okolicznych szkółkach, ale wówczas muszę być otwarta i kupić co będzie. W każdym razie myślę o gatunkach rodzimych... graby, buki, klony.

Podsumowując - dalej niewiele wiadomo

Poza tym ruszam z pierwszymi drobnymi wysiewami. Czysto dla przyjemności... jakaś stipa, ciemierniki...

Ogród, mydło i powidło. 21:59, 14 lut 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

Fajna ściąga lubię kompaktowe informacje

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja sobie Twoją ściągę o powojnikach zapisałam u siebie

Dziewczyny ta strona to kopalnia wiedzy o powojnikach, są też filmy .

Jeszcze zobaczcie sobie te artykuły Danusi:
Clematis, czyli powojnik
Podpory dla roślin, obelisk
Podpory dla roślin, łuki, kraty, pergole
Ogród u stóp klasztoru cz. II 19:15, 14 lut 2017

Do góry
Dzisiaj o mały włos i wyszedłbym z marketu z kłączami mikołajka, ale się powstrzymałem Oj niech już choć troszkę ciepełka nadejdzie
Na zielonej... trawce :) 16:31, 14 lut 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ponawiały na zakup Żurawski w necie pisz do Luki
Zaznaczam watek bedę oodglądać kolejne zmiany

Witam Madzenko u siebie - zapraszam

ps. Rozszyfrowałam pierwszą część posta - dziękuję udam się do Niego
Na zielonej... trawce :) 22:33, 13 lut 2017

Do góry
Ponawiały na zakup Żurawski w necie pisz do Luki
Zaznaczam watek bedę oodglądać kolejne zmiany
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:42, 13 lut 2017

Do góry
Luki pokaż śnieg w ogrodzie bo ja już zapomńialam jak wygląda
Madżenie ogrodnika sezon 2017 21:23, 12 lut 2017

Do góry
Marzenko niech Twój nowy wątek zachęci wiosnę do rychłego przyjścia, aby początkiem marca już coś się działo
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 17:07, 12 lut 2017

Do góry
brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje
Trzeba szukać w wyszukiwarce na pierwszej stronie, bardzo dużo przydatnych artykułów można znaleźć bardzo szybko
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:55, 10 lut 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Julia wlasnie te mrozy były w styczniu jak Luki prawi

EEEE...w styczniu to i u mnie było koło 30.
Te -11 to teraz było....dwa dni temu

Ale +8 też już nawet u mnie było. Pod pracą wierzba kotki pokazała! I przyszły mrozy
U mnie w ogrodzie parę krokusów się przebiło i tak zastygły.
Ciekawe czy ich nie zmroziło....

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:34, 09 lut 2017

Do góry
Julia wlasnie te mrozy były w styczniu jak Luki prawi

CO do krokusów, moje wielkokwiatowe zakwitna pod koniec marca a botaniczne, jeśli nadejdzie odwilz (a dzisiaj czytam, ze za dwa tygodnie będzie +15!!!!), to zakwitna na początku marca
Od momentu gdy wylezą z ziemii do kwitnienia droga jeszcze długa. Musi byc cieplo I mokro aby ziemia odmarzla
Typografia ogrodu 18:34, 09 lut 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Genialny uśmiałem się.
fajnie.
Najlepiej gdy Slyszlam dziś córkę będąca w toalecie i literujaca:z-a-d-u....
Typografia ogrodu 18:03, 09 lut 2017

Do góry
Genialny uśmiałem się.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:48, 09 lut 2017

Do góry
Marzenko poprawka były też miejsca gdzie stukło -30,5 stopnia, należę do tych szczęśliwców oczywiście to w styczniu.
Podmiejski ogródek 08:09, 09 lut 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Bardzo podoba mi się plan i jak dla mnie wcale nie za dużo gatunków jak na rabatę cienistą, a nie robisz tak, że jednej rośliny jest 15 sztuk a innej tylko trzy, jest równowaga. Jedyne zastrzeżenie mam do bodziszka, jarzmianki i parzydła bo niby liście wszystkie mają inne, ale każda roślina ma te liście w pewnym stopniu powycinane, brakuje mi tutaj czegoś i gładkiej krawędzi liścia. Chociaż kto wie, może to dobrze będzie wyglądać... gdyby było lato poszedłbym pozrywać liście i przypasować, teraz jedynie można sobie kolaż ze zdjęć z sieci zrobić
Ta hosta to taki rozmiar chyba osiągnie po kilkunastu latach... dobrych kilkunastu ale ogólnie hosta w tym miejscu bardziej mi się widzi

Cześć Luki - jak fajnie że do mnie zaglądasz! Twoje uwagi są bardzo cenne i kształcące.

Odnośnie parzydła-jarzmianki-bodziszka, to zdaje się że z rozpędu połączyłam dwie inspiracje:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859984154/ i
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859848316/

I efekt może wyjść nie najlepszy. Pomyślę nad przerobieniem tego fragmentu.

Generalnie, boję się, że niewłaściwie obliczyłam miejsce na rośliny. Czy Variegatus i wietlice bardzo rozkładają się na boki? Nie będą się wzajemnie przykrywały? W sensie: variegatus położy się na paprociach, a paprocie przykryją kompletnie bergenie?

W miejsce tej niedoszacowanej przeze mnie empress posadzę zwykłą dużą hostę, jedną z tych które mam. Faktycznie sztywne liście będą lepsze, a do tego mam dobre doświadczenia z łączeniem host z serduszkami: serduszki startują wcześnie a potem zamierają, a hosty odwrotnie i tym sposobem nie mam na rabacie pustych miejsc
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies