Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Pszczelarnia 16:01, 15 lut 2017

A tak poza tym idzie wiosna, liczę na rozruch wątkowy.
alinak 16:04, 15 lut 2017

No własnie tez tu dlatego wpadłam ,żeby właścicielkę na duchu podtrzymać
anka_ 16:13, 15 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Warto: ale - i tutaj się wyżalę - jak postawić siatkę wzdłuż całego strumienia? Sama czuję się jak w klatce. ...
Ewo ja również wolałabym 'otwarty' ogród, ale niestety u mnie to się nie sprawdziło. Traciłam bardzo dużo roślin, a co za tym idzie kasę i czas. Siatka więc to było u mnie zło konieczne. Ale z drugiej strony nie mam tak pięknych krajobrazów jak ty więc i żal mniejszy.
Z daleka siatka nie jest widoczna, z bliska- cóż- coś za coś. Wybrałam takie rozwiązanie ze względu na koszty, co przy kilkuset metrach ogrodzenia ma znaczenie. Jak dla mnie bardzo duże.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
alinak 16:16, 15 lut 2017

U Ewy to szczególnie szkoda tego pięknego widoku,ale dylemat jest poważny.
07_Rene 08:01, 16 lut 2017

Melduje się w pełni zwarta i gotowa do działania choć jestem przerażona tym co niebawem nas czeka. Siew trawy na takiej powierzchni....?!

Rozruch wątkowy? - toż to ja o zawieszeniu wątku raczej myślę. Cały ten sezon zostanie poświęcony na usuwanie strat po dzikach i zaniechaj poczynionych dzięki mojej ubiegłorocznej niedyspozycji, budowanie ogrodzenia - szczegóły są jeszcze sprawą otwartą. Choć ja skłaniam się (przynajmniej od tyłu) do siatki leśnej - mniej widoczna, tania, a swoje zadanie spełni, jak u Anki (mam nadzieję)

Ewo, zawsze szkoda tracić piękne widoki, ale uważam że bez siatki/żywopłotu/granicy też te widoki nie będą satysfakcjonujące, bo co to za przyjemność oglądać poobgryzane przez zwierzynę rośliny? Czekam z utęsknieniem na "Pokot", aby złagodził moje negatywne nastawienie do zwierzyny i jej wybaczyć

Jak już Alinka napisała, jesienią posadziłam w poprzek działki graby (w dwóch płaszczyznach), co by w przyszłości zwarty żywopłot powstał. W kilku miejscach zostawiłam luki na bramki.

Zamówiłam dwie róże - Maritim - trafi przy studnie, Eden Rose do pojemnika.

Po zimie nawet nie jestem pewna jakie drzewa kupię. Ciągle waham się czy zamówić gdzieś na necie to co wybiorę? Czy szukać większych okazów w okolicznych szkółkach, ale wówczas muszę być otwarta i kupić co będzie. W każdym razie myślę o gatunkach rodzimych... graby, buki, klony.

Podsumowując - dalej niewiele wiadomo

Poza tym ruszam z pierwszymi drobnymi wysiewami. Czysto dla przyjemności... jakaś stipa, ciemierniki...

anka_ 08:21, 16 lut 2017

Witaj Renatko. Jakie zawieszanie wątku, zapomnij...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Juzia 08:35, 16 lut 2017

Właśnie....ZAPOMNIJ!

renatamama3 08:37, 16 lut 2017

Reniu ,fajnie że jesteś ,czytałaś o gnojówce z bzu http://niepodlewam.blogspot.com/2014/06/dziki-bez-czarny-gnojowka-na-krety-i.html ?
Pszczelarnia 13:04, 16 lut 2017

Nie ma zawieszenia.

Przecież gdzie ja się wyżalę?

Dziewczyny dzięki za wsparcie w sprawie widoków, żywopłotów, siatek, ciężko mi z tymi moimi przemyśleniami odnośnie myśliwych, łowiectwa, pokotów, paśników w lesie. Ostatnio często mam do czynienia z łaniami u nas w ogrodzie (właściwie z jedną łanią tzw. licową), bardzo blisko podchodzę i sobie myślę, zwierzyna ma instynkt przetrwania i to wszystko. Ona myśli instynktem a ja używam rozumu i dlatego nie jest nam po drodze, zwłaszcza w moim ogrodzie.
Nie są aż takie bardzo głodne, kiedyś potrafiły cisy i różaneczeniki jeść. Teraz na razie poprzestają na bluszczach i innych kalinach. Trochę drzewka owocowe skubnęły.

Pszczelarnia 13:08, 16 lut 2017

07_Rene napisał(a)
(...)

Jak już Alinka napisała, jesienią posadziłam w poprzek działki graby (w dwóch płaszczyznach), co by w przyszłości zwarty żywopłot powstał. W kilku miejscach zostawiłam luki na bramki.

Zamówiłam dwie róże - Maritim - trafi przy studnie, Eden Rose do pojemnika.

Po zimie nawet nie jestem pewna jakie drzewa kupię. Ciągle waham się czy zamówić gdzieś na necie to co wybiorę? Czy szukać większych okazów w okolicznych szkółkach, ale wówczas muszę być otwarta i kupić co będzie. W każdym razie myślę o gatunkach rodzimych... graby, buki, klony.

Podsumowując - dalej niewiele wiadomo

(...)

Wiadomo wiele. Kup w szkółce lokalnej (przystosowane do lokalnego klimatu, widzisz co kupujesz). Graby, buki, klony.

Ja tak cisy sadzę, jestem na początku. Mam jeszcze 30 mb. Na razie sadziłam większe okazy, ale w tym roku chyba posadzę "jak trafię".