Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 19:15, 12 lut 2017

Cześć dziewczyny
Fajnie, że pamiętacie o mnie faktycznie ostatnio mało mnie na forum - odliczam dni do marca, dla mnie to taka granica wiosny - luty mroźnie mi się kojarzy, marzec to co innego słonko, względne ciepełko do ogrodu można ruszyć.

Ferie właśnie nam się kończą - głównie dla dzieciaków organizowaliśmy wyjazdy - kilka na basen, kilka na lodowisko i kino (dla mnie seans filmowy przygotowałam na czwartek już po feriach - wybieram się na spotkanie z Panem Greyem ) eM ciągnął nas jeszcze w góry na weekend, ale jakoś nie miałam weny...

Obecnie robię któreś już podejście do planowania wakacji letnich - nie lubię tego bardzo -znaczy poszukiwań, bo wylegiwania się w słoneczku uwielbiam

Co do spraw ogrodowych:

- poszukiwania kręgu prawie na finiszu - znalazłam u Kaczmarka takie jak chciałam 2m - jutro zadzwonię i dopytam szczegóły - nie rozglądam się więcej, bo z doświadczenia wiem, że u nich względy estetyczne nawet zwykłego betony są bez porównania do naszych lokalnych betoniarnii.

- rozważania na temat rabaty przy okręgu niedaleko tarasu gdzie brałam pod uwagę róże-hortensje zakończone będą hortensje szczepione (odmiana nie wiem jeszcze jaką uda mi się upolować w centrach ogrodniczych) dołączą do nich w jednej części rozchodniki okazałe (mam już tu odmiane Purlpe Emperor) i haconechloe w drugiej kostrzewa sina przed rozchodnikami (chyba kupię odm. Matrona) - lub odwrotnie ciemne rozchodniki będą ładnie grały z niebieską kostrzewą (wszystkie żurawki stąd ekspituję.

- obecnie rozmyślam nad rabata od frontu (opaska przy domu) założona 7 lat temu nieudolnie i chce ją całą zmienić - biorę pod uwagę formy kuliste bo tak narzuca mi forma ogrodu więc pojawią się tu cisy lub bukszpany. Myślę czy nie przesadzić tu Żurawek Citronelle z rabaty z żurawiem (tu docelowo będą turzyce ice dance do rosnących już danic) - jest tu ciut mniej słońca wiec mam nadzieję, że dadzą radę - reszta do dogrania - na pewno miskant ML wszelkie propozycje mile widziane - Strona wschodnia dł.4x 1,5m)

SlonecznyOgrod 19:45, 13 lut 2017

Hej, ktoś mnie skierował tu do Ciebie, bo mam też tuje kulki. Piękne masz te kule Danica takie duże, Takie dorodne już zakupiłaś, bo chyba czytałam, że ogród masz młody? Piękny ogród, po trochu przejrzałam ale cud- miód- malina
anulajda 20:34, 13 lut 2017

AngelikaX napisał(a)

Co do spraw ogrodowych:

- poszukiwania kręgu prawie na finiszu - znalazłam u Kaczmarka takie jak chciałam 2m - jutro zadzwonię i dopytam szczegóły - nie rozglądam się więcej, bo z doświadczenia wiem, że u nich względy estetyczne nawet zwykłego betony są bez porównania do naszych lokalnych betoniarnii.

- rozważania na temat rabaty przy okręgu niedaleko tarasu gdzie brałam pod uwagę róże-hortensje zakończone będą hortensje szczepione (odmiana nie wiem jeszcze jaką uda mi się upolować w centrach ogrodniczych) dołączą do nich w jednej części rozchodniki okazałe (mam już tu odmiane Purlpe Emperor) i haconechloe w drugiej kostrzewa sina przed rozchodnikami (chyba kupię odm. Matrona) - lub odwrotnie ciemne rozchodniki będą ładnie grały z niebieską kostrzewą (wszystkie żurawki stąd ekspituję.

- obecnie rozmyślam nad rabata od frontu (opaska przy domu) założona 7 lat temu nieudolnie i chce ją całą zmienić - biorę pod uwagę formy kuliste bo tak narzuca mi forma ogrodu więc pojawią się tu cisy lub bukszpany. Myślę czy nie przesadzić tu Żurawek Citronelle z rabaty z żurawiem (tu docelowo będą turzyce ice dance do rosnących już danic) - jest tu ciut mniej słońca wiec mam nadzieję, że dadzą radę - reszta do dogrania - na pewno miskant ML wszelkie propozycje mile widziane - Strona wschodnia dł.4x 1,5m)

Hej zastanów się jeszcze co do rozchodników one są fajne ale gdzieś dalej od miejsca gdzie się odpoczywa bo nad kwitnącymi rozchodnikami lubią latać też muchy, brrrr

Bardzo fajny pomysł z siedziskiem w betonowym kręgu,podziwiam logistyczną moc i chęć tego wszystkiego ogarnąć.Ja po budowie domu mam jeszcze niechęć do tego typu działań ogrodowych
AngelikaX 20:52, 13 lut 2017

Muchy? Oj to nie dobrze - to blisko tarasu, w takim razie muszę coś innego pomyśleć.

Aniu ja już powoli zapominam czas budowy (9lat temu)- mieszkamy już trochę także chętnie podziałam w tym temacie - na przyszły rok zresztą planuje remont na parterze, nie chodzi mi o odświeżenie ścian tylko o generalny - w sensie wymiana mebli, jedna ściana prawdopodobnie też poleci
AngelikaX 21:01, 13 lut 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)
Hej, ktoś mnie skierował tu do Ciebie, bo mam też tuje kulki. Piękne masz te kule Danica takie duże, Takie dorodne już zakupiłaś, bo chyba czytałam, że ogród masz młody? Piękny ogród, po trochu przejrzałam ale cud- miód- malina

Hej Daria miło, że zajrzałaś tak ogród jest młody dwa sezony zaledwie, ale Danici mam już z 5 lat (kupiłam małe okazy) - były na rabacie od frontu, ale z racji, że miały tam ciasno - (zrobiłam za małe odstępy przy sadzeniu), a średnice swoją podwoiły połowę eksmitowałam na rabatę z żurawiem

Dziękuję za pochwały - lecę do Ciebie
MirellaB 21:19, 13 lut 2017

U Anulajdy-Ani pytałaś o żurawki. Ja kupiłam nową odmianę Zipper, która jest do cienia, półcienia i słońca.
Zobacz na mój drugi wątek tam są pokazane - fantastycznie się przebarwiają od wiosny do jesieni
AngelikaX 21:37, 13 lut 2017

Byłam - znalazłam - wpis zostawiłam dziękuję

ps. zapomniałam dopytać - kupowałaś gdzieś przez neta?
anetta 21:50, 13 lut 2017

O Angelika ja tez planuje remont na parterze i tez mam jedna sciankę do wyburzenia bo chcemy powiekszyc salon, ale niestety komin na srodku musi zostać.Nam już tez w maju 9 lat stuknie jak mieszkamy To widac odpowiedni czas na generalne zmiany
Madzenka 22:33, 13 lut 2017

Ponawiały na zakup Żurawski w necie pisz do Luki
Zaznaczam watek bedę oodglądać kolejne zmiany
nawigatorka 23:02, 13 lut 2017

ciekawa jestem co wyjdzie z tego kregu. a jaki głęboki on jest?
hortek na nodze przyznam nie lubie. jakoś z domkiem na kurzej stopce mi sie kojarzą