Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

jolanka 20:43, 17 lut 2017

Lepiej czyścić na bieżąco, mniej roboty, większy przewiew, mniej chorób
kasja83 20:51, 17 lut 2017

ren133 napisał(a)
Czyżbyś uważała Aniu, że to syzyfowa praca?

Ja bym stwierdziła, że powtarzalna.Ale czy prace w ogrodzie takie nie są?Cykliczne?
Madzenka 22:24, 17 lut 2017

Dobrze że szmaragdów nie mam
Madzenka 22:24, 17 lut 2017

Dubelek
anulajda 23:25, 17 lut 2017

ren133 napisał(a)
Czyżbyś uważała Aniu, że to syzyfowa praca?

Reniu nasze ogrody to po prawdzie jest co roku "syzyfowa praca" potrzebna bardzo dla naszych roślin ale ja miarkuję swój czas pracy w ogrodzie ten potrzebny dla ogrodu, ten estetyczny i zdrowotny,pielęgnacja roślin jest potrzebna ale w miarę rozsądku bo rośliny sobie znakomicie poradzą same zwłaszcza te długo już u nas rosnące.Tuja to hardkorowa roślina i znakomicie daje sobie sama radę.Suche,zesknięte będzie zawsze w środku i to zwłaszcza u szmaragdów nie przeszkadza i jak byś nie zajźała i nie poczochrałaś ich to byś tego nie zobaczyła,co trzy lata jak lubisz czyścić to w zupełności wystarczy. Rośliny trza chartowaś
Reniu,kochana to wszystko z wielkiej sympatii do Ciebie jest )))
Luki 11:07, 18 lut 2017

Ja mam szmaragdy od 8 lat i ani razu ich nie czyściłem, chociaż presja forum jest mocna, ale twardo się trzymam i w tym roku też nie zamierzam ich czyścić, cięcie wiosenne i tak sporo czasu zajmuje, a mam tylko niecałe 30 metrów żywopłotu
Sebek 12:37, 18 lut 2017

Ja tez nigdy nie czyściłem szmaragdów - choc w sunie u mnie jak raz halny zawieje to cały susz mam w ogrodzie wiec same się czyszczą
polinka 14:33, 18 lut 2017

Reniu, wspieram myślami Też czyszczę smaragdy i dobrze mi z tym
15:20, 18 lut 2017
Ja szmaragdy miałam już dawno,forum jeszcze nie było,nie wspominając o necie i czyściłam
Czyszczę bo przy ich formowaniu suszki spadają na ziemię i mam bałagan,czyszczę bo ładniej wyglądają a przede wszystkim dla ich zdrowotności
Miałam cyprysiki 'Plumosa Aurea' i też je czyściliśmy,te to dopiero miały suszu...
Każdy robi jak mu lepiej i wygodniej
ren133 20:23, 18 lut 2017

Kochani
Nie spodziewałam się tylu opinii na temat czyszczenia smaragdów ... wiadomo każdy ma swoje podejście ... ja "czyszczę" tuje od dwóch sezonów ... za drugim razem suszu było może deko mniej niż za pierwszym ale ciągle uważam, że ten zabieg jest dobry dla nich Podjęłam się tego czyszczenia ponieważ moje tuje dopadła jakaś choroba, która powodowała, że co roku wypadało mi w jednym miejscu po kilka sztuk ... obstawiałam jakąś chorobę grzybową ... dlatego postanowiłam, że spróbuję ... na pewno im nie zaszkodzi Jest to pracochłonne zajęcie ale póki co będę to robić ... podobnie jak w ubiegłym roku zastosuję nawożenie Pinivitem ...
I wiecie co? zaobserwowałam, ze w tym roku moje smaragdy nie szyszkują!!!

PS Aniu wiem, ze Ty z dobrego serca