Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Margerytka40 22:13, 08 lut 2017

Fajna ta hosta , zapisałam ją sobie
makadamia 08:09, 09 lut 2017

Luki napisał(a)
Bardzo podoba mi się plan i jak dla mnie wcale nie za dużo gatunków jak na rabatę cienistą, a nie robisz tak, że jednej rośliny jest 15 sztuk a innej tylko trzy, jest równowaga. Jedyne zastrzeżenie mam do bodziszka, jarzmianki i parzydła bo niby liście wszystkie mają inne, ale każda roślina ma te liście w pewnym stopniu powycinane, brakuje mi tutaj czegoś i gładkiej krawędzi liścia. Chociaż kto wie, może to dobrze będzie wyglądać... gdyby było lato poszedłbym pozrywać liście i przypasować, teraz jedynie można sobie kolaż ze zdjęć z sieci zrobić
Ta hosta to taki rozmiar chyba osiągnie po kilkunastu latach... dobrych kilkunastu ale ogólnie hosta w tym miejscu bardziej mi się widzi

Cześć Luki - jak fajnie że do mnie zaglądasz! Twoje uwagi są bardzo cenne i kształcące.

Odnośnie parzydła-jarzmianki-bodziszka, to zdaje się że z rozpędu połączyłam dwie inspiracje:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859984154/ i
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859848316/

I efekt może wyjść nie najlepszy. Pomyślę nad przerobieniem tego fragmentu.

Generalnie, boję się, że niewłaściwie obliczyłam miejsce na rośliny. Czy Variegatus i wietlice bardzo rozkładają się na boki? Nie będą się wzajemnie przykrywały? W sensie: variegatus położy się na paprociach, a paprocie przykryją kompletnie bergenie?

W miejsce tej niedoszacowanej przeze mnie empress posadzę zwykłą dużą hostę, jedną z tych które mam. Faktycznie sztywne liście będą lepsze, a do tego mam dobre doświadczenia z łączeniem host z serduszkami: serduszki startują wcześnie a potem zamierają, a hosty odwrotnie i tym sposobem nie mam na rabacie pustych miejsc
makadamia 08:14, 09 lut 2017

Miłko - po to szczepione drzewko pojadę chyba do swojego sklepu ogrodniczego. Nie mam oporów przed kupowaniem przez internet, ale w tym przypadku chyba będę wolała najpierw obejrzeć, co kupuję. Pamiętam, że Toszka zawsze zwracała uwagę, żeby w przypadku roślin szczepionych nie patrzeć na koronę, tylko na grubość pnia.

Aniu - zaoszczędziłaś mi kosztownego błędu - bardzo Ci dziękuję!

Asiu - akurat w Twoim ogrodzie taka hosta będzie pasować dużo lepiej niż w moim

Pszczelarnia 10:31, 09 lut 2017

Może graba wyprowadzisz wysoko? Ale czy on da kulisty pokrój? I czy to będą takie liście? Mnie coś klonowatego chodzi po głowie w tym miejscu (acer campestre Nanum) - liść dobry, zdrowotność, kolor nienachalny i pokrój.

Brakuje mi trawkowatego kształtu w poszyciu (zamiast jarzmianek lub bodziszków).

Czy Jedelloh da radę pod dereniami? Jak nie da rady (ale żeby nie było Jedelloh bardzo ładna jest, ja właśnie głowię się, czy z niej da się taki wał zrobić) dobrym rozwiązaniem jest cis "Repandens' - sprawdzony, wytrzymały i stawiający czoło dereniom.

Piękna rabata. I ja nazwę hosty zapisałam - cesarzowa.
makadamia 10:59, 09 lut 2017

Ewciu - pokrój może być kulisty lub płaczący ale musi być naprawdę kompaktowy. Dlatego spodziewam się kłopotów, bo takie całkiem malutkie drzewka są szczepione poniżej 1,5 m. Wyżej szczepione są raczej drzewka trochę większe i trochę boję się że nie utrzymam. Ale grab to chyba dobry kierunek. Tego klona też oblukam.

Jeddeloh ma być przed dereniami, żeby coś zimozielonego na tej rabacie było. Pod dereniami ma być ciemiernik ewentualnie z narcyzami (ale białymi).
Brakuje mi jeszcze trzeciej jeddeloh (przed wietlicami, zamiast tiarelli?).
Nie wiem czy dokupić trzeci egzemplarz, czy zrobić poduszkę z darmowego cisa, którego prawdopodobnie dostanę na wiosnę.
Estetyka, czy kasa? Wiecznie te dylematy...
Pszczelarnia 11:28, 09 lut 2017

Jak ciemierniki zniosą kwaśną choinę?

Zawsze się zastanawiam nad glebą, ciemiernikom trzeba dawać jedzenie skorupkowo-dolomitowe.

Klona campestre tniesz jak chcesz. 'Postelense' też da radę (żółtawe liście).
Pszczelarnia 11:29, 09 lut 2017

makadamia napisał(a)
(...)
Estetyka, czy kasa? Wiecznie te dylematy...

Jestem mało życiowa ... estetyka nade wszystko.
pestka56 13:08, 09 lut 2017

Jakbyś musiała kupić co najmniej kilka sztu, to bym powiedziała – pomyśl o kasie Ale jedna, dwie... jestem "nieżyciowa" jak Pszczółka
makadamia 13:18, 09 lut 2017

Ale Ewa zwróciła uwagę na ważną rzecz - choina lubi kwaśno.

Dlatego, biorąc pod uwagę, że:
- mam ciemierniki, których nigdzie indziej nie posadzę
- mam dostęp do cisów na kulki

chyba lepiej będzie jak te jeddelohy pójdą w inne miejsce, a na tej rabacie niech zostanę te ciemierniki pod dereniami i cisy.
Cała reszta, o ile mi wiadomo, jest tolerancyjna co do odczynu, tylko o wodę będę musiała szczególnie zadbać na tej rabacie.
pestka56 13:41, 09 lut 2017

Pod derenie prócz ciemierników daj niskie trawy najlepiej te zimozielone, żeby zachować atrakcyjność gdy ciemierniki "śpią".

Rabaty masz idealne do położenia linii kroplującej. Jedna nitka może mieć 100 mb.