Dzisiaj podajemy Wam ważne podpowiedzi, jak rozmnożyć we własnym zakresie cenne odmiany rozchodników. Można je pozyskać od znajomych ogrodników, wymienić się. Zachęcamy do tej akcji. Pokazujcie swoje sadzonki.
A jednocześnie ogłaszajcie czy możecie oddać, podzielić się, wymienić ładnymi odmianami rozchodników. Cenne są dość drogie, a jeśli rosną w ogrodzie to jeden-dwa pędy zawsze mżnna uciąć i wymienić się.
Dzisiaj ogłaszam akcję "Wymień się pędem rozchodnika".
W artykule podaję Wam ważne podpowiedzi, jak rozmnożyć we własnym zakresie cenne odmiany rozchodników. Można je pozyskać od znajomych ogrodników, wymienić się. A więc kto ma za dużo i da mi pęd ładnego rozchodnika?
Poproszę o komentarze pod artykułem, a wymiana na pw
Przy wyborze żywopłotu liściastego uwzględnij zimowe przenikliwe wiatry.
Możesz dać cisa (linia czerwona), a przed nim posadzisz sobie liściastą rabatę.
Cały czas piszesz o żywopłocie, ale nic o ewentualnych planach rabatowych.
Jeśli ma być tylko żywopłot i trawnik to dowolność przy wyborze jest.
Jeśli chcesz robić rabaty, to roślinom nie służy zimowo/wiosenny przeciąg.
Może gapa jestem, ale nie podałaś kierunków świata. Nie wiem jakie warunki nasłonecznienia panują.
Linia niebieska - ile metrów od domu? Nic nie wiadomo. Nasłonecznienie - nie wiadomo... bo jeśli ma padać światło tylko od strony drogi, a dom ma dawać cień, to świerki będą marne...przynajmniej w dolnej partii.
Przejrzyj aranżacje Gardenarium, zobacz fotorelacje z zakładania ogrodów - masz żywopłoty mieszane, w sekwencjach 5-6, czasami wstawione 3.
Gnojówka ze skrzypu ma wielorakie zastosowanie. Dzięki chemicznym właściwościom, które dają flawonoidy, saponiny, kwasy organiczne, fitosterol, alkaloidy i bardzo dużo soli mineralnych skrzyp "potrafi" zapobiegać chorobom grzybowym, a nawet je zwalczać. Możesz spróbować opryskiwać rośliny podatne też na szkodniki, zwłaszcza przędziorka (świerk Conica). Ja bym pryskała teraz.
Zbierałaś skrzyp polny czy błotny? Błotny nie nadaje się. Tylko polny.
Topola jako taka jest drzewem krótkowiecznym bo próchnieje łatwo i burze ją powalają i silny wiatr. Ja bym nie szła w topole. Nawet czerwonolistne. Niby opisy są wspaniałe, ale ja wiem? Spróbuj najwyżej.