Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 12:49, 23 mar 2015

Do góry
wsadziłam tam te kulki bukszpanowe, bo wydaje mi się, że fajnie by wyglądały spomiędzy rudych trawek.
Trochę się boję tych okrywowych róż, że one jakoś zawładną tym miejscem... ale może niepotrzebnie - musiałabym rozeznać temat, poznać jakieś odmiany, na razie jestem zielona.
Większa część dnia będzie w słońcu na tej rabacie, Rh tam nie chcę.
Z lawendą bez żalu mogę się pożegnać, może i z cisem też - będzie taniej
A wiśnie w każdym przęśle, przed domem też, moim zdaniem jest tam miejsca dość także na stożki, ale nie upieram się.
Tu ma być ogród :) 12:41, 23 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
wydaje mi się, że cały front będzie nadal bardzo jednolity - w sumie tylko 2 grupy roślin się tam pojawiają.
Dwie rabaty przed oknami z Rh, a przed ogrodzeniem wiśnie - chciałabym żeby coś wystawało z mojego ogródka na zewnątrz, bo i tak będzie bardzo ukryty dla otoczenia, przecież ogrodzenie będzie mocno zabudowane, a tak przynajmniej za kilka lat piękne korony wiśni będą od tej drugiej strony cieszyć oko.
Tak sobie myślałam będąc pod prysznicem przed chwilą, że ja to jednak jestem trochę romantyczka, będę bronić tych róż
Wszystko jeszcze można powywracać do góry nogami, ale róże tam chcę
Chyba, że tu wszyscy zaczną krytykować... ale gdzie tam, w końcu do mojego wątku nie walą tabuny odwiedzających jak do innych więc chyba mogę być spokojna

Róże są prawdziwie romantyczne, ale może znajdziesz jeszcze dla nich miejsce przy tarasie na przykład?
Tu ma być ogród :) 12:37, 23 mar 2015

Do góry
wydaje mi się, że cały front będzie nadal bardzo jednolity - w sumie tylko 2 grupy roślin się tam pojawiają.
Dwie rabaty przed oknami z Rh, a przed ogrodzeniem wiśnie - chciałabym żeby coś wystawało z mojego ogródka na zewnątrz, bo i tak będzie bardzo ukryty dla otoczenia, przecież ogrodzenie będzie mocno zabudowane, a tak przynajmniej za kilka lat piękne korony wiśni będą od tej drugiej strony cieszyć oko.
Tak sobie myślałam będąc pod prysznicem przed chwilą, że ja to jednak jestem trochę romantyczka, będę bronić tych róż
Wszystko jeszcze można powywracać do góry nogami, ale róże tam chcę
Chyba, że tu wszyscy zaczną krytykować... ale gdzie tam, w końcu do mojego wątku nie walą tabuny odwiedzających jak do innych więc chyba mogę być spokojna
Tu ma być ogród :) 12:10, 23 mar 2015

Do góry
w sumie 8 gatunków - pozycję 2 i 3 można potraktować jako jedną.
A ja tak lubię róże, gdzie ja je dam jak nie tu?
Nie no jasne... będę myśleć logicznie a nie sentymentalnie.
Jakby nie ta burza mózgów z ostatnich dwóch dni nadal byłoby błądzenie, a ja już widzę mocno osadzoną wizję - może potrzebne są jeszcze drobne korekty.
Tu ma być ogród :) 12:03, 23 mar 2015

Do góry
tak coś czułam, że zaraz będą słowa krytyki... oki to czekam na propozycje czego można się stąd pozbyć
Typografia ogrodu 12:02, 23 mar 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
I mnie denerwują doniczki w domu.tym bardziej ze musze pilnować córek by mi nie zrobiły z nich babek z piasku.dzięki za kolejną lekcję

A ja mojej 5-letniej księżniczce muszę tylko ograniczać dostęp do spryskiwacza, upodobała sobie szczególnie psikanie na roślinki i jakoś nie ma z tym umiaru
Typografia ogrodu 12:00, 23 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Najlepiej po zimnej Zośce, ale jak się ma w gruncie co przezimowały to też muszą sobie radzić Samosiewki też muszą sobie radzić. Raczej takie strasznie zmarźlakowate to one nie są Jak zmrozi górę to nie zmrozi całej rośliny, odetnie się najwyżej kawałek.
Ogólnie to wyrzucam na zewnątrz jak już się robi ciepło.. nie lubię zagraconych miejsc i tych wszystkich doniczek i pojemniczków. Poz tym trzeba to podlewać, więc jak już się robi ciepło, a siewki są dość mocne to pakuję do gruntu

Edit.. w gruncie szybciej też rosną

dziękuję za wyjaśnienia, ja raczej wcześniej niż połowa maja to nie będę miała co wysadzać, bo o ile wyjdą to będą do tego czasu malizny.
Tu ma być ogród :) 11:57, 23 mar 2015

Do góry
A na rabatach po lewej i prawej stronie furtki, z racji, że są szersze i mają trochę inny kształt dodatkowo jeszcze stożki bukszpanowe - teraz wszystko układałoby się w jedną całość - tak mi się przynajmniej wydaje
Tu ma być ogród :) 11:54, 23 mar 2015

Do góry
na szybko, niezbyt pięknie, ale w końcu zaczynam czuć, że to może być TO!

I gwoli wyjaśnienia: przęsła mają długość ok 220 cm, słupki 80 cm. Rabata miałaby szerokość ok. 2 m.
A resztę chyba będzie widać na rysunku.

Tu ma być ogród :) 11:17, 23 mar 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Znalazłam. tylko u Ciebie widziałabym dwa razy dłuższe i szersze. a jakiego koloru będą slupki. a może właśnie do tych kostek jak u Szefowej - trawy, bluszcze i róże?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-i?page=37

Kochana jeteś
i jakaś telepatia, jak zaczęłam oglądać bukszpanowy od razu pomyślałam o różach, wolałabym je od hortensji - zdecydowanie.
Bluszcze też bardzo lubię.... naszkicuję takie jedno przęsło i wkleję... dajcie mi tylko 1-2 h.
Tylko wiesz dalej obstawiam, że skarpety z bukszpanu okrągłe, bo przecież pierwsza rabata, od której pójdzie dalej cały szpaler to ta co kilka dni wcześniej próbowałyśmy ją przerobić, a tam ja nie widzę wokól wiśni prostokątnej obwódki, bo kształt rabaty nadaje już kostka ułożona w sposób wyoblony.
Tu ma być ogród :) 11:01, 23 mar 2015

Do góry
magdaw napisał(a)
Kobiety,

A czy znalazłyście gdzieś w naszej okolicy cis na żywopłot w rozsądnej cenie???

ja jeszcze w ogóle nie wybrałam się do żadnej szkółki tej wiosny(poza jednym razem zobaczyć stożki z cisa, ale miałam chwilę więc na oglądanie czegokolwiek więcej nie było czasu).
A będę tych cisów trochę potrzebować więc dobry namiar na ładne ciśy w atrakcyjnej cenie mile widziany, jak sama wypatrzę też oczywiście dam znać.
Właśnie dzwonił Pan od ogrodzenia, że jutro przychodzą działać więc mam nadzieję, że za miesiąc wszystko będzie już gotowe i będę mogła obsadzać front działki bez obaw, że coś zostanie zadeptane

A Ty Magda ile będziesz potrzebować cisów, może jedno duże wspólne zamówienie (Ewelina też chyba będzie zainteresowana) i uda nam się uzyskać dobrą cenę?

A w ogóle jak egzamin?
Tu ma być ogród :) 10:45, 23 mar 2015

Do góry
a wiesz Asia, ja w bukszpanowym widziałam to zdjęcie z wiśniami jedynie w wizytówce, tam już roślinność jest bardzo bujna i prawie nie widać tych bukszpanów, jeśli wiesz, na której stronie wątku mogłabym podejrzeć młode nasadzenia to będę wdzięczna za info, bo na przelecenie wszystkiego się nie piszę... zwyczajnie nie dam rady.
No i tak sobie dedukowałam, że za przęsłami będzie rządek cisa, a na wyskości słupków, które mają szerokość 78-80 cm dać hortensję, wypadnie wtedy pewnie po jednej sztuce, bo docelowo się rozkrzewi, tak, że zakryje cały słupek.
Teraz się chyba ku wiśniom bardziej skłaniam.
Choć na załączonym powyżej zdjęciu kolor wiśni z kolorem drewnianych sztachet jakoś do końca mi niegra, ale u mnie przęsła będą grafitowe i murek ogrodzenia szary, więc z bordowymi wiśniami chyba ładnie by to wyszło.

Kiedy, jak i czym pryskać.... 10:11, 23 mar 2015

Do góry
a ja tydzień temu popryskałam miedzianem, teraz chciałabym promanalem, ale np na berberysach już listki się pojawiły, to czy można to jeszcze zrobić?
Tu ma być ogród :) 10:09, 23 mar 2015

Do góry
a tu jeszcze jedno zdjęcie, jednej z użytkowniczek ogrodowiska, tym razem ze śliwami:

Tu ma być ogród :) 08:59, 23 mar 2015

Do góry
Ewelina, Ty wiesz ile na minusie u nas było?
Ja o 1:00 sprawdzałam to było -3,6C ale potem pewnie jeszcze zeszła niżej temperatura.
Tu ma być ogród :) 08:55, 23 mar 2015

Do góry
o to też się boję. A może w tych obwódkach jakaś trawka do 70 cm i czosnki?
Tylko właśnie nie chcę tego dawać po całości, ale zamknąć w jakieś ramy.
Tu ma być ogród :) 08:47, 23 mar 2015

Do góry
dobra, teraz rozumiem....
Może mnie zlinczujecie, ale ja jakoś chcę te obwódki, będzie trzeba zrobić próbę na jednym przęśle i metodą prób i błędów wybrać najlepsze ustawienie.
Tu ma być ogród :) 08:36, 23 mar 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Jezeli by były hortensje pod wiśnią ja bym jeszcze dała co ileś metrów ekrany z cisa pod ogrodzenie na szerokość prostokąta i chyba bukszpanów bym nie dawała już pod nie, a nawigatorka ma rację, jak juz bukszpan to na prosto.

Ewelina musisz rozwinąć bo coś nie do końca rozumiem może przez to wczorejsze zarwanie nocy
Chodzi Ci, żeby cisy były za wiśniami, hortensje między nimi, a obwódek pod nogami wiśni w ogóle nie było?
Tu ma być ogród :) 08:32, 23 mar 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Wiśnie u Sylwii znam ale nie wiedziałam co jest pod spodem. Nie wiedzialam jakiego stylu tam oczekujesz ale to wygląda ok tylko masz tam cień na hosty? I limki mogą jak dla mnie byc. tylko ja jakoś wole proste linie i zamiast kół zrobiłabym prostokątne skarpety takie wypełnione na pełno z bukszpana.

zrobię sobie próbę na pewno: kółko czy prostokąt
Tu ma być ogród :) 08:29, 23 mar 2015

Do góry
to jest wschodnia strona działki, od południa już tam słońce będzie zaglądać.
Prostokątne, czy kwadratowe odwódki, niekoniecznie u mnie będą pasować, bo chodniki z kostki brukowej są na łukach na okrągło zrobione, więc jedno z drugim chyba by się gryzło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies