a wiesz Asia, ja w bukszpanowym widziałam to zdjęcie z wiśniami jedynie w wizytówce, tam już roślinność jest bardzo bujna i prawie nie widać tych bukszpanów, jeśli wiesz, na której stronie wątku mogłabym podejrzeć młode nasadzenia to będę wdzięczna za info, bo na przelecenie wszystkiego się nie piszę... zwyczajnie nie dam rady.
No i tak sobie dedukowałam, że za przęsłami będzie rządek cisa, a na wyskości słupków, które mają szerokość 78-80 cm dać hortensję, wypadnie wtedy pewnie po jednej sztuce, bo docelowo się rozkrzewi, tak, że zakryje cały słupek.
Teraz się chyba ku wiśniom bardziej skłaniam.
Choć na załączonym powyżej zdjęciu kolor wiśni z kolorem drewnianych sztachet jakoś do końca mi niegra, ale u mnie przęsła będą grafitowe i murek ogrodzenia szary, więc z bordowymi wiśniami chyba ładnie by to wyszło.
ja jeszcze w ogóle nie wybrałam się do żadnej szkółki tej wiosny(poza jednym razem zobaczyć stożki z cisa, ale miałam chwilę więc na oglądanie czegokolwiek więcej nie było czasu).
A będę tych cisów trochę potrzebować więc dobry namiar na ładne ciśy w atrakcyjnej cenie mile widziany, jak sama wypatrzę też oczywiście dam znać.
Właśnie dzwonił Pan od ogrodzenia, że jutro przychodzą działać więc mam nadzieję, że za miesiąc wszystko będzie już gotowe i będę mogła obsadzać front działki bez obaw, że coś zostanie zadeptane
A Ty Magda ile będziesz potrzebować cisów, może jedno duże wspólne zamówienie (Ewelina też chyba będzie zainteresowana) i uda nam się uzyskać dobrą cenę?
Kochana jeteś
i jakaś telepatia, jak zaczęłam oglądać bukszpanowy od razu pomyślałam o różach, wolałabym je od hortensji - zdecydowanie.
Bluszcze też bardzo lubię.... naszkicuję takie jedno przęsło i wkleję... dajcie mi tylko 1-2 h.
Tylko wiesz dalej obstawiam, że skarpety z bukszpanu okrągłe, bo przecież pierwsza rabata, od której pójdzie dalej cały szpaler to ta co kilka dni wcześniej próbowałyśmy ją przerobić, a tam ja nie widzę wokól wiśni prostokątnej obwódki, bo kształt rabaty nadaje już kostka ułożona w sposób wyoblony.
A na rabatach po lewej i prawej stronie furtki, z racji, że są szersze i mają trochę inny kształt dodatkowo jeszcze stożki bukszpanowe - teraz wszystko układałoby się w jedną całość - tak mi się przynajmniej wydaje
Dla mnie za duzo sie dzieje na tej rabacie, zamiast róż i bluszczu upierałabym sie w tym miejscu na ekran z cisa, miała by nawiązanie do częsci z ubrami pod ogrodzeniem