Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:17, 05 wrz 2016

Do góry
Już raz zaryzykowałam stwierdzenie na podstawie opisu co ktoś robił z trawnikiem, że trawnik przenawożony, okazało się że zagłodzony. W twoim przypadku wolę nie ryzykować, chociaż wydaje mi się że hektolitry wody i nawóz by zdziałał cuda.

Zasobność gleby bada się w stacji właściwej dla miejsca zamieszkania. Ponieważ nie wiem gdzie mieszkasz nie potrafię wskazać tego miejsca.

Paskami nic nie zdziałasz. Kwasomierzem zbadasz pH gleby, a zasobność - analizę gleby tylko w stacji.

https://www.schr.gov.pl/
Palenie śmieci w ogniskach 07:35, 05 wrz 2016

Do góry
kontener22 napisał(a)
Drewnem można palić w kominku w domu, ale już na działce spalić drewna nie można zgodnie z uchwałami wielu gmin i regulaminem ROD
ROD wspomina o kompostownikach, a każdy wie, ze zarażone liście nie nadają się do kompostu. Wywóz do kompostowni miejskiej - jaki ma sens, tam też będą gromadzone choroby, które potem się rozprzestrzenią, jeśli zawiezie się chore liście.
Popiół się przydaje, chore liście do niczego się nie nadają, jedynie zapewnią nam choroby w kolejnych sezonach. Spalenie wydaje się rozsądne, tym bardziej, ze to nie małe ogniska powodują smog, a palenie WSZELKICH śmieci, w tym plastików i gum w kotłowniach domów jednorodzinnych, co często ma miejsce. Działkowiec nic takiego przecież z wiadomych względów na grządce nie spali.
Druga sprawa - płacę za wywóz śmieci spod bloku, płacę za wywóz z działek, a nie można wrzucać worków z liśćmi do tamtejszych pojemników, więc mam trzeci raz płacić, tym razem za wywożenie odpadów roślinnych do kompostowni miejskiej i to odpadów, które do kompostowania się nie nadają...
Czemu się na to zgadzamy? Są pory dnia czy roku, że niewielu osobom by to przeszkadzało.
Ogródek Iwony II 21:28, 04 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Wprawdzie kierujesz słowa do mnie, miło mi bardzo ale nie wiem czy jesteś świadoma jak ważne myśli zawarłaś o korzystaniu z inspiracji. Wielu początkujących ogrodników nie rozumie, że tak na prawdę piękny, satysfakcjonujący ogród to nie kopia z pinteresta czy z realizacji Gardenarium, a włożona własna dusza, iskra nadająca ten indywidualny, osobisty rys, który wciąga gościa w głąb ogrodu i pozwala z zainteresowaniem odkrywać smaczki i niuanse i wołać "jak pięknie"!

Do tego jeszcze nie dojrzałam, ale myślę, że jak już skończę ramy, posieję trawnik tam, gdzie teraz leżą deski na dach gospodarczego i wszystko połączy się w całość, będę mogła skupić się na tych "smaczkach" .
Kolejny sezon czeka, a co przyniesie, czas pokaże
Ale się już nie motam, już spokojnie podchodzę do kompozycji, patrzę na całość i czasami się zastanawiam, co poprawić i mogę się gapić godzinami i nic ..., a potem raptem przychodzi ta jedna genialna myśl, która rozwiązuje problem. Czasami niestety nie w porę, nie zapiszę, a potem zapomnę i czekam na następne bum
Ogródek Iwony II 21:17, 04 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Toszko, ogród się zmienił. Ale pamiętam, jak mi pokazałaś inspirację, a ja na początku chciałam wszystko posadzić identycznie, jak na zdjęciu. A ty mi otworzyłaś oczy i dopiero wtedy zrozumiałam, na czym polega korzystanie z inspiracji. Czasem wystarczy zapożyczyć kolory, barwy, innym razem fakturę, a czasami sposób łączenia danych roślin. Nie musi być tak samo. To chyba wtedy nastąpiła w mojej głowie rewolucja, przestałam marzyć o "pożyczaniu" rabat, zaczęłam tworzyć własne

Wprawdzie kierujesz słowa do mnie, miło mi bardzo ale nie wiem czy jesteś świadoma jak ważne myśli zawarłaś o korzystaniu z inspiracji. Wielu początkujących ogrodników nie rozumie, że tak na prawdę piękny, satysfakcjonujący ogród to nie kopia z pinteresta czy z realizacji Gardenarium, a włożona własna dusza, iskra nadająca ten indywidualny, osobisty rys, który wciąga gościa w głąb ogrodu i pozwala z zainteresowaniem odkrywać smaczki i niuanse i wołać "jak pięknie"!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:52, 04 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeszcze takie mamy z ostatniego wyjazdu

Dużo zdrowia i szcześcia Danusiu!
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:44, 04 wrz 2016

Do góry
Koś co 4 dni.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:43, 04 wrz 2016

Do góry
Przyczyna zapewne leży w "martwych polach" czyli niewydolnym, lub wadliwie zaprojektowanym nawadnianiu, tutaj wody dociera najmniej albo wcale.

Inna przyczyna. gruz pod trawnikiem i woda wsiąka błyskawicznie.

Włącz nawadnianie i zaobserwuj czy na linii wypływu wody istniejące budowle nie zasłaniają i woda nie dolatuje. Gdyby były zraszacze dolewające pewnie wszystko by było ok, a tak niestety, porażka.

Takie mi się nasuwają powody.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:29, 04 wrz 2016

Do góry
Dzisiejszy dzień należał do Nas) Dziękujemy za życzenia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:28, 04 wrz 2016

Do góry
A_gawa napisał(a)

Toszka, dziękuję Ci serdecznie! Właśnie tak zrobię. Czy będzie pasować do niej irga 'Major'? Coś mi kojarzy z hakone kompozycja Szefowej z jednego ogrodu...
Duże tam słońce jest i suchawo, ale irga już daje radę.

Zgadza się, w zimozielonym ogrodzie mam taką kompozycję, sama wymyśliłam
System automatycznego nawadniania 16:40, 04 wrz 2016

Do góry
PiotrM napisał(a)

czyli dobierając zraszacze muszę kierować się wydajnością tak jak napisałeś 1,8m3/h żeby mieć zapas ?

zrobię mapkę działki z wymiarami i wtedy poproszę o opinie

Tak, 1,8 m3/h podaje producent zraszaczy - to jest z zapasem względem wydajności źródła. Trzeba pamiętać, że elektrozawory, kolanka, złączki itp. stawiają jakiś opór, dlatego trzeba uwzględniać taki zapas.

Wiadomo: lepiej by było, gdyby przyłącze, wodomierz i rury były grubsze. No ale jak nie są, a w dalszej części instalacji zastosujesz odpowiednie średnice rur (25 albo 32 mm), to te 1,8 m3, a nawet 2 m3 dasz radę wyciągnąć z tego przyłącza. Wąskim gardłem wtedy pozostanie wodomierz, który będzie ograniczał ilość wody na sekcję.

Możesz więc (jak sugeruje Gardenarium) przerobić instalację, stosując grubsze rury i większy wodomierz, albo pozostawić jak jest i zwiększyć ilość sekcji, najlepiej do 8

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:28, 04 wrz 2016

Do góry
System automatycznego nawadniania 11:19, 04 wrz 2016

Do góry
Nie, nie tak

1 cal = 2,54 centymetra

czyli 32 mm to nie jest 1 a więcej.

32 milimetry = 1,25984252 cala

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:17, 04 wrz 2016

Do góry
Kochany, to jak potrzymasz jeszcze to się uwali i zgnije. Skoś na dwa razy.Najwyżej a potem najniżej.

Przeleć po prostu szybko, wtedy nie wciągnie nasion i w ogóle to kup nową kosiarkę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:15, 04 wrz 2016

Do góry
EwciaK napisał(a)

Dziękuję bardzo. To jak myślisz wywalić ekobordy i zasypać wszystko jak leci korą? Chciałam wyeksponować kulki w żwirku?

Nie, xle będzie. Jeśli chcesz wyeksponować to zrób większą łezkę, gdzie jej granica będzie przebiegać na styku z trawnikiem Wysepka nie może byc takim ogryzkiem a takie coś.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:12, 04 wrz 2016

Do góry
igacz3 napisał(a)
Witam
Ja mam troche inne pytanie. Mam z wlasnej hodowli. 3 sosny pinie w doniczce maja 3 lata. Pytanie moje to kiedy je mozna wysadzic do gruntu i czy trzeba je jakos szczegolnie pielęgnować? Dodam ze cale lato stoja na dworze a zima w garazu na oknie.

Sosna pinia Pinus pinea to roślina śródziemnomorska, u nas nie zimuje w gruncie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:42, 04 wrz 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:32, 04 wrz 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:32, 04 wrz 2016

Do góry

System automatycznego nawadniania 09:49, 04 wrz 2016

Do góry
Przerobić wodę, bo to zbyt mała średnica.

Masz wyprowadzenie do zwykłego węża ogrodowego a nie do nawadniania. Do nawadniania co najmniej 32-ką.

Całą przerób a nie tylko za kranem. Bo nic to nie da.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:40, 04 wrz 2016

Do góry
Mnie też ciężko określić zwłaszcza bez zdjęcia Jedynym wyjściem jest zrobienie badania gleby - wtedy wszystko będzie jasne. Próbki gleby pobierz z obu miejsc. Albo tylko z tego newralgicznego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies