Mam ich Ewciu dość sporo, więc dziękuję bardzo. Ej, Ty moje Serce na dłoni . Od Ciebie właśnie dostałam pierwszą Ice Dance i pierwszego konwalnika . To te na zdjęciu . I to one dały początek całej takiej obwódce .
Październik
Dokupiłam kolejne kulki bukszpanowe, które ulokowałam w donicy przy tarasie z ice dance
I nie mogłam oprzeć się zawilcom
Kupiłam cisy jako ekranik na rabacie przy garażu
I szał cebulowy - około 1700 cebulek wylądowało w ziemi
I jeszcze jedno drzewo zdążyłam wsadzić przed zimą
tulipanowiec
Miscant Morning Light w całej okazałości
I rozchodniki z jeżówkami
Wczoraj była dyskusja u Lukiego nt. skarpy.
Padły propozycje Irgii Major, carex Ice Dance i wyższej rozplenicy.
Nie wiem czy chcesz mieć ograniczoną liczbę gatunków czy miszmasz jak mówi Juzia?
Dużo inspiracji na obsadzenie skarpy jest w zimozielonym Danusi.
Mam Moudry od dwóch lat i jestem nią zachwycony, fakt jest sporo większa od Hameln, ale ma też ciemniejszy kolor i szersze źdźbła. Pokrój ma fontannowy, ale bardziej wyprostowany niż Hameln, a kwiatostany idą bardziej na prosto w gór niż w każdą stronę. U mnie dorosła w tym roku do 120cm wysokości.
Frosted Curls u mnie jest przekreślone, podoba mi się tylko w pierwszy roku, później już nie. Miałem 3 sezony i rezygnuję.
Ice Dance jest już na dwóch rabatach i nie wiem czy nie będzie go za dużo, chociaż powtórzenia są jak najbardziej mile widziane
Jutro coś porysuje
Widziałam u producenta sadzonek, że np. carex Ice Dance jest cięty, ale już Evergold jest rozmnażany z podziału. Ja zrobię tak jak oni. Frosted wyciągam jeszcze łapoma, ale pewnie im starsza kępa tym brzydsza będzie.
No właśnie tak bym chciała zimozielone + co roku jakieś jednoroczne rabatowe kwiaty tak żeby co roku było troszkę inaczej. Jesienią rabatowe wywali i zasądzić cebulowe. Właśnie przeglądam na necie co by się nadawało i znalazłam jałowce płożące za szybko nie rosną są niskie wymagań glebowych też za dużych nie mają i są zimozielone
Jałowiec płożący garden carpet może by nim częściowo oczko obsadzi ?
a turzyce znalazłam taką japońska carex morrowi (ice dance) dorasta do 30-40 cm i nie przyćmi hortensji
Azalia japonica myślę żeby ją tak w centralnym punkcie posadzi
Traw też mam kilka, ale trawy fajne w grupie wiec trudno mieć ich dużo .. :
Carex calotides Calita
Carex dolichostachya 'Gold Fountains'
Carex lurida Aurea (przesadzona chyba padła)
Carex oshimensis 'Everest'
carex Evergold
Carex Everillo
Carex testacea Prairie Fire
Carex secta Tenuiculmis
Hakonechloa Ben Kaze
HAKONECHLOA MACRA All Gold
Hakonechloa macra Aureola
Hakonechloa macra Nickolas
miskant Hameln
Miskant chiński DRONNING INGRID
miskant graziella
miskant zebrinus (dwie odmiany dużych)
miskant zebrinus Kleine Zebrine
miskant Melepartus
Wiadomo, ze potrzebują czasu aby się rozrosnąć i wtedy będą jeszcze ładniejsze ale i tak od razu energetyczniej w ogrodzie się zrobiło.
Sama wiesz ile radości dają takie pierwsze wiosenne kwiaty
Chciałam Ci podrzucić link do strony, ale przejrzałam ze 100 stron wątku "ogród z platanem" a platana zobaczyłam tylko listki.
Zapytaj Filipa właściciela w/w wątku o tytułowe drzewo a pewnie coś Ci podpowie, bo widać, że zna się na rzeczy.
No, ładnie masz
Trawy u Ciebie widzę w świetnej kondycji Ice dance u mnie wyglądają znacznie gorzej... Skoro l nich mowa - jak będą sobą w tym sezonie to pożegnaj się z widokiem kul - zarosna je