Widziałam u producenta sadzonek, że np. carex Ice Dance jest cięty, ale już Evergold jest rozmnażany z podziału. Ja zrobię tak jak oni. Frosted wyciągam jeszcze łapoma, ale pewnie im starsza kępa tym brzydsza będzie.
No właśnie tak bym chciała zimozielone + co roku jakieś jednoroczne rabatowe kwiaty tak żeby co roku było troszkę inaczej. Jesienią rabatowe wywali i zasądzić cebulowe. Właśnie przeglądam na necie co by się nadawało i znalazłam jałowce płożące za szybko nie rosną są niskie wymagań glebowych też za dużych nie mają i są zimozielone
Jałowiec płożący garden carpet może by nim częściowo oczko obsadzi ?
a turzyce znalazłam taką japońska carex morrowi (ice dance) dorasta do 30-40 cm i nie przyćmi hortensji
Azalia japonica myślę żeby ją tak w centralnym punkcie posadzi
Traw też mam kilka, ale trawy fajne w grupie wiec trudno mieć ich dużo .. :
Carex calotides Calita
Carex dolichostachya 'Gold Fountains'
Carex lurida Aurea (przesadzona chyba padła)
Carex oshimensis 'Everest'
carex Evergold
Carex Everillo
Carex testacea Prairie Fire
Carex secta Tenuiculmis
Hakonechloa Ben Kaze
HAKONECHLOA MACRA All Gold
Hakonechloa macra Aureola
Hakonechloa macra Nickolas
miskant Hameln
Miskant chiński DRONNING INGRID
miskant graziella
miskant zebrinus (dwie odmiany dużych)
miskant zebrinus Kleine Zebrine
miskant Melepartus
Wiadomo, ze potrzebują czasu aby się rozrosnąć i wtedy będą jeszcze ładniejsze ale i tak od razu energetyczniej w ogrodzie się zrobiło.
Sama wiesz ile radości dają takie pierwsze wiosenne kwiaty
Chciałam Ci podrzucić link do strony, ale przejrzałam ze 100 stron wątku "ogród z platanem" a platana zobaczyłam tylko listki.
Zapytaj Filipa właściciela w/w wątku o tytułowe drzewo a pewnie coś Ci podpowie, bo widać, że zna się na rzeczy.
No, ładnie masz
Trawy u Ciebie widzę w świetnej kondycji Ice dance u mnie wyglądają znacznie gorzej... Skoro l nich mowa - jak będą sobą w tym sezonie to pożegnaj się z widokiem kul - zarosna je
Połączenie ładne a nie myślałaś o kolumnowych np. red pillar, widziałam tu na O u kogoś podobne połączenie tylko tujki kuleczki, turzyca curls frosted.
Nudno nie jest ja jakoś wolę mniej gatunków bo lepiej to wszystko ogarnąć. Przy tej rabacie 2 można dać jakieś wyższe piętro też oprócz red barona i carexów u polinki są miskanty