Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

ren133 20:58, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

no to gitara, wszystko mi się podoba oprócz brzozy hihihih wolę graby jazzy albo mój buk
chyba że, chyba że.....uwaga uwaga namące....tam zrobić zagajnik brzozowy??
przegięłam?

Zagajnik masz już z tyłu ogrodu (Czy to już nieaktualne?)
Wielopniowe drzewo no bo wiesz czemu? ... takimi się ostatnio zachwyciłam ... a brzoza? ... bo to zapowiedź tego co pokażesz przy altanie
anna_t 21:00, 24 lut 2016

AgaeM napisał(a)
Nie wiem na czym stanęło, bo dynamika duza u Ciebie, ale wklejam link do fajnej fotki i gorąco pozdrawiam. Tak wyobrazalam sobie ogrod jaki opisywalas na poczatku. Prosta pergola z rozami. Moze ci sprawi przyjemnosc.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/670-ogrod-zmyslony?page=23

dziękuję Aga
niewiem juz teraz w sumie czy pasuje taka pergola do tego co wymyśliła mi polinka i dziewczyny ale ja chciałam taką pergolę zrobić tak jakby przejście do ogrodu z przedogródka w tym miejscu

czerwoną strzałka zaznaczyłam zmianę żywopłotu na granicy przedogródek-ogród i właśnie w tym miejscu byłaby ta pergola a dalej w strone siatki niewiem moze serb tak w poprzek?
anna_t 21:08, 24 lut 2016

polinka napisał(a)
Oj...ale tu się dzieje...
Nie nadrobię wszystkiego, przyznaję się, że nie do końca dokładnie przeczytałam więc proszę mnie poprawić jeśli zle myślę

Aniu najważniejsze w tej całej dużej dyskusji jest Twoje przekonanie, w jakim stylu chcesz ogród? Musisz sama sobie określić czy wolisz proste, geometryczne ogrody z małą liczbą gatunków czy nasadzenia bardziej luzne z większą ilością roślin i kolorów?

Jeśli dalej jesteś zauroczona tą inspiracją na przedogródek to powinnaś pomyśleć aby taki układ tzn. tych kostek-boksów wprowadzić w całym ogrodzie.
Iwonka rozrysowała jeden kwadrat 2x2 m i myślę, że to dobra miara. Jeżówki, róże, żurawki i myślę, że pozostałe rośliny jakie chcesz można posadzić w takich właśnie kwadratach. Nie wszędzie trzeba zachować układ kostka bukszpanowa, kwadrat traw, kostka bukszpanowa. Można by było zrobić co kilka kwadratów kostki bukszpanowe z drzewami a nawet zamiast kostki buksowej z grabami posadzić np. 4 brzozy obok siebie w skarpecie z jakiejś niskiej trawy. Chodzi o zachowanie tych kwadratów w całym ogrodzie

Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia.

A w kwadratowych boksach można wykorzystać trawy, które się szybko rozrastają np. Ice Dance, Red Baron, niskie molinie czy seslerie. Wtedy kupująć sadzonki, zozdzielasz je przed posadzeniem a one póżniej rozłogami zarastają kwaterę.
To samo z bylinami, jeżówki, lawendy, szałwie też się rozrosną.

Nie wiem czy byłaś u Marty Zielonej? Zobacz w jakich Ona odstępach sadzi rośliny a po roku, dwóch wszystko ma pięknie rozrośnięte

Aniu najważniejsze to nic na siłę, jeśli coś Ci nie leży to nie ma co się zmuszać
To Wasz ogród i Wy macie się tam dobrze czuć. A my tutaj jedynie możemy podrzucać Ci własne propozycje. A ilu ogrodników tyle koncepcji na ogród

Buziaki i głowa do góry

Polina piękny eleborat moja droga i jaki trafiony
na ta chwilę wiem ze moim powtórzeniem w ogrodzie będą drzewa w kostkach muszę przemyśleć Twoją propozycję ogrodu w kostkach, trochę nawiązuje do mojej inspirki z początku wątku https://pl.pinterest.com/pin/166422148708493932/
nie rozumiem tylko tego: "Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia." ???
anna_t 21:16, 24 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Wolę graby Jazzy.

Aniu, warto myśleć nad kostkami, jeśli wolisz projekt Jazzy?

Iwona wiesz co..nie rozumiem o co mnie pytasz przepraszam ale jakos nie mogę skumać....zwłaszcza "warto myśleć nad kostkami"

anna_t 21:18, 24 lut 2016

ren133 napisał(a)

Zagajnik masz już z tyłu ogrodu (Czy to już nieaktualne?)
Wielopniowe drzewo no bo wiesz czemu? ... takimi się ostatnio zachwyciłam ... a brzoza? ... bo to zapowiedź tego co pokażesz przy altanie

no właśnie jakby ten zagajnik tu przenieść...ale kurcze czy to fajnie brzozy z lewej, graby w kostkach z prawej...nie chyba za bardzo rzeźbię :/
Iwk4 21:32, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

Iwona wiesz co..nie rozumiem o co mnie pytasz przepraszam ale jakos nie mogę skumać....zwłaszcza "warto myśleć nad kostkami"

Bo myślałam, że najbardziej ci przypadł projekt Jazzy i będziesz go realizować w jakimś stopniu. A wtedy inspiracja Polinki będzie w innym miejscu. Dlatego się pytałam, czy warto to tu rozrysowywać?
anna_t 21:46, 24 lut 2016

kurcze uparta jestem, moze głupio ale ten pomysł polinki mi utkwil w głowie. pewnie dlatego ze go na pinie widziałam..
Iwonka może zrobimy sobie krótką przerwę z tymi frontami?ja na spokojnie przeczytam watek od momentu pierwszej wersji, przemyślę i wrócimy do tematu dobrze?
anna_t 21:56, 24 lut 2016

mam pytanie o róże i obeliski
róże pnace trzeba kulkować i podwiązywać poziomo żeby lepiej kwitły prawda? czy w zwiazku z tym moge w obeliskach zrobic tylko poziome przesła? oczywiscie jesli teść da radę to zrobi skrzyżne, o takie myslę https://pl.pinterest.com/pin/511580838894432554/
bo to jest tak ze róża puszcza pędy no niewiem np metrowy i ja go mam tak wokół tego obelisku opleść i coś jeszcze z różami przy obeliskach robię?
22:01, 24 lut 2016
anna_t napisał(a)
mam pytanie o róże i obeliski
róże pnace trzeba kulkować i podwiązywać poziomo żeby lepiej kwitły prawda? czy w zwiazku z tym moge w obeliskach zrobic tylko poziome przesła? oczywiscie jesli teść da radę to zrobi skrzyżne, o takie myslę https://pl.pinterest.com/pin/511580838894432554/
bo to jest tak ze róża puszcza pędy no niewiem np metrowy i ja go mam tak wokół tego obelisku opleść i coś jeszcze z różami przy obeliskach robię?

poziome ci wystarcza ...i nic nie oplataj ...po prostu przyczep do pręta ...albo drutem ogrodniczym ale najlepsze są trytytki - jeden z lepszych wynalazków https://www.google.pl/search?q=trytytki&biw=1200&bih=618&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwip6_6wppHLAhVnDZoKHWxEBXoQ_AUIBigB

raczej unikaj oplatania czegokolwiek ...a przywiązuj przyczepiaj
Iwk4 22:19, 24 lut 2016

Zanim zrobimy sobie przerwę, wkleję, co narysowałam

albo tak:

Niestety, nie chciał mi paint dorobić góry i uciął trochę dołu.
Więc dopiszę, że dalej byłoby powtórzenie kostki. Pasowałyby 2mx2m , bo wtedy łatwiej podzielić twoją dużą powierzchnię tymi kwadratami
Po obu stronach byłyby te same trawy, albo w podobnym stylu. Po lewej stronie te same drzewa, w takich samych kostkach, tylko inaczej rozłożone. Po lewej Danika poprzetykana tymi samymi carexami, co po prawej stronie.
Po lewej Derenie, miskanty, i żywopłot z tyłu, ale dzielony:
takie trzy prostokąty, podział chyba fajnie by zagrał.
Zobacz, znalazłam inspirację, która wyjaśnia co pisała Polinka:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388773704/

A tu jest dalsza perspektywa ogrodu z inspiracji Polinki:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388779546/