Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

ren133 12:27, 24 lut 2016

anna_t napisał(a)

jeszcze cos nowego
serby na zywopłot muszą zostać, zmieniłam to. a moze w tym trójkacie rh?czerwona strzałka obrazujaca ze całość przesunięta w prawo

No myślałam, że ten żywopłot z serbów po prostu z boku będzie i już jest i nie narysowałam Rh bym nie dodawała tylko kulki pod brzozą i przeciągnęła nieregularnie w lewo A brzoza nie przesłoni ściany?
AgaeM 13:22, 24 lut 2016

Nie wiem na czym stanęło, bo dynamika duza u Ciebie, ale wklejam link do fajnej fotki i gorąco pozdrawiam. Tak wyobrazalam sobie ogrod jaki opisywalas na poczatku. Prosta pergola z rozami. Moze ci sprawi przyjemnosc.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/670-ogrod-zmyslony?page=23
polinka 20:14, 24 lut 2016

Oj...ale tu się dzieje...
Nie nadrobię wszystkiego, przyznaję się, że nie do końca dokładnie przeczytałam więc proszę mnie poprawić jeśli zle myślę

Aniu najważniejsze w tej całej dużej dyskusji jest Twoje przekonanie, w jakim stylu chcesz ogród? Musisz sama sobie określić czy wolisz proste, geometryczne ogrody z małą liczbą gatunków czy nasadzenia bardziej luzne z większą ilością roślin i kolorów?

Jeśli dalej jesteś zauroczona tą inspiracją na przedogródek to powinnaś pomyśleć aby taki układ tzn. tych kostek-boksów wprowadzić w całym ogrodzie.
Iwonka rozrysowała jeden kwadrat 2x2 m i myślę, że to dobra miara. Jeżówki, róże, żurawki i myślę, że pozostałe rośliny jakie chcesz można posadzić w takich właśnie kwadratach. Nie wszędzie trzeba zachować układ kostka bukszpanowa, kwadrat traw, kostka bukszpanowa. Można by było zrobić co kilka kwadratów kostki bukszpanowe z drzewami a nawet zamiast kostki buksowej z grabami posadzić np. 4 brzozy obok siebie w skarpecie z jakiejś niskiej trawy. Chodzi o zachowanie tych kwadratów w całym ogrodzie

Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia.

A w kwadratowych boksach można wykorzystać trawy, które się szybko rozrastają np. Ice Dance, Red Baron, niskie molinie czy seslerie. Wtedy kupująć sadzonki, zozdzielasz je przed posadzeniem a one póżniej rozłogami zarastają kwaterę.
To samo z bylinami, jeżówki, lawendy, szałwie też się rozrosną.

Nie wiem czy byłaś u Marty Zielonej? Zobacz w jakich Ona odstępach sadzi rośliny a po roku, dwóch wszystko ma pięknie rozrośnięte

Aniu najważniejsze to nic na siłę, jeśli coś Ci nie leży to nie ma co się zmuszać
To Wasz ogród i Wy macie się tam dobrze czuć. A my tutaj jedynie możemy podrzucać Ci własne propozycje. A ilu ogrodników tyle koncepcji na ogród

Buziaki i głowa do góry

anna_t 20:22, 24 lut 2016

jazzy napisał(a)
Ja bym posadzila rh tu gdzie żółty pas

oj Marta tam jest strefa drwala
anna_t 20:24, 24 lut 2016

eee_taam napisał(a)

w tym opisie zobaczyłam moje ulubione ....ogrody holenderskie .. ...mój naj ulubiony Sarina Meijer https://picasaweb.google.com/flippie39/SarinaMeijer ...u niej jest duzo kwitnących bylin samych powojników ze 70 ...a w tym folderze jest więcej ogrodów ...kiedyś myśle je pozwiedzać ...bo większość jest udostępniona do zwiedzania tylko nie cały sezon i nie codziennie...trzeba sie z nimi umawiać

dałaś mi zajęcie na wieczór
anna_t 20:33, 24 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Ten pierwszy pin i następne to projekty na CHFS Fajne, nie ?

Aniu, nie chcę Cię martwić, ale na 18 metrach nie da się zrobić inspiracji Polinki. Jej projekt brałam pod uwagę Ale rozrysowując go wyszłoby troszkę inaczej, niż myślisz. 3 kostki po 2 m (albo po 1m, jak na inspiracji) to dopiero 6 metrów. Do tego 2 metry zabiorą serby i 6 metrów trawki, daje ci to 14 metrów przy kostkach dwumetrowych. To spore kostki.
Przy metrowych masz zaledwie: 8 metrów. Wizja fajna, ale czy powtórzenie tego po całości by dało też taki efekt? No i jeszcze dochodzi koszt takiej rabaty?
Ale to ty decydujesz

zmartwiłaś mnie. czyli ładniejsze były by metrowe kostki, ok. jeszcze trzeba odjąć metr na płyty w trawniku
poczekaj, 18-2 na serby- 3 na kostki=13m - 6 na ice dance (czemu 6?mi wychodzi 4 jest metrowe aha ty chcesz 1,5m trawki?)mamy 7m - 1m na plyty i zostaje 6m.........cholera i dupa....i co teraz?
a jak zrobimy kkostki 1,5m? tylko czy to ladnie wyjdzie?
to będzie 18-2serby-4,5 kostki-6trawki-1płyty=4,5 i co?dużo
anna_t 20:36, 24 lut 2016

Kasya napisał(a)

a widzialas jakie rodki ogromne u Bożenki ? 2/3 sciany zakryją

i jeszcze takie cos
https://fmgdesigns.s3.amazonaws.com/120326_l.jpg?v=336e514edcab318c076c246270077c68

ojej no przecież to prawie moja pierwotna wersja
anna_t 20:39, 24 lut 2016

Filemon24 napisał(a)

Odnoszę wrażenie, że ty się nie chcesz kurczowo trzymać jednego stylu i być jego więźniem i moim zdaniem super ja też tego u siebie nie chce czy to takie ważne jaki będzie styl? najważniejsze żeby było ładnie i w zgodzie ze sobą

nie jestem aż takim zawodnikiem aby dać radę profesjonalnie trzymać sie jednego wiec moja odpowiedź na Twojego posta brzmi: dokładnie
anna_t 20:45, 24 lut 2016

ren133 napisał(a)

No myślałam, że ten żywopłot z serbów po prostu z boku będzie i już jest i nie narysowałam Rh bym nie dodawała tylko kulki pod brzozą i przeciągnęła nieregularnie w lewo A brzoza nie przesłoni ściany?

no to gitara, wszystko mi się podoba oprócz brzozy hihihih wolę graby jazzy albo mój buk
chyba że, chyba że.....uwaga uwaga namące....tam zrobić zagajnik brzozowy??
przegięłam?
Iwk4 20:47, 24 lut 2016

Wolę graby Jazzy.

Aniu, warto myśleć nad kostkami, jeśli wolisz projekt Jazzy?