Oj...ale tu się dzieje...
Nie nadrobię wszystkiego, przyznaję się, że nie do końca dokładnie przeczytałam więc proszę mnie poprawić jeśli zle myślę
Aniu najważniejsze w tej całej dużej dyskusji jest Twoje przekonanie, w jakim stylu chcesz ogród? Musisz sama sobie określić czy wolisz proste, geometryczne ogrody z małą liczbą gatunków czy nasadzenia bardziej luzne z większą ilością roślin i kolorów?
Jeśli dalej jesteś zauroczona tą inspiracją na przedogródek to powinnaś pomyśleć aby taki układ tzn. tych kostek-boksów wprowadzić w całym ogrodzie.
Iwonka rozrysowała jeden kwadrat 2x2 m i myślę, że to dobra miara. Jeżówki, róże, żurawki i myślę, że pozostałe rośliny jakie chcesz można posadzić w takich właśnie kwadratach. Nie wszędzie trzeba zachować układ kostka bukszpanowa, kwadrat traw, kostka bukszpanowa. Można by było zrobić co kilka kwadratów kostki bukszpanowe z drzewami a nawet zamiast kostki buksowej z grabami posadzić np. 4 brzozy obok siebie w skarpecie z jakiejś niskiej trawy. Chodzi o zachowanie tych kwadratów w całym ogrodzie
Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia.
A w kwadratowych boksach można wykorzystać trawy, które się szybko rozrastają np. Ice Dance, Red Baron, niskie molinie czy seslerie. Wtedy kupująć sadzonki, zozdzielasz je przed posadzeniem a one póżniej rozłogami zarastają kwaterę.
To samo z bylinami, jeżówki, lawendy, szałwie też się rozrosną.
Nie wiem czy byłaś u Marty Zielonej? Zobacz w jakich Ona odstępach sadzi rośliny a po roku, dwóch wszystko ma pięknie rozrośnięte
Aniu najważniejsze to nic na siłę, jeśli coś Ci nie leży to nie ma co się zmuszać
To Wasz ogród i Wy macie się tam dobrze czuć. A my tutaj jedynie możemy podrzucać Ci własne propozycje. A ilu ogrodników tyle koncepcji na ogród
Buziaki i głowa do góry