Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:45, 15 wrz 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Ano tak Ja nie znam drzewa, które nie gubi liści w naszym klimacie....

Magnolia grandiflora, ale u mnie przemarzła a miałam wielką
Mój kawałek raju 21:54, 14 wrz 2011

Do góry
najpierw w domu zakwitł następny fiołek afrykański
ten ma dużo kwiatków
fuksje kwitną przed domem
kwitnie znowu magnolia Ann, słabe zdjęcie bo robione ze schodów, za mokro było nie chciało mi się po błocie łazić
trójsklepka, nie kwitnie jeszcze biała, dwie łodyżki jej zżółkły nie wiem dlaczego?
a to moja dzisiejsza zabawa z garami oprócz wymytych 2 okien i popranych firan
powidla śliwkowe b/ cukru smażone w piekarniku , 5 słoiczków gęstych pomidorów ,3 słoiczki soku z malin i 12 i pół słoiczków powideł śliwkowych z czekoladą gorzką 70%
Liriope (Liriope muscari) 10:53, 14 wrz 2011

Do góry
mam u siebie liropie, nie odmianowe, takie basic- różowe. Bardzoo je lubię. Przez pierwszy sezon nie rosło wcale, miałam wrażenie że padnie nawet. Następnego roku ruszyło pieknie i od tego czasu rozrasta się i kwitnie. Także wszyscy niecierpliwcy- zostawcie, poczekajcie, dajcie liriope czas.
Jeszcze ciekawostka- w zeszłym roku jesienią Leroy M sprzedawało ładne sadzonki liriope przecenione z 20 zł na 5 zł pod nazwą liliowiec. Większośc z Was nie dała by się złapać na to- łatwo je odróżnić od siebie. Posadziłam je u siebie i u mojej Mamy- znów siedzą jak zaklęte, pewnie wiosną ruszą.
Także zainteresowanych lirope polecam wyprzedaże w marketach budowlanych i przerzucenie półek od jałowców po powojniki.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:46, 13 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
Witaj Ano.
Wpadłam do Ciebie na moment i utknełam. Bardzo wiele się zmieniło w Twoim ogrodzie. Jest pełen uroku i ciekawy.
.

Witam Cię w moich skromnych progach
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:30, 13 wrz 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Magnolia grandiflora

tak, tak, tylko zimuje w garażu.

Masz duży garaż Malkul?
Sprawdź sobie te brzozy.Popatrz, jakie są piękne

A może grab, albo buk? Jakiś liść na nich zawsze ostanie zimą, ale to trochę smętny widok wg mnie. Mają natomiast piękne liście w sezonie i ładne pokroje na solitera
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:02, 13 wrz 2011

Do góry
Magnolia grandiflora
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:39, 13 wrz 2011

Do góry
Witaj Ano.
Wpadłam do Ciebie na moment i utknełam. Bardzo wiele się zmieniło w Twoim ogrodzie. Jest pełen uroku i ciekawy.
Chciałam napisać Ci o 2 rzeczach
- sposób Sebka na krokusy, żeby listki ich nie szpeciły. Wg. mnie te listki muszą być odkryte, muszą oddychać , transpirować i asymilować. Tylko wtedy będą miały związki potrzebne do dalszego życia i będą kwitły ładnie w następnych latach. Inaczej można by je przecież ściąć.
-druga rzecz- Jaśminowiec który kupiłaś w Polsce nazywa się "Belle Etoile'. Bardzo go lubię i jak spotykam w szkółce to nie mogę oczu od niego oderwać. Kwiaty ma duże, piękne.
Ogród Magdalenka 20:17, 11 wrz 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Cześć Magda. Ale piękna zmiana.
Mamy podobne rozmiary ogródka, to będzie nam raźniej na forum.

U mnie twoja trawka też daje radę.

A co to będzie coś wyższego za żurawkami? I co to za drzewo teraz bliżej tarasu?

Cześć GabiK to drzewo bliżej tarasu to bardziej krzak - Magnolia, mam ją od początku, już dwie zimy przeżyła, jedną w doniczce, drugą zimę już w gruncie i na razie ją zostawię. Z drzewami mam problem ze wzlgędu na wysoki poziom wód gruntowych u nas , docelowo planuję catalpe nana ( dobrze rośnie u sąsiadów) i wlaśnie jedna ma być na miejscu tej magnolii w zawijasku a druga w lewym górnym rogu

Widziałam barona na zdjęciu w Twoim wątku, chyba to ten? Cieszę się , że poszedł w dobre ręce

Dobrze , że trafiłyśmy na Ogrodowisko możemy się uczyć od najlepszych
Ogródek Goniak 18:14, 11 wrz 2011

Do góry
goniak napisał(a)
Upsss!!!
Przepraszam, że tak długo czekacie na obiecane fotki.
Ostatnio przez dwa tygodnie miałam zlecenie wyjazdowe, stąd takie zaległości u mnie.
Postaram się wszystko nadrobić

Gosia, mam kilka pytań:

zdjęcie nr 2: co to za miłorząb? Jakaś karłowata forma?
zdjęcie nr 3: co to za roślina z dużymi liśćmi jak magnolia, ale widzę jakieś włoski, więc może to nie magnolia? A może mam omamy? I co to za mała roślinka w lewym dolnym rogu, co ma listki lekko bordowe, coś jak bodziszek, albo języczka...

Pergola z przyległościami 07:57, 11 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
kibicuję Ci w 'malowaniu'. Fajnie że pokazujesz zdjęcia. Mogę mieć uwagę?-

Magnolio, ja tę budleję traktuję tak trochę tymczasowo, dopóki lawenda się nie rozrośnie.
Taki mam plan, żeby trzymać tam budleję rok albo dwa, żeby rabatka nie była taka "płaska" a jesli będzie się pokładała, to ją dyskretnie przywiązać do tej barierki za nią co jej jeszcze nie ma
Za dwa lata moje krzaczki lawendowe będą dużymi kulami i wtedy pani budlei podziękujemy

Magnolio, zaglądaj i koryguj, bardzo Ci jestem wdzięczna za pomoc.
Pergola z przyległościami 23:09, 10 wrz 2011

Do góry
kibicuję Ci w 'malowaniu'. Fajnie że pokazujesz zdjęcia. Mogę mieć uwagę?- Ja bym budlei tam się bała- ona czasem potrafi być taka bałaganiarska, no i trochę wysoka jest. A jesli na tej rabacie by miała być, to chyba sadziła bym ja blisko rogu, albo za rogiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:17, 09 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
odpisałam na pw. ale nie wiem czy dotarła moja wiadomość- dostałam jakąś zwrotkę o błędnym adresie. W każdym razie bardzo dziękuję.

Bo odpisałaś nie klikając na link zielony tylko na maila, a tak się nie da
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:59, 09 wrz 2011

Do góry
odpisałam na pw. ale nie wiem czy dotarła moja wiadomość- dostałam jakąś zwrotkę o błędnym adresie. W każdym razie bardzo dziękuję.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:56, 09 wrz 2011

Do góry
tak, zdecydowanie czosnki potrzebują liści do towarzystwa.
Ja będę próbować z tymi czosnkami w kostrzewie owczej. mam nadzieje że dobrze będzie z ciemną zielenią jej czupryn. Myślałam jeszcze o zestawieniu jej z Carex commans ale nie wiem jak przezimuje u mnie ta turzyca
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:43, 09 wrz 2011

Do góry
Magnolia, zajrzyj w PW Czosnki mnie kręcą jedynie posadzone w dużej ilości, próbowałąm z białymi, ale niewypał, nie było efektu. Czosnek Szuberta wygląda jak fajerwerki, ale dla mnie zbyt mało wyrazisty na rabacie. W pewnych zestawieniach jednak wygląda świetnie.

Czosnki muszą być posadzone w czymś "trawiastym" co udaje ich liście, które niestety nie wyglądają dobrze.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:40, 09 wrz 2011

Do góry
no tak- Melon mnie tez nie zawodzi. Tylko teraz szukam miejsca gdzie moge dla szkoły w której mam opiekę nad ogrodem kupić narcyzów do masowych nasadzeń.Szkoła jest państwowa więc musi być tanio.
U u Melona dopadłam ze 3 tyg. temu czosnek szuberta- moja nowa miłość. Pewnie go znasz Danusiu?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:35, 09 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
... Mam nadzieję że nie gniewasz się za krytykę zdjęcia z katalogu. Tyle tu widziałam pięknych, świetlistych ujęć tego miejsca że lekko mnie rozczarowało. Ale zdjęcie, nie miejsca- ono jest śliczne

Mam satysfakcję, bo to nie moje zdjęcie, ale zawodowego fotografa. Jednak to ogród z końca listopada, a wtedy większość innych ogrodów jest już pusta. U mnie kolory są nawet w grudniu, zanim spadnie śnieg
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:34, 09 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
Danusiu, zdradzisz gdzie jest hurtownia cebulkowa w której kupujesz? Mam nadzieję że nie gniewasz się za krytykę zdjęcia z katalogu. Tyle tu widziałam pięknych, świetlistych ujęć tego miejsca że lekko mnie rozczarowało. Ale zdjęcie, nie miejsca- ono jest śliczne

Lubię kupować u Melona, przyjemne miejsce i miła Pani ze mną zawsze wybiera.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:39, 09 wrz 2011

Do góry
Danusiu, zdradzisz gdzie jest hurtownia cebulkowa w której kupujesz? Mam nadzieję że nie gniewasz się za krytykę zdjęcia z katalogu. Tyle tu widziałam pięknych, świetlistych ujęć tego miejsca że lekko mnie rozczarowało. Ale zdjęcie, nie miejsca- ono jest śliczne
Pergola z przyległościami 08:31, 09 wrz 2011

Do góry
Wisteria lubi gleby 'umiarkowanie żyzyne', więć zaprawiona ziemia piaszczysta będzie dobra, natomiast piach bardzo przesycha, więc poza kompostem trzeba na pewno dobrze wykorować wokół niej i pamietać o podlaniu czasem. jak się rozrośnie to będzie daleko szukać wilgoci korzeniami i sobie poradzi, kwestia pierwszych sezonów. Zgadzam się z Danusią co do kompostu- koniecznie go używaj do nasadzeń. Tylko unikaj obierków ziemniaków bo roznoszą choroby grzybowe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies