U nas koło Ikei (łódź) jest kilka skarp, obsadzone jednym gatunkiem - irgą płożącą, inne niskim jałowcem, inne karłową kosodrzewiną (chyba pumilo). Fajnie wyglądają takie jednorodne nasadzenia.
Ja bym słuchała Danusi
Takie jednorodne skarpy już mam obsadzone w całości irgą coral beauty a tutaj chciałem coś na wzór angielskiej rabaty tryskającej kolorami szkielet jak pisałem już jest teraz chcę dosadzić tam bylin. Za iglakami nie przepadam niestety - no oprócz cisów które też są na tej skarpie. Oto zdjęcia skarpy z irgą wykonanej w 2010 r
i drugiej z tego roku, dodatkowo pomiędzy irgami jest kilka cisów kolumnowych
no tak- to nie ma co powtarzać , bo zrobi się monotonnie i nie ciekawie.
- a tawuła z berberysami ? .....tylko że to znowu duży koszt , chyba że kupisz 20 szt i zabawisz się w rozmnażanie . ja sadząc przykopywałam w każdym krzaczku 2 sadzonki . tym sposobem miałam przy 30 szt dwa razy tyle na jesień . wprawdzie małe , ale one szybko rosną i łatwo się ukorzeniają . gorzej z berberysem . tu się dobrze rozmnaża , ale ze starszych okazów i trochę dłużej to trwa
Marek, ja bym nie dawała traw na skarpie, one się położą, pochylą nad rabatą, poza tym im tam będzie za sucho. Tawuły są ok i berberysy. To musi być coś mniej kłopotliwego. Irga bardzo pasowałaby. Ja bym ją czymś przełamała, żeby uniknąć monotonii z poprzednia rabatą.A rozumiem, że ta rabata będzie nie na stoku - czy na stoku?
O jejkuś! Ale tam będzie na górze mało słońca przecież dla roślin tła rabaty? A może cisem równiutko obsadzić z wyciętymi oknami i dopiero niziutko byliny?
wręcz przeciwnie - właśnie na górze będzie najwięcej słońca Rabata jest wielka (pisałem że ponad 30 m długości) patrząc z lewej strony pod orzechami laskowymi jest najbardziej cienista i szersza - tam już rosną hortensje a na prawo jest całkiem słoneczna, stok skierowany jest na południowy wschód więc rano jest najwięcej słońca i do południa potem w słońcu zostaje tylko prawa strona rabaty i tak do wieczora
Ma to być angielska rabata więc jednorodne nasadzenia nie pasują mi do tego Danusia wkleiła wcześniej kilka zdjęć rabat Gertrudy Jekyll i to jest to chciałbym osiągnąć. Przód rabaty jest oddzielony równiutko kancikiem a z niej mają się wylewać rośliny - to dla kontrastu z obwódkami bukszpanowymi , które są geometryczne. Dodam jeszcze że tło i szkielet tej rabaty stanowią krzewy, które już rosną, choć są jeszcze malutkie. A są tam od prawej: hortensje anabell (3 szt) Limelight ( 3 szt) i jeszcze dwie nn, ogrodowe niebieskie i różowe (5 szt) Jaśminowiec wonny, dwa cisy, dalej 5 azalii, lilaki (3 szt), magnolia i złotokap pigwowce (5 szt) kolejny cis, i jeszcze kilka innych krzewów. Muszę to narysować będzie łatwiej
ta skarpa jesta za wysoka wg. mnie na rabatę angielska , jaką opisujesz . wszystko pasuje i trawy i byliny . tylko jak tu osiągnąć piętrowość. zbyt duże różnice poziomu. trawy sobie wyobrażam koło ogrodzenia , ale na zmianę z np. jałowcami skyroketi np sadźcami , już lekko w przód wysunięte .ale jakoś potem nie wyobrażam sobie żeby osiągnęła ta rabata harmonię . chyba to za dużo na głowę amatora .