O jejkuś! Ale tam będzie na górze mało słońca przecież dla roślin tła rabaty? A może cisem równiutko obsadzić z wyciętymi oknami i dopiero niziutko byliny?
wręcz przeciwnie - właśnie na górze będzie najwięcej słońca Rabata jest wielka (pisałem że ponad 30 m długości) patrząc z lewej strony pod orzechami laskowymi jest najbardziej cienista i szersza - tam już rosną hortensje a na prawo jest całkiem słoneczna, stok skierowany jest na południowy wschód więc rano jest najwięcej słońca i do południa potem w słońcu zostaje tylko prawa strona rabaty i tak do wieczora
Ma to być angielska rabata więc jednorodne nasadzenia nie pasują mi do tego Danusia wkleiła wcześniej kilka zdjęć rabat Gertrudy Jekyll i to jest to chciałbym osiągnąć. Przód rabaty jest oddzielony równiutko kancikiem a z niej mają się wylewać rośliny - to dla kontrastu z obwódkami bukszpanowymi , które są geometryczne. Dodam jeszcze że tło i szkielet tej rabaty stanowią krzewy, które już rosną, choć są jeszcze malutkie. A są tam od prawej: hortensje anabell (3 szt) Limelight ( 3 szt) i jeszcze dwie nn, ogrodowe niebieskie i różowe (5 szt) Jaśminowiec wonny, dwa cisy, dalej 5 azalii, lilaki (3 szt), magnolia i złotokap pigwowce (5 szt) kolejny cis, i jeszcze kilka innych krzewów. Muszę to narysować będzie łatwiej
Mnie chodziło o zwężenie tej rabaty wyłącznie i dlatego na górze polecałam irgę a nie na całości.
W połowie szerokości dopiero byliny w stylu angielskim. Tak to widziałam. Nie chciałam aby to wyglądało jak wielkie pole z porozrzucanymi krzewami tylko górą tło a rabata węższa o połowę ale długa.
Dziękuję za zainteresowanie i nie omieszkam umieszczać nowych fotografii. Na razie wszystko przykryte kołderką sniegu, co mnie też cieszy bo nic nie zmarznie