Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 14:10, 13 wrz 2019

Do góry
Warzywniak w tym roku nie powala ale to co urosło to niezłe gabaryty osiąga.

Ziemniaki same się posadziły na pryzmie kompostowej.
Działeczka Asi :) 14:00, 13 wrz 2019

Do góry
asiak napisał(a)
I takie tam

Asiu czy ty jesteś estetką masz idealnie skrojony ogród.
Piękne róże, hortensje i niesamowite kolory
Co urpawiasz w szklarni pokażesz jej wnętrze?
Ogród bez reguł 13:28, 13 wrz 2019

Do góry
Gosiunia , ja jestem cierpliwa, ja wiem że one dopiero teraz, bo ub. roku tak właśnie kwitły u mnie... Ale w tym roku wszędzie już kwitły, a u mnie nie... No dobra, może nie wszędzie, ale u Hani i w Wojsławicach kwitły!!! A ja je tak lubię, że już mnie nosiło, kiedy u mnie... O, to zdjęcie z 22.09.2018:

W kamiennym kręgu od początku 13:28, 13 wrz 2019

Do góry
Rzekotka i dalia
W ogródku emerytki 13:28, 13 wrz 2019

Do góry
Powtórnie kwitnące ostróżki nie mają tak okazałych kwiatostanów, ale kwitną.
A to mini dalijka, inny kolor, niż miał być, ale cieszy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:24, 13 wrz 2019

Do góry
Agania napisał(a)

Plenery są Gosiu, ale musi być i otwarta przestrzeń, a popatrz na te drzewa
pod nimi trawy nie urosną już nic nie urośnie

Będę zmieniać nasadzenia przy oczku myślę, żeby tutaj coś zmienić
miejscówka na trawki jest i idealne nasłonecznienie

Cudne fotki Piękny ogród No i szklarenka miodzio, marzenie, no i kolorystyka, zawsze mi sie Twoj ogród podoba bo jest taki naturalny, klimatyczny. Pozdrawiam A odpowiedz dałam u siebie
W ogródku emerytki 13:24, 13 wrz 2019

Do góry
Ostatnie kwiatuszki krzewuszki Olympiade.

Zakwitł powtórnie ubiorek wiecznie zielony.

Dalia kwitnie.

I gajlardia Fanfare Blaze też jeszcze kwitnie.
Ogród bez reguł 13:18, 13 wrz 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Co robią osłony przeciwsłoneczne i filtry dla zdjęć?

Ewo, ale obiecaj - weźmiesz pod uwagę, że ja się dopiero uczę...
Osłony ograniczają dopływ bocznego światła do soczewki - często przy ostrym świetle robi się taka poświata, tzw. flara. Takie boczne światło może też "wprowadzać w błąd" autofocus i źle ostrzyć zdjęcie. A dodatkowo stanowi ochronę mechaniczną przed ewent. uszkodzeniem przedniej soczewki obiektywu.

Filtry polaryzacyjne niwelują niepotrzebne odblaski, np. w słoneczny dzień światło słoneczne odbija się od ciemnych płatków kwiatu i kolor wychodzi rozjaśniony, rozbielony - nieprawdziwy. Jak u tej Ascot:

Dzięki filtrom można też uzyskać lepszy kontrast, a ponieważ ograniczając ilość światła jednocześnie wydłużamy czas naświetlania, można też uzyskać jakieś fajne efekty, np. płynącej wody (ale to znam tylko z teorii jeszcze...)

A za chwilę przyjdzie Anda i wlepi mi pałę... pani psor, ja się uczyłam, ja tylko wytłumaczyć nie umiem...
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 13:04, 13 wrz 2019

Do góry
Witam wszystkich
Poszukuję pomocy w kwestii brzóz, które mam w ogrodzie.
Ogrodnik ze mnie marny i dlatego w ogrodzie mam tylko te drzewa - zakładałem, że brzoza to takie drzew chwast co rośnie wszędzie i w miarę szybko. Do tego jest jeszcze ładne - więc czego chcieć więcej . Miały to być drzewa bezobsługowe... niestety plan nie wypalił :/
Wybór Padł na dorenbosa... Do tego, że muszę walczyć z jakimś robactwem zjadającym liście przywykłem, to że rdza mi je osłabia też mi juz nie nowina. Jakoś walczyłem i drzewa powoli rosły. Niestety ostatni zaobserwowałem niepokojący objaw - schnięcia liści na czubku drzewa. Inspekcja wykryła 2 istotne problemy:
1.
Na dole na ziemi widoczne takie niby trociny, w pniu otwór fi 4 mm głeboki na minimum 10 cm

2.
Na korze widoczne takie jakby nakłucia - pewnie są to takie malutkie otworki, z których wypływa sok.

W zasadzie to już pogodziłem się z tym, że drzewa są do wycięcia, ale może jednak jest jakiś sposób by wybić to co je zjada. Jeśli macie jakieś rady - z góry za wszystkie dziękuję
W ogródku emerytki 13:00, 13 wrz 2019

Do góry
I takie cudeńka, to Ajania Pacyfic.
Nie znałam tej roślinki, a to bylina z rodziny chryzantem, więc kwitnie jesienią.
Trochę trudna w uprawie i może przemarzać, ale mi się spodobała

A to widoczki z mojego ogródka, ukochane rozchodniki

W ogródku emerytki 12:56, 13 wrz 2019

Do góry
Wyjazd do J.G. i oczywiście zakupy
Palczatka Blue Heaven i niziutka rudbekia nn.

Dokupiłam turzycę Intense Blue, ta ma dłuższe źdźbła i pokrój fontannowy.

Skusiłam się na te jeżówki, oczywiście bez nazwy.
Mam nadzieję, że to odmiana niska, bo chcę posadzić z przodu rabaty.
W ogródku emerytki 12:49, 13 wrz 2019

Do góry
Ewo

Kasiu

To jeszcze trochę smagliczek w żwirku

I mój ciekawski Gucio w pudełeczku

Tajemniczy Ogród 12:45, 13 wrz 2019

Do góry
Dziewczyny, a zdiagnozujecie mi, która to odmiana hakone? Wczoraj spotkałam przepiękne sadzonki u siebie w stacjonarnym i nabyłam siedem sadzonek, a siłą woli się powstrzymuję, żeby dziś nie pojechać i nie wykupić reszty Ma takie delikatne, cieniutkie paskowanie limonkowo - zielone. Cudna jest. Przy żółtej aureoli wygląda limonkowo.
Na zielonej... trawce :) 12:40, 13 wrz 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Powiedz mi, czy w czasie suszy czesto podlewasz te swoje wrzosowisko?

Mam linie kroplujące tam, ale w tym roku zauważyłam, że są zdecydowanie niższe i wydaje mi się, że to właśnie przez te okropne upały w lecie.. zobacz jakie duże był w ubiegłym roku

córka w pakiecie proszę nie cytować

Między brzozami 12:32, 13 wrz 2019

Do góry
Tak na szybko zrobiłam mały plan i wyszło tak

Starałam się zachować proporcje ale nie wiem czy prawidłowo. Czy cisy mogły by wrócić te co były wcześniej, ale nie jako żywopłot tylko 3 kulki (jak wyglądały widać na zdjęciu z trawami kilka postów wcześniej)? one są już dość spore, jak przestanie padać to cyknę im aktualne zdjęcie.

Teraz tak sobie też myślę że jarząb chyba pójdzie za brzozy całkiem na tyły bo jakoś specjalny nie jest a szkoda mi wywalać. Wtedy klona mogłabym dać zamiast jarzębiny, a sosnę trochę bliżej grabów. Przed grabami wróciły by cisy pomieszane z liliowcami i miskantami. Zostają mi jeszcze berberysy...
Ogród bez reguł 12:31, 13 wrz 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
A co poza tym... ruszyły śpiące królewny

Mało cierpliwości jeszcze masz

Szkoda byłoby gdyby Frosted Curls nie zebrały się do przyszłego roku. To odpowiedni czas dla barbuli, jakoś starsze ruszyły w tym roku wcześniej ale normalnie to zdecydowanie jesienna ozdoba ogrodu.

Rabatka zbierze się i będziesz cieszyć się jej urodą tylko nie patrz na nią codziennie

Stipę ogarniesz wiosną, wtedy zobaczysz ile siewiek się pokaże
Na zielonej... trawce :) 12:28, 13 wrz 2019

Do góry
MonikA napisał(a)

zakupiłam 84 szt dolsów i Exotiki E. kupiłam jeszcze Purple flag i Negrita, nie wiesz czy trzeba będzie wykopywać? o te dwie pierwsze odmiany zostaną w gruncie

Fotki zaraz usunę

Dolsy pięknie wyglądają w takiej ilości u siebie mam dobrą 100, w drugim roku ładnie się pomnożyły i nawet zdażyły się cudaczki na jednej łodyżce po 3 a nawet 4 kwiaty
EE wiadomo reklamy im nie trzeba robić
Negrita śliczna

ps. foty zostaw
Tajemniczy Ogród 12:12, 13 wrz 2019

Do góry

Tu ten sam kawałek z daleka

Tajemniczy Ogród 12:04, 13 wrz 2019

Do góry

Tajemniczy Ogród 12:00, 13 wrz 2019

Do góry
Dawaj potem znaka jak obejrzysz to wywalę. Nie wiem jak u Ciebie ze światłem, u mnie część nieco bardziej cienista (tam mam derenia Cloud Nine, jarzmianki, lilie i sabińską), a reszta lampa (oczywiście na miarę moich możliwości heh) - tam jest strzępek, krwiściągi, jeżówki, molinie, szałwia moja ulubiona błękitna...eh czego tam nie ma

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies