Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:35, 06 paź 2019

Jolanko, Asiu, czekam jeszcze na przebarwienia perukowca. Tylko dzięki nim ma u mnie dożywocie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kwartet 21:47, 06 paź 2019

On ci jest dzięki piękne.
To nie ten informator mój był całkiem wypoczęty ale wariografu nie było.
Ten potencjalny informator przebiegł takim galopem że na tajne przez poufne nie było czasu,może następnym razem.
KasiaBawaria 06:54, 07 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kasiu,
na pierwszym zdjęciu jest turzyca włosista frosted curls. Nie tnę jej, tylko wyczesuję grzebykiem.

Na 2 i 3 zdjęciu z przodu jest hakone NN, wewnątrz turzyca Silver Sceptre.

I ci zimuja? Moje 4 padly po zimie.
Kasia_CS 10:26, 07 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zza ławeczki zawsze coś łaskocze.

Haniu, ta Twoja łaskotka to jaka odmiana? Bo a takie równe i gęste te kwiatostany, ze mi na hameln nie wygląda

U Ciebie te jesienne plamy tak cudownie grają...

Z trawką SS to prawda - zwarta kępa o wiele lepiej się prezentuje - miałam z niej taki dłuższy szpaler i musiałam ograniczyć wszelkie odrosty, a nawet odchudzić kępy, bo faktycznie takie stykające się, a nawet zlewające ciut czupryny przestały byc atrakcyjne.
TAR 11:03, 07 paź 2019

ładne te wasze ogrody, u mnie zaczyna sie juz brązowa zgnilizna, na tawulach lisci prawie wcale, zreszta to akurat ma najmniejsze znaczenie, bo wiosna wylatuja, chce je w firmie posadzic, beda miec lepiej niz u mnie. w ich miejsce zrobie klonikową palmowa. miało tam mniej reprezentacyjnie, prosto i bezproblemowo ale ze wzgledu na sasiadow jestesmy zmuszeni zmienic nasze miejsca posiedzeniowe i chcemy miec na czym oko zawiesic.
Gruszka_na_w... 19:47, 07 paź 2019

kwartet napisał(a)
On ci jest dzięki piękne.
To nie ten informator mój był całkiem wypoczęty ale wariografu nie było.

Aaaaaaaa, ten drugi nawiedzał ogród podczas fali upałów. Słońce ostro dawało po oczach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:50, 07 paź 2019

KasiaBawaria napisał(a)

I ci zimuja? Moje 4 padly po zimie.

Zimują bez problemu, pod warunkiem, że w korzeniach nie stoi im woda. Większość traw
ginie nie z powodu mrozu, ale nadmiaru wilgoci. Przy ciężkiej glebie trzeba zadbać o dobry drenaż.
Gruszka_na_w... 19:51, 07 paź 2019

Kasia_CS napisał(a)

Haniu, ta Twoja łaskotka to jaka odmiana? Bo a takie równe i gęste te kwiatostany, ze mi na hameln nie wygląda

U Ciebie te jesienne plamy tak cudownie grają...

Z trawką SS to prawda - zwarta kępa o wiele lepiej się prezentuje - miałam z niej taki dłuższy szpaler i musiałam ograniczyć wszelkie odrosty, a nawet odchudzić kępy, bo faktycznie takie stykające się, a nawet zlewające ciut czupryny przestały byc atrakcyjne.

Cieszę się, że potwierdzasz moje obserwacje na temat SS. Też będę ją powstrzymywać przed gęstnieniem.
A rozplenica to Paul's Giant. Spora jest.
Gruszka_na_w... 19:56, 07 paź 2019

TAR napisał(a)
ładne te wasze ogrody, u mnie zaczyna sie juz brązowa zgnilizna, na tawulach lisci prawie wcale, zreszta to akurat ma najmniejsze znaczenie, bo wiosna wylatuja, chce je w firmie posadzic, beda miec lepiej niz u mnie. w ich miejsce zrobie klonikową palmowa. miało tam mniej reprezentacyjnie, prosto i bezproblemowo ale ze wzgledu na sasiadow jestesmy zmuszeni zmienic nasze miejsca posiedzeniowe i chcemy miec na czym oko zawiesic.

Do kloników palmowych już się nie przekonam. Ostatnie suche lata i brak możliwości nawilżania powietrza, której wymagają, skutecznie mnie zniechęciły.
Dzisiaj mieliśmy pierwszy większy przymrozek. Nie wiem jak zareagował ogród, bo dopiero niedawno wróciłam.
tulucy 21:06, 07 paź 2019

u nas dziś było chyba cieplej jak wczoraj, o 5 rano były 4 stopnie.