Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 18:32, 01 paź 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
Pracusiu!
Pięknie jest. Będzie szał

Wacławie dziękuję ….czy ten szał będzie ,to po zimie się okaże

Malwowy ogród 18:32, 01 paź 2019

Do góry
Stary dom dostał nowe drzwi wejściowe. I to już koniec remontów na ten rok.

Ogród z wilkiem zamkn. 18:31, 01 paź 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bardzo estetycznie i pięknie.
a dekoracje jesienne na parapecie bardzo mi się spodobały

Aniu dziękuję
Ogród z wilkiem zamkn. 18:30, 01 paź 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Wiesz co? Cieszę się bardzo, że eksperymentujesz a nie stosujesz "jedyną możliwą i słuszną metodę sadzenia" ))

Ja też tak robię )) tylko w ten sposób możemy się dowiedzieć, co w naszym ogrodzie się sprawdza. U mnie taka metoda zaprawiania tylko dołków na porządku dziennym. Powód - przekopanie gliny to nie lada wyczyn. Ba, jeszcze sadzę w podłożu opisanym jako torf z obornikiem a efekty widać na zdjęciach. Chwastów unikam sadząc dosyć ciasno. Pojawiają się ale nie w takiej ilości bym zginęła pieląc. Giną w gąszczu roślinnym

Ja dziś byłam u Kwartecika na spotkaniu. Uwielbiam jej ogród. Obłędny. Dostałam pozytywnego powera i ładowanie baterii.

Ps. Chryzantemki słodkie a nowa rabata - szacun. Nie dziwię się żeś zmęczona. Ale fajnie się zapowiada.

Iwonka obejrzałam relację od Kwartecika przepiękny ma ogród

trochę się boję tego eksperymentu ….ale chłopaki też tak robią i wszystko im pięknie rośnie ….mam nadzieję ,że tektura pod spodem przez zimę zagłuszy chwasty i na wiosnę tylko wszystko przekopię wokół roślin -do wiosny i tak jakoś mocno się nie rozrosną

tu też tak zrobiłam -duże doły ,do nich podzielone na własne ryzyko jeżówki i liatrie ….

jeszcze korę muszę kupić i później wyrównać brzegi ,dokończyć różankę i na ten sezon chyba koniec

Ogród z wilkiem zamkn. 18:21, 01 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)

Piękny misz masz Jak wszystko porośnie będzie mega buszyk, to co lubię najbardziej!

Ewcia jeszcze coś tam muszę dosadzić wiosenno-letniego ,ale na razie nie mam pomysłu co

a dzisiaj cały dzień walczyłam z ziemią -ale to wiesz

wiśniowa zaczęta

podosadzałam Vanilki z tyłu , liatrię fioletową i jeżówki pomarańczowe -podzieliłam z własnych na własne ryzyko -takie zestawienie co w lecie większość się nim zachwycała razem ze mną

na razie szału nie robi …
.ale przynajmniej bałagan trochę ogarnięty
nie wiem co na przód dać jakie najniższe piętro -myślałam o liliowcach ….ale już sama nie wiem ….może hakone ,albo ice dance ,albo bodziszek …
jeszcze różankę dokończę i na ten sezon koniec prac

Malwowy ogród 18:20, 01 paź 2019

Do góry
"Mała chmurka nad jej czołem, mała łezka słony smak
Pociemniało, poszarzało-jesień jak to tak"

Jesień, kiedyś bardzo lubiłam tą porę roku. Z wiekiem się zmienia, zdecydowanie preferuję lato. Trochę w ogrodzie zostało letnich kwiatów.

W domu dominują zapachy typowo jesienne
Ogród z wilkiem zamkn. 18:12, 01 paź 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Z tym szurnięciem to coś jest. Tylko, że to prawie wszystkich ogrodowo zakręconych dotyczy. Oczywiście mnie również.
Cieszę się Madziu, że znów chce Ci się kopać. Kop dziewczyno, kop. Będzie pięknie.
A jak jest z zimowaniem grujecznika? Bo mam na niego chęć ( w razie gdy jakiś krzew się zestarzeje i padnie a rosną już 10 lat). Słyszałam, że nie za bardzo dobrze zimują u nas. Może ktoś ma jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam Madziu cieplutko.

Basiu cieszę się ,że mamy taki klan szurniętych ogrodomaniaków

odnośnie grujeczników ….hmmm moje na wygwizdowie przez ostatnie 2 sezony przezimowały bez problemu,nie jestem ekspertem ,nie wiem czy są wrażliwe -jedynym minusem ,to w lecie mi je mocno przypala ,ale podobno z wiekiem im to mija

ja niczego nie okrywam na własne ryzyko ….nawet wrażliwe klony żyją jak na razie ,więc albo im u mnie dobrze ,albo ostatnie zimy były łagodne

jeden z moich klematisów fajnie się rozrósł ,bo reszta taka sobie -ale to młodziaki ,więc muszę poczekać na przyszły sezon ,może wtedy będzie je widać

Buziaki

tam na macie jest jest ich pełno( nie widać -ciekawe ,czy będą się jej czepiać bez podwiązywania ?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:52, 01 paź 2019

Do góry
Przycięte róże Bonica. Wiosną skrócę je kosmetycznie. Czekam na dostawę worków. W kolejce czekają te przy warzywnikowej pergoli.

Po wichurach trzmieliny są nader skromnie ulistnione.

I takie tamy
Rozplenica Paul's Giant

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:45, 01 paź 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dlatego wracając do rozchodników - zadziwia mnie ich uroda u Ciebie w żyznej glinie.

Może to cecha swoista rozchodników w Twoim ogrodzie?

Parę osób dostało ode mnie sadzonki. Trzeba by sprawdzić jak się zachowują u innych.
Te rozchodniki maja u mnie "zimny chów". Poza ścięciem i akceptującym spojrzeniem, nic.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:41, 01 paź 2019

Do góry
Ginnala

Ściętolistny

Ulubieniec.

Świdośliwa- ta rośnie na garażowej w częściowym półcieniu- może mieć kłopot z ładnym wybarwieniem.

Bodziszki Max Frei skromnie powtarzają kwitnienie. Listki powolutku się wybarwiają.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:31, 01 paź 2019

Do góry
Nie wiem czy bym tego basenu nie umieściła tutaj...

Żeby był bardziej z boku a widok z tarasu na ogrod
Pod ściana budynku leżaczki itp
Ogród do odnowy 17:30, 01 paź 2019

Do góry
Sprawdziłam marcinki od Ciebie, dostałam różowo-fioletowego, ciemny fiolet i coś niskiego co jeszcze nie pokazało koloru

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:26, 01 paź 2019

Do góry
Wichury nie spowodowały ogrodowych strat. Trochę liści Giganteusów pofruwało sobie po ogrodzie. Liście na drzewkach trzymają się nieźle. Jedynie dereń Sibirica ołysiał.To nieprzyzwoite z jego strony.

Na dereniu Elegantissima liście są. Ale gdzie im urodą do tamtych.

Jedyne drzewo, które nie sygnalizuje jesieni, to klon strzępiastokory.

Po roszadach przedpłocie zyskało jesienne akcenty w postaci kolorów kaliny koralowej i oczaru.

Morwa biała świeci niby wielkanocny kurczaczek.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:18, 01 paź 2019

Do góry
Mikinia, z rozchodnikami mam zupełnie inne doświadczenia. Placków nie mam.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:14, 01 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Bardzo pozytywne.
U mnie też namnożyłam, mam kilka odmian, ale najbardziej lubię fioletowo-lawendowy.

Wszystkie je lubię, bo wypełniają dobrze rabatę nawet jeśli nie kwitną albo są po kwitnieniu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:11, 01 paź 2019

Do góry
mira napisał(a)

ja już z rozchodnikami próbowałam na różne sposoby - w ub roku była lepsza susza niż w tym więc je nie podlewałam, ktoś pisał że znów jak nie podlewane to tak mają - ja podejrzewam że jednak trzeba je odmładzać - szybko mi przyrosły

No sama zobacz. Posadzone w glinie 5 lat temu.Teraz już w półcieniu. Ścinam je późną jesienią.

Malwowy ogród 17:10, 01 paź 2019

Do góry
Floksy nadal kwitną. I lawenda też.

Balia dostała nową zawartość.

Jesienna berberysowa.

Hmm, zdjęcia z telefonu jednak kiepskie. Gdzie ja aparat podziałam?
Malwowy ogród 17:07, 01 paź 2019

Do góry
Od dawna chciałam posadzić jarzębinę. W horoskopie celtyckim właśnie ta roślina jest nam przypisana. I wreszcie jest. Właściwie to są. Dwie - jedna dla mnie, druga dla męża.

Cały czas coś dosadzam.

Malwowy ogród 17:02, 01 paź 2019

Do góry
Oj wiało. Dzisiaj słoneczko od czasu do czasu wyłoniło się zza chmur. Poszłam do ogrodu posprzątać. Słoneczniki połamane, uporządkowałam.

Znalazłam kwitnącą malwę

i bratki samosiejki
Jak stworzyć ciekawy widok z okna? 16:53, 01 paź 2019

Do góry
Hej, dziękuję za rady. Wezmę na pewno je pod uwagę w następnych planach.
A więc, co do miejsca wydaje mi się go sporo. Może ten projekt bardziej to zobrazuje.

Bardzo mi zależy aby ten widok był naturalny i nowoczesny w swobodnym trochę romantycznym stylu. Chciałabym uniknąć sztampy, i dobrze aby widok się zmieniał wraz z porami roku ale równocześnie zasłaniał nas od sąsiadów.
Ciekawą opcją jest też to o czym wspomniała Makadamia odnośnie 2m żywopłotu i drzew przed. W takim razie powinnam dosadzić cisy a przed nimi "walnąć" coś wysokiego liściastego? Tylko co? Formy kolumnowe mnie nie przekonują.

No i czy te cisy odmiana "David" to nie strzał w kolano? one mają mikro przyrost, Nie lepiej zamienić je np. odmianą pospolitą?
A może jakiś wysoki panel na tył, np. z lustrem i nasadzenia przed.
A co do Żywotników są tak oklepane, że chyba nie odważę się mieć ich więcej.

Jej...Mam tyle dylematów.. a to tylko kilka metrów kadru na które w tym momencie mam fokus.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies